Когато говорим за здравословно хранене трябва внимателно да подбираме не само хранителните продукти, но и съдовете, в които готвим.
През последните 20 годните съдовете с незалепващо покритие придобиха голяма популярност. Може би няма домакинство, в което да няма тефлонов тиган, тенджера или тава.
Тефлон или флyopoпoлимep
Тефлона е откритие на 20век и първоначално е използван при производството на военни радари, а по – късно и за покритие на готварските съдове.
Веднага можем да се досетим за  няколко удобства, които ни създава: забравяме за прегорелите, залепнали храни, а и поддръжката е по – лесна и изисква по – малко време.
Как може тефлонът да ни навреди ?
  1. Пренагряване.
При температура над 300 ° С, тефлоновите покрития започват да се разпадат, освобождавайки токсични химикали в храната ни.
Все пак никой не иска в сутрешната здравословна палачинка с банани, мляко и мед да попадне и хексафлоропропен нали ?
Хексафлоропропена предизвиква раздразнения на гърлото, носа и очите, нарушения на сърдечния ритъм,  главоболие и замаяност.
Това е само един от токсините, които можем да добавим към храната, която приготвяме за близки и приятели.
  1. Нарушено покритие.
Надрасканите съдове от тефлон засилват отделянето на токсични вещества двойно.  Ако имате надраскани тефлонови съдове изхвърлете ги – те определено не са приятна и здравословна подправка за храната ни.

Какво да ползваме ?

Емайлирани, керамични или съдове от боросиликатно стъкло (йени)
Емайлирани съдове
Емайлираните съдове са били по – разпространени през миналия век, но и днес те си остават фаворити в някои домакинства.
На пазара можем да открием тави, тенджери, купички и тигани с емайлирано покритие, с различни цветове и всякакви размери.
Ето и някои от правилата, които трябва да спазваме за да удължим живота на емайлираните съдове:
Когато си закупите, такъв съд  е хубаво да го напълните с вода с сол и да оставите водата да заври. След което го махате от котлона и почиствате, когато съда изстине.
Препоръчително когато ползваме такива съдове да готвим на ниски до средни температури, това не важи при готвене във фурна.
Тези съдове се нагряват равномерно, което придава добри вкусови качества на храната ни.
Керамични съдове
 
Съдовете с керамично покритие са също добър избор за вашата кухня.
Те са направени от естествен материал, изработени са на глинена основа и животът им е много по – дълъг отколкото на тефлоновите. Препоръчително е да ползваме съдове с тефлоново покритие от 3 до 5 години, докато при керамичните няма такова ограничение.
Съдовете с керамично покритие ни дават и възможността да готвим на по –  високи температури, без това да оказва някакъв негативен ефект.
Хубаво е и това, че керамичното покритие ни позволява да готвим с минимално количество мазнина.
Съдове от боросиликатно стъкло (йени)
 
Йенското стъкло е незаменим приятел на всяка домакиня. Лесно за почистване, удобно за готвене и устойчиво на високи температури. Йенските съдове са най – подходящи за готвене във фурна и не е препоръчително с тях да се готви на котлон.
Правилата, които трябва да спазваме, когато готвим с йени са:
Когато слагаме храната да се пече, фурната не трябва да бъде загрята предварително, в противен случай рискуваме йеснкия съд да се спука.
Хубаво е, когато мием съдовете си от йенско стъкло да не използваме домакинска тел, тъй като можем да надраскаме стъклото.