Вашето тяло не е храм, то е увеселителен парк. Наслаждавайте се на преживяването.“ – Антъни Бурдейн
За да задоволим хедонистичното ви Аз, създадохме нашият “Гурме Guide” (гурме пътеводител). Той ще ви отведе там където, ще се насладите на чудесни моменти на удоволствие, докато опитвате традиционни деликатеси от световните национални кухни. Eкипът на Sublime Media Room ще ви разкрива кулинарни тънкости и тайни, ще ви запознава със съвременните тенденции в готварското изкуство, и ще подбира най-добрите заведения и събития свързани с качествената храна и вино.
Гурме ястията завладяха света. Очарованието им се крие не само във вкуса, но и в неповторимия вид, който глези сетивата ни.
Знаете ли какво е гурме (gourmet)?
Понятието “гурме” (gourmet) отъждествява кулинарното изкуство на добрите храни и напитки, или висша кухня. Отличителни за гурме кухнята са сложното приготвяне и сервиране на ястията. Порциите са малки по обем, но богати и интензивни на вкус, а храненето – продължително и бавно. Класическото гурме меню се състои от седем или осем различни блюда, за разлика от тристепенното меню в конвенционалната кухня.
Почитателите на гурме кухнята със сигурност са хора, които се хранят здравословно и на чиито трапези липсват мазните и запържени блюда. Те са консуматори на телешко, заешко, свинско, агнешко, патешко и пилешко месо, риба и морски дарове, зеленчуци и плодове, ядки, както и други здравословни храни, приготвени по начин, който гарантира усвояването на съставките по максимално полезен за организма начин. Ястията обикновено са приготвени чрез задушаване или на пара, или печени и са поднасяни в комбинация с гарнитура от зеленчуци, и аранжирани по възможно най-екстравагантен начин, гарнирани със сосове от балсамов оцет, ароматни масла и подправки.
Каква е разликата между “gourmet” и “gourmand”?
Тези френски термини се асоциират най-вече с лакомията (gourmandise) като един от френския католически списък на седемте смъртни гряха. Но всичко се променя с първата публична критика на парижките ресторанти и годишния алманах L’Almanach des gourmands, който Гримо дьо ла Рениер публикува от 1803 г. до 1812 г. Последван от влиянието на Мари-Антоан Карем, което той оказва върху френската висока кухня и неговата енциклопедия L’Art de la Cuisine Française.
През 1820 г. една поема, написана на латински и „свързана с удоволствието от гастрономията и мистериозното изкуство на кулинарията“ е преведена на английски език, за да въведе термина gourmet и да го отнесе към неговите исторически корени: „Думата gourmet се използва отдавна, за да обозначи човек, който, отпивайки няколко капки от сребърна чаша във винарна може веднага да каже от коя държава идва виното и каква е възрастта му“.
През 1898г. разликата между gourmet и gourmand в Dictionary of Phrase and Fable (Речник на фразите и басните) е определена така: „В Англия разликата е следната: a gourmand се отнася повече до количеството, отколкото до качеството, a gourmet е повече качество, отколкото количество.“
„Гурмето…заслужава най-високото звание на Гастрологията.“