Искате да обновите интериорният стил във вашия дом, или ви предстои обзавеждане на нoво жилище и търсите тематично вдъхновение? Представяме ви 7 стила в интериорният дизайн, които са популярни в съвременните жилища. В действителност, специалистите смесват различни елементи от няколко стила в едно място заедно, но е от решаващо значение да се идентифицират основните аспекти на всеки от тях.
Разбира се има още стилове извън 7-те, подбрани по-долу, но искахме да се съсредоточим върху тези, които са модерни в настоящето.
Съвременен стил
Съвременният интериорен стил е актуален, модерен и постоянно развиващ се. Флуидността на съвременния интериорен дизайн е особено вълнуваща – това, което се смята за съвременен интериор сега, вероятно ще се промени в хода на двадесет и първи век. Този стил е производен на концепцията на скандинавския дизайн, приветствайки максимално пространството в жилищата с изобилие от естествена светлина, лаконични форми и естествени цветове. Отличителна простота в меката мебел, шкафовете, леглата, масите и другите елементи на интериора, никакви рамки за огледала и картини, създава усещане за пространство в добре осветена стая.
Скандинавски стил
Ако търсите синоним на семпла елегантност, когато става въпрос за обзавеждане, ви предлагаме този – стил по скандинавски. В последно време той става все по-популярен и гали окото със своя минимализъм, изчистени линии, простота и екологичност. Скандинавската всекидневна комбинира съвременния шик с домашен уют и комфорт. Белите стени създават усещане за простор и са перфектен фон за окачване на картини или други произведения на изкуството. Топлите тонове на дървото и зелените растения тук-там внасят уют и стил в помещението.
Еклектичен стил
Еклектиката ви позволява да смесвате силно контрастиращи багри, стилове, текстури и дори епохи, но това трябва да става с изключително внимание, чувство за естетика и финес. По този начин имате възможността да демонстрирате своята индивидуалност и характер. Идеята тук е да комбинирате контрастни мебели и декорация, които въпреки това да бъдат обединени от общ замисъл и цел. Това най-лесно може да бъде постигнато като заложите на неутрален фон и няколко ярки цвята, които да се повтарят в интериора. За малките всекидневни е добре да балансирате обзавеждането чрез симетрия. Възможностите за импровизация са необятни – важното е крайният резултат, дори за някои да граничи с кича, да носи необходимото балансирано равновесие между уют, комфорт и най-вече индивидуалност.
Индустриален стил
Индустриалният стил в декора на дома се заражда през 19-ти век, когато масово запустяват фабрики и стари ферми. Тогава, при тяхното разпродаване, хората ги купуват и превръщат в свой дом. Индустриалният стил залага на натурализма в пълния смисъл на думата – груби материали, неизпипани детайли, тъмни цветове. Често остават открити ВиК тръби и канали за електрически кабели. Обзавеждането при индустриалния стил частично следва принципите на модерния минимализъм – мебелите са в строги и изчистени линии, а в декора се забелязват единични арт елементи, които целят да разнообразят пейзажа.
устикален стил
Приемете, че „рустикалност” е съчетание от грубост и максимално опростяване на декора. Стилът залага изключително на естествени материали – както в облицовката, така и в обзавеждането. Едно от преимуществата му е простотата, която е по възможностите дори на начинаещия дизайнер. Следвайки основните правила при обзавеждането, наистина всеки може да подреди своя дом като образец на рустикален стил. Използват се сурови и недовършени материали, включително дърво и камък. Интериорът дава усещане за връзка с миналото. Най-добрите рустикални интериори са перфектен баланс между грубо и комфортно.
Бохемски стил
Бохемският интериор улавя безгрижния и приключенски дух на авангардния начин на живот. Той се характеризира с тъмна, тежка мебел и завеси, комбинирани с топли нюанси на червеникаво-кафяво и бронз, както и много кристали. Антиките и старинните вещи се вписват идеално – колкото са по-странни и многообразни цветовете, толкова по-добре. Ключът е внимателно да се сътвори един целенасочено “разхвърлян” вид. Този дизайн не ви принуждава да се придържате към правила, и е за хора, които мислят извън общоприетите рамки.
Винтидж / Ретро стил
Далеч от старомодният стил, ретро интериореният дизайн може да бъде невероятно универсален. Най-добрите винтидж интериори избягват да изглеждат кичочзни, като свеждат претрупването до минимум. Внасянето на един ретро шкаф или скрин е страхотен начин да обновите интериора си по стилен и практичен начин.