Есен. Преплетени багри във всички нюанси на червено, жълто, кафяво. И сред хилядите падащи листа, отрупали тротоарите, паркове и градинки към нас се приближава Тя – стилна женска рокля.
Рокля, която като всички останали, подчертава женствеността и красотата на нейната собственичка. Рокля, като никоя друга, носеща историята и духовността на цял един народ. А такива рокли се носят не просто със самочувствие! Те създават увереност, сила и още повече красота във всяка жена, защото са Моряна – роклите на съвременните българки!
Днес, на гости с Медийната ни стая е Моряна Филипова – млада и талантлива дизайнерка, за която съвсем смело може да се каже, че пресъздаде българската носия в един модерен и съвременен вариант. Роклите, съчетаващи в себе си традиция и бъдеще!
Здравей Моряна! Радваме се, че днес имаме възможност да говорим с толкова млада и талантлива дизайнерка в твое лице, която успя да възроди успешно присъствието на шевиците в женското облекло. Разкажи ни повече за теб.
– Здравейте! Аз съм ученичка в Професионална гимназия по облекло “Княгиня Мария Луиза”.
Обичам да експериментирам, да танцувам, да пътувам. Много съм амбициозна и искам да научавам нови неща всеки ден.
Със сигурност е така! Младостта е красиво нещо. И определено амбициозността ти е акумулатор за успешни идеи. Как се роди любовта към шевиците?
– След като посетих изложба на Чипровски килими се поинтересувах за какво са слагали нашите предци на дрехите и какво означават тези символи. Потърсих информация в интернет и различни източници. Колкото повече научавах за тях, толкова повече шевиците ми ставаха интересни.
В момента си ученичка, която има ясна изградена визия за това, с какво искаш да се занимаваш занапред. И в момента! Какво е модата за теб?
– Модата за мен е експеримент и изкуство. Можеш да използваш различни материали, за да създадеш нещо ефектно и различно.
А къде е мястото на фолклора в модата?
– Винаги фолклорът е имал място в модата. Шевиците са използвани от много дизайнери през годините. Според мен е хубаво, че фолклорът се е съхранил по този начин.
Невъзможно е да създаваш рокли с шевици и в това да не влагаш послание към клиентките си?
– Така е. Искам всяка една дама, която носи мой продукт, да се чувства уверена, красива и щастлива. Шевиците, които съм използвала са заредени с позитивна енергия и повечето символизират любов, щастие, плодородие. Моделите ми са заредени с позитивна енергия и се надявам клиентките ми да се чувстват добре в дрехите ми. Дами, не спирайте да се чувствате уверени в себе си!
А как започна всичко – историята на твоя успешен проект?
– Един ден след училище посетих изложба на Чипровски килими и носии в Етнографския музей. Там ме посрещна много мила жена, която тъчеше килим на стан и ми разказа какво означават символите и как мога да ги вкарам в една дреха. Тя ме вдъхнови да използвам отдавна забравените мотиви в съвременното облекло. Накара ме да запазя българското в забързаното ни сиво ежедневие. И така се роди идеята да направя първата ми колекция на тема „Фолклорните мотиви в съвременния гардероб на работещата жена“.
Съхраняване на българското или ново течение в модата е марка “Моряна”
– Вдъхновена съм от българския фолклор, но за мен “Моряна” е ново течение.
Къде може да се разгледат и закупят роклите “Моряна”?
– За момента, колекциите ми са достъпни само в интернет – на сайта на “Моряна” и във Facebook.
Какво ново да очакваме?
– Имам желание да направя нещо весело за моите връстници.
Планираш ли да създадеш колекция за мъжка мода?
– Много са идеите ми за мъжка мода , но имам още какво да уча, за да го развия.
Какво прави една дреха уникална?
– За мен човекът, който носи самата дреха, я прави уникална. Ако се чувсваш добре в дрехата, която носиш – правиш и себе си и дрехата красива.
На тази крехка възраст, на която си ти, правиш голяма крачка в професионално отношение. Казваме голяма, защото освен желанието да създадеш собствена колекция, при теб има и резултат, който безспорно е успешен! Талант или увереност са нужни, за да успееш?
– Освен талант е нужна много амбиция и готовност за сблъскване с нови, непознати задачи и трудности, за да успееш. Според мен стига да искаш нещо силно, нищо няма да те спре за постигането на тази цел.
С какви дрехи е облечена Моряна Филипова в ежедневието си?
– Все още съм в този период от живота си, в който търся себе си и какво ми харесва. Постоянно се променям и нямам конкретен стил. Нося дрехи, които са добре за възрастта ми.
А как се носи рокля на Моряна?
– Носи се с много добро настроение и високо самочувствие!
Ти си млада и успешна. Има ли точно време, в което човек трябва да рискува, за да постигне мечтите си?
– За мен няма точно време, за да следваш мечтите си. Дори и да си на 16 или на 61 стига да имаш цел и да си готов да рискуваш за тази мечта – това е времето да действаш!