Габрово – столицата на хумора привлича туристите със способността на своите жители да се самоиронизират, да се забавляват и шегуват. Огледалата в новата зала – криви, атрактивни, смешни, отразяват именно духа на градския хумор. Оптическите илюзии могат да се видят и изживеят на първия етаж, непосредствено до сувенирния магазин.
 
Други атрактивни места в музея са в Габровските селфи кабинки, Габровски огледален лабиринт, а за „по-суетните“ се предлага разкрасяване почти без пари с Габровската пластична хирургия. Бляскавото яйце Габерже с кранче (зер цяло яйце е много за една манджа!) е най-забележителният обект в този свят на въображение, усмивки и веселие. В този стил е и битуващата легенда – наследниците на Александър III са искали да купят яйцето, но спестовните управници на Музея на хумора сметнали, че ще изкарат повече от билети за вход ако го задържат.
 
Арт инсталациите в новата сграда са проектирани от младата габровска художничка Невена Екимова, автор на любимата на децата зала „Град Градина“, открита през 2019 г. Яйцето Габерже с кранче и Калейдоскопът за двама са дело на търновския художник Пламен Кондов.
 
„Споделяйки пространство с новия сувенирен магазин, новата огледална зала е част от едно дългоочаквано преустройство на първия етаж на Музея. Тези две стратегически намеси са важна инвестиция в развитието на Музея, която особено в момента, когато всички туристически обекти се изправят на крака в пост-ковид кризата, ще помогне за привличането на нови посетители и ще допринесе за избора на Габрово като туристическа дестинация в годината, в която Столицата на хумора отбелязва 160 години от обявяването си за град“ – уточняват от управата.
 
Източник: https://www.humorhouse.bg/bg/news.html