Днес, когато пазарът е залят от всевъзможни продукти, марки и разновидности, трябва да се стараем да пазаруваме умно. Да избираме онези неща, които няма да навредят на здравето ни, и които отговарят на индивидуалните ни изисквания.
Много от продуктите, могат да ни подведат, заради написаното на етикета.Често срещаме етикети, на които пише “натурално”, но означава ли това, че в продукта няма използвани химикали, ГМО, антибиотици и други вредни вещества?
Ето защо решихме да изясним, какво точно ознaчава “био” и “натурално” и има ли разлика между тях?
Био (органични)

Органичните продукти трябва да отговарят на строги стандарти и биват сертифицирани от независими организации, които имат нужния за това лиценз.
Отгледани без изкуствени торове, хормони, пестициди и антибиотици, био продуктите са в пъти по богати на минерали и витамини.
За да бъде един продукт органичен, той трябва да бъде произведен от 95%  био съставки с доказан произход.
Натурални
Натуралните продукти не подлежат на специална регулация, няма специални стандарти и изисквания при тяхното производство или отглеждане.
За натурални се считат козметични продукти, които са направени от растителни съставки, без гаранция по какъв начин са отглеждани растенията вложени при производството на продукта.  Някои търговци използват думата натурален, дори при наличието на съвсем малко количество натурални съставки.
Интересен факт е, че закона забранява използването на “биологичен”, “екологичен”, “био”, “еко” и “органичен”, ако продукта не е произведен съгласно въведените и утвърдени стандарти.
“Натурален” е  думата, която много търговци използват с цел заблуждение на клиента. Това, че един продукт е с етикет “натурален”, по никакъв начин не гарантира неговия безвреден състав и произход.
Може би “био” звучи като лукс или прищявка, глезотия, която  в този момент е на мода. Ако се обърнем назад във времето, ще разберем, че хората са използвали само чисти, органични продукти, които сами са произвеждали.
Как по лесно да познаем био продуктите?
EU ORGANIC LOGO е въведено на 1 юли 2010 г. Това е единният европейски символ, който задължително трябва да бъде отпечатан върху опаковката на всички пакетирани, произведени в държавите на ЕС, сертифицирани органични продукти.