снимка: Димитрина Иванова
 
Какво е протеин?
Протеинът, още белтък или белтъчина, е събирателен термин за биологически важни, основни, градивни елементи на живите клетки.
Жизнената им важност се състои в участието им в изграждането на всички тъкани и във всички жизненоважни процеси в организма: разтеж, развитие, обмяна на веществата, възпроизводство, мускулна и мисловна дейност.
Протеинът е един от трите макронутриента, заедно с въглехидратите и мазнините.
 
Какво е протеин на прах?
Белтъците на прах (протеините) са силно рафинирана храна. Те не могат  да заместят обикновената храна и не е това целта им. Могат да доведат обаче само до положителен ефект при допълнителен прием на един добре изграден, според целите хранителен план.
Включването на протеина на прах в диетата ви е добър начин да осигурите на организма си нужното количество белтъчини за деня. Независимо дали искате да изгаряте мазнини или да покачвате мускулна маса, позициониран правилно в диетата ви -според целта, протеинът на прах ще ви помогне да постигнете целите си, а също и да се възтановявате бързо.
На пазара има голям избор от протеинови пудри от най- различни източници – суроватъчен, яйчен, телешки, казеин, конопен, грахов… списъкът продължава.
Разнообразието им може да задоволи всеки вкус, а освен това и да подпомогне постигането на оптимални резултати в залата, а и извън нея.
Протеините на прах са се доказали като безвредна хранителна добавка с изчистен състав, както за мъже, така и за жени, независимо дали спортуват или не. Производителите ги правят все по-вкусни, но в някои от тях за целта се използват оцветители, химически аромати, неудачни подсладители и т.н., за които трябва да се внимава.
снимка: Димитрина Иванова
 
Ползите от протеина на прах
1. Прахообразният суплемент е най-лесният начин да снабдите тялото си с белтъчини
2. Протеините на прах подпомагат регенерацията и растежа на тялото. Мускулите имат особена нужда, защото аминокиселините ги изграждат и създават условие за нарастването им.
3. Протеиновите пудри ще намалят загубата на мускулна маса и ще предотвратят забавяне по отношение на метаболизма и обмяната на веществата. Когато сте на режим за отслабване е много вероятно да губите освен мазнини, и голяма част от мускулната си маса. Това води след себе си по-бавен метаболизъм, което ще постави предпоставки за йо-йо ефект след като преустановите хранителният режим
4. Ако целта ви е да отслабвате, задължително включете протеиновите прахове в ежедневното си меню. Те увеличават чуството на ситост, намалват апетита и регулират глада.
5. Високият прием на протеини ще забърза метаболизма ви и така ще горите повече и повече калории всеки ден.
6. Протеинът редуцира желанието за нездравословни междинни хранения. Поради голямото разнообразие от вкусове на пазара, той може да замести сладкото, когато ви се дояде шоколад или друг сладкиш.
7. Приемането на необходимата доза протеин дневно повишава съпротивителните сили на организма т. е. има имуностимулиращ ефект.
 
За финал искам да ви представя първата си рецепта за “Super протеинов хляб” от поредицата #BakeYourProtein.
снимка: Димитрина Иванова
 
Тя е много лесна за изпълнение и съдържа само 2 основни съставки: яйца и протеин на прах.
И така…
 
Необходими продукти:
* 3 яйца
* 2 дози неовкусен протеин на прах
* 1/2 ч.л. сода за хляб
* 1/2 ч.л. сол ( може по малко или повече, въпрос на вкус)
* подправки по ваш вкус: може да използвате мащерка, чубрица,шарена сол… или каквото ви хрумне.
Пълната рецепта може да видите и тук
Ако не сте на строг хранителен режим, може да добавите нарязани маслини, сушени домати, ядки или друго.
За още рецепти с протеин на прах следете Facebook страницата Bake Your Protein