Йога набира все по-голяма популярност в западното общество. Днес можете да откриете многобройни публикации на тази тема. Разбира се, не всички които живеят на земята ще стъпят на постелката някой ден, но със сигурност много от тях ще потърсят баланса между здраво и гъвкаво тяло и ум, което йога ще им даде. Тази статия е предназначена за всички хора, у които идеята вече е назряла. Тук ще споделя няколко основни неща, с които всеки от тях е добре предварително да е запознат.
 
  1. Бъдете информирани. Нека вашият избор бъде осъзнат. Ако все още във вашия ум не е кристализирало намерението да посетите най-близкото йога студио, то поне се поровете малко в нета. Поинтересувайте се от различните стилове йога и какво е характерно за всеки от тях, прехвърлете няколко урок в YouTube, изберете онова, което ви пасва най-добре и потренирайте малко у дома сами. Просто така, за да вкусите.
 
  1. Ако все още ви влече, потърсете си учител. Разбира се, можете да си съставите някакъв комплекс и сами, или да следвате отделни видеа и записи, които харесвате, но когато започнете да се занимавате под наставничество, ще откриете, че нещата някак си „си идват на мястото“. Йога е преди всичко наука, и изграждането на добър фундамент е от голямо значение за по-нататъшното ви развитие. Търсете си учител, който ви допада и на когото можете да вярвате.
 
  1. Бъдете търпеливи. Резултатите няма да дойдат бързо и това не бива да ви разколебава.И не е важно каква цел сте си набелязали – да станете по-гъвкав, по-строен или по-силен, всичко изисква регулярна практика и време. Това е, защото умът се стреми към резултат, а сърцето оживява в процеса.
  1. Практикувайте на празен стомах, поне 3 часа след като сте се хранили. Ако ви мори глад, хапнете плод, например банан. Пийте повече вода, както преди така и по време на практиката – винаги когато усетите, че тялото ви има нужда.Занимавайте се на спокойствие и в тишина. Няма как да имат ефективна практика, ако телевизорът работи или детето ви скача наоколо. Осигурете си проветриво помещение, ненатоварено с много мебели, и време само за вас самите.
 
  1. Бъдете внимателни към тялото си. Не го насилвайте с прекомерна болка „на всяка цена“. Научете се да го слушате и уважавате. По време на практиките се опитвайте да разчитате неговите сигнали и да разбирате, защо не ви пуска в тази или онази поза, и къде точно се намира блокировката. Обикновено става дума за главата (по-точно ума). За съжаление, отпускането на ума не е проста работа и изисква време.
 
  1. Не забравяйте дишането. Красивите пози ще дойдат толкова по-скоро, колкото по-добре съчетавате движението с дишането. Изучете основните дихателни практики под ръководството на учител. В началото вероятно ще е трудно, но в последствие ще забележите, че вашата осъзнатост се пренася директно в повседневния ви живот. Ако можете да се съсредоточите само и единствено върху процеса на дишане, то значи вие сте „тук и сега“. Че сте развили творческо мислене и сте в потока.
 
  1. Не залитайте в чисто физическите постижения. Работата с тялото се явява като мост към ума. Тялото се развива покрай това и действително се достигат завидни резултати, но това е бонус. Ако след занятието се чувствате по-добре, това само по себе си вече е резултат. Ако се чувствате зле, тогава можете да търсите причината на различни нива – на физическо ниво може би сте се засегнали или активирали стара физическа травма; на емоционално и ментално ниво – стара обида, ревност,и пр. Във всеки случай, не прекъсвайте практиките за продължителен период. Продължавайте да се занимавате, нежно слушайте тялото си и се наблюдавайте.
 
На добър час!
www.modikayoga.com
гр. Варна, ул. Стефан Караджа 16
Борислава Макьова
Йога инструктор