Галерия „Етюд“  ще представи самостоятелна изложба на Мила Искренова.  От 27.01. до 06.02.2020 г. ще могат да се видят рисунки, работни скици и графики, както и портрети и картини от 1984-та до днес.
 
Работните скици са част от подготвителния процес за вече реализирани хореографски спектакли. Рисунките и картините са опити да се експериментира в различна изразност и са създавани спорадично през годините, без никаква конкретна цел. Те са спонтанен израз на любовта към рисуването и живописта.
 
Мила Искренова е сред най-изявените български хореографи, работещи в сферата на съвременния танц. Завършва Държавното хореографско училище в София. Специализирала съвременен танц в Палука шуле, Дрезден и в Танцовата академия в Кьолн, а по-късно ( 93-94-та) хореография в Лабан център – Лондон. Преподавала е танцова техника и импровизация в НБУ, Националното училище за танцово изкуство, в НАТФИЗ, в колежа „Любен Гройс“, както и в Гърция ( Балетна академия в Атина) и в Италия ( Почетен член на управителното общество на Академия Филармоника, Месина, 1999г.).
 
Работила е с водещите български танцови трупи: Балет „Арабеск“, на който е хореограф от 2001 г., Амарант данс студио, Хетероподи данс и с балета на Софийската опера. Автор е на сценарии и на хореографията на над 50 телевизионни и театрални постановки. Автор е на книгите „Радостта на тялото“, „Вкусът на Твоето тяло“, „Анна и Алената глутница“ и на пиесата „Меломимик“, както и на множество статии и рецензии в областта на танцовото изкуство.
 
„Откровено казано, лично аз нямах никакъв импулс да показвам картините си – тази изложба е изцяло инициирана от галерия Етюд и по-специално от Галина Борисова, която се занимава и развива дейностите в галерията.За мене рисуването е интимно занимание, през последните 10 години то се задълбочи, експериментирам в различни стилове и техники, без да ги познавам професионално, осланям се на интуицията си…За мене тази изложба е жест на доверие към моите приятели – тя разкрива една неизвеста  за публиката моя страна.“ – споделя Мила Искренова