Ацеролата, Malpighia emarginata, е растение, което наподобява по външен вид на черешата заради малките червени плодове, които ражда. Расте в Бразилия, Ямайка и Южна Америка. Сокът от ацерола е толкова популярен в Бразилия, колкото портокаловият в САЩ. Ацеролата е позната още под имената тропическа вишна, пуерториканска череша и барбадосова вишна/череша.
В съдържанието на плода най-много се откроява огромното съдържание на витамин С, около 3- 4 грама на 1 килограм. Ацеролата съдържа много рибофлавин, тиамин, въглехидрати, фосфор, фибри, липиди и протеини. Количеството на полезни вещества в нея е поне два пъти повече, в сравнение с други плодове.
 
Витамин А също се намира в големи количества в и е друг важен хранителен елемент в плодовете на ацерола, от които се получават толкова, колкото един сноп от пълноразмерни моркови, което се равнява на около 3400 до 12 500 международни единици на 100 грама от плодовете. Витамин А е необходим за зрителното здраве, нормалния растеж и постоянното развитие, предпазва имунната система и за производството на червени кръвни клетки.
Други микроелементи открити в по-малка степен в плода включват няколко витамини от В-комплекс, калций, желязо, калий и магнезий.
Заради високото съдържание на основната съставка витамин С, плодът има леко кисел вкус. То варира в зависимост от това колко е узрял плодът. Когато той започне да узрява, съдържанието на аскорбинова киселина намалява и затова плодът се бере още докато е зелен.
Важно е да се отбележи, че ацеролата доставя на организма натурален витамин С, в който са запазени уникалните свойства на съставката. Витамин С, който се продава на таблетки в аптеките е синтетичен. Той се произвежда от молекула на витамин С на царевичната скорбяла с реконструиране на молекулата. Заради този изкуствен произход на синтетичния витамин С могат да се проявят странични ефекти като например стомашни проблеми.
Ацеролата има диуретично и противовъзпалително действие. Може да се консумира под формата на хранителна добавка при диабет, висок холестерол и анемия. Има благоприятен ефект върху черния дроб и при ревматизъм.
Известни са антиоксидантните свойства на аскорбиновата киселина и нейната способност да неутрализира вредните радикали. Именно затова плодовете на ацерола се по-често са част от различни козметични продукти. Големите количества витамин С помагат при умствена и физическа преумора. Има редуциращо действие върху вредите от стреса и инфекциите. Плодът може да се приема след тежко боледуване за укрепване и възстановяване на организма.
Има благоприятно действие върху стомашно-чревния тракт, тъй като повишава усвояването на желязо, което спомага за намаляване на нивата на лошия холестерол в кръвта. Под формата на пресен сок ацеролата се ползва като здравословен тоник, който тонизира сърдечния мускул. Сокът може да пие при грипове и настинки.
Научни проучвания показват, че антиоксидантите, които се съдържат в черешите Ацерола всъщност могат да помогнат за забавяне на освобождаването на захарта в кръвта. Това регулиране на инсулина и глюкозата е ключово средство за предотвратяване на диабета. Тропическите плодове Ацерола не само помагат за предотвратяване на заболяването, но и регулират нивата на кръвна захар при здрави индивиди.
Ацеролата съдържа разнообразна комбинация от антиоксиданти, включително и  каротеноиди и биофлавоноиди, които неутрализират ефекта на свободните радикали в организма. Свободните радикали са вредните странични продукти на клетъчния метаболизъм, които причиняват „разболяването“ на здравите клетки. Консумацията на ацерола на прах може да забави разпространението на рак на белия дроб.
Високото ниво на антиоксиданти, които се съдържат в плодовете на ацеролата почистват тялото от опасни токсични вещества. Каротеноидите подпомагат здравето на кожата, докато биофлавоноидите помагат за повишавана на когнитивната функция и предотвратяват появата на други заболявания свързани с напредването на възрастта.
Като богат източник на калий ацеролата може да подобри работата на сърцето. Калият е вазодилатор, така че спомага за облекчаване на напрежението върху сърдечно-съдовата система чрез разширяване на кръвоносните съдове и увеличаване на кръвния поток, като по този начин намалява кръвното налягане.
Сокът от ацерола се използва за нормализиране функциите на бъбреците,черния дроб и сърцето.
Витамин С участва активно в процеса на производството на колаген. Колагенът е важен структурен протеин, който е част от структурите на кожата, кръвоносните съдове и сухожилията.Това обяснява лечебните и възстановяващи свойства на барбадоската череша. Ацеролата е широко използвана в козметиката за борба със стареенето на кожните клетки. В комбинация с люцерна и соя, ацеролата прави чудеса за кожата. Ако редовно консумирате плодове от барбадоска череша,поради свойството и да потиска синтеза на меланин, кожата става сияйна и красива.
Ацеролата е много подходяща за дa peгyлиpaтe мeтaбoлизмa cи. Eднa oт нaй-вaжнитe гpyпи витaмини, ĸoитo пoмaгaт дa ce нaпpaви тoвa e ceмeйcтвoтo нa витaмин B. Teзи витaмини, вĸлючитeлнo ниaцин, pибoфлaвин и фoлиeвa ĸиceлинa, cпoмaгaт зa peгyлиpaнeтo нa xopмoнaлнитe и мeтaбoлитнитe пpoцecи, зa дa ce гapaнтиpa глaдĸoтo фyнĸциoниpaнe нa тялoтo ви.