Сокотра е разположен в източния край на Аденския залив. Островът, наричан перлата на Арабско море, се намира в северозападната част на Индийския океан. Част е от архипелаг Сокотра, принадлежащ на Република Йемен (Сомалия предявява искания към него). Той е една от най-изолираните земни форми на Земята с континентален произход. През 2008 г. архипелагът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.
 
Островът е едно от най-отдалечените кътчета на земята. Определят го като „най-странно изглеждащото място на Земята“. Името му означава „ Островът на блаженството“. Включва три географски терена – планината Хагей, варовиково плато с пещери и крайбрежни равнини.
 
Повечето от жителите на острова са коренни сокотрийци от племето Ал-Махра, идващи от областта Махра. Счита се, че те са тясно свързани с етносите в тази област. Малък брой местни са със сомалийски корени. Островитяните вярват в местните си религии, до когато апостол Тома претърпява корабокрушение на острова по пътя си към Индия. Той покръства населението и основната религия на острова става християнството. Островът се присъединява към Асирийската източна църква. Когато султанатът Махра завладява южната част на Арабския полуостров през 16 век, християнството е заменено с ислям. Запазени са само малко останки от църкви, няколко християнски гроба и гравюри на кръстове от 1 век. На острова се говори сокотрийски език, който е по-стар от арабския и включва елементи на арамейския. Местното население се занимава със земеделие, животновъдство и риболов.
 
Сокотра се счита за съкровище на биоразнообразието в Арабско море. В хода на 2000-годишното човешко поселение на острова, околната му среда постепенно се е променила. Счита се, че животните и растенията, които са останали днес, представляват само малка част от това, което някога е съществувало на острова. Според статистиката 307 от 825 вида растения могат да бъдат открити само тук и никъде другаде по Земята.
 
Едно от най-впечатляващите растения на острова е драконовото, което има странна чадъровидна форма. Неговите червени сокове са считани за драконова кръв в древните времена, които в миналото и днес се използват като боя и лак. Тук виреят също различните ендемични (местни, свойствени за даден район) видове алое, които се използват за медицински козметични цели. Известни още са сукулентното (устойчиво на високи температури и суша), краставичното дърво и др. Особено красива е пустинната роза, която расте островна. Тя наподобява бутилка, отрупана с цветове. От животинските видове са характери птици, отново срещащи се само по тези географски ширини, влечуги ( 90 % от тях са специфични само за това място), прилепи, диви котки. Съществува богато разнообразие от водни обитатели, които идват от Индийския и Тихия океан, от Червено море.
 
 
Сокотра привлича любителите на по-екстремните приключения и невзискателните към удобствата на цивилизацията. Често посетителите го определят като „изгубен свят“ и  сравняват неговия образ с кадри сякаш взети от научно-фантастични филми. При посещение на острова се препоръчва наемането на водач, тъй като няма пътни знаци, а асфалтираните пътища са от скоро и са малко. Още Марко Поло определя Сокотра като мистериозна земя, където хората има магически способности. В по-ново време я сравняват, поради отдалечеността си от Африка и Азия, като капсула на времето. Стратегическото и географското положение, както и природните му дадености от друга страна, превръщат Сокотра в обект на геополитически интереси. Това за съжаление оказва негативно влияние върху крехката екосистема и местните култура и език.
 
Снимки: https://impressio.dir.bg; https://www.peika.bg, https://www.ekonovini.bg