Любопитен факт: Френската гастрономия е записана в списъка на нематериалното световно културно наследство на ЮНЕСКО (където са нашите бистришки баби и нестинарството).
Класическата френска кухня е символ на естетика, баланс и неповторими вкусови съчетания. Френските готвачи са едни от най-добрите от древността до днес, а кулинарните им постижения остават в историята като основни принципи в готвенето и артистичност при поднасянето и баланса на вкусове.
Може би сте чували, че хората във Франция са слаби и фини, въпреки чревоугодничеството си. Това е така, защото културата им на хранене e много прецизна. Те хапват само когато има нещо вкусно, ароматно и добре поднесено. Рядко си позволяват да се хранят на улицата с джънк фууд.
Типичните класически френски ястия в най-разнообразни форми са соленият пай киш, лучената супа, палачинките Креп Сюзет, Касоле, картофеният оргетен Тартифлет, телешкото Бургиньон, шоколадовото суфле, фламандската торта Фламише, патешкото конфи, Фоа гра и др. Разбира се ястията от френската кухня са класика, но за да бъдат истинско удоволствие, трябва да бъдат поднесени с вариация от вино. Различните региони предлагат и едни от най-добрите вина в света.
Не беше лесно да ограничим списъка, но сме сигурни, че ако пробвате някои от тези ястия, докато сте във Франция, ще си тръгнете доволни. Много от тях можете да откриете в Париж, но има и много други градове във Франция със забележителна кухня, които си заслужава да посетите.
Патешко конфи (Confit de Canard)
Този гасконски специалитет представлява бут от патица, който е осолен и оставен да отлежава, след което е приготвен на бавен огън в собствената си мазнина.
Conde Nast Traveler го описва по следния начин: “Ред след ред маси, всяка дълга по 30 метра, се разпъват в средата, където хората сядат с приятели и роднини, хранят се и пият. Има опашки, много опашки с хора, чакащи с нетърпение за конфи дьо канар и пържени в патешка мазнина картофи.”
Лучена супа (Soupe à l’Oignon Gratinée)
Френска лучена супа – истински специалитет на френската кухня. Приготвена за първи път от Луи V, по-късно припознавана като храна на бедните, заради простичките си и леснодостъпни съставки, като лук и бульон, а днес една абсолютна класика и задължителна част от менютата на най-добрите световни ресторанти.
Охлюви по бургундски (Escargots a la Bourguignonne)
Консумацията на охлюви е типично френско изживяване, което дори най-гнусливите хора не бива да пропускат. Хванете черупката на охлюва със специалните щипци, издърпайте месото (което е било извадено от черупката и сготвено с чесново масло, след което е било поставено обратно вътре) с вилицата за охлюви, и се насладете на вкуса му. Най-цененото ескарго е от Бургундия, където охлювите с подправки и чесън са задължителен деликатес.
Рататуй (Ratatouille)
Несъмнено можете да откриете рататуй и извън Прованс, но свежестта на регионалните провансалски зеленчуци е от решаващо значение за тази зеленчукова смес, така че за консумацията му няма по-добро място от родния му Прованс. Рататуй традиционно се приготвя в югоизточна Франция и по-точно в Ница. Ястието най-общо представлява смес от печени зеленчуци, предимно патладжани, чушки, тиквички, домати, лук и чесън. Слагат се и различни провансалски подправки.
Тарт “Фламбе” (Tarte Flambee)
Името на ястието говори, че се прави на пламъци, но истината е, че не се фламбира, а тъй като е бил вид селски хляб, с който често се проверявало температурата на пещта за печене на хляба, излизал опърлен от пламъците на огъня. Произхода на най-старата рецепта идва от местността Елзас (сегашна Франция), която е на границата с Германия. Тази територия често е преминавала ту в германска, ту във френска територия, затова и ястието се ползва толкова широко с две имена.
Кроасан (Croissant)
Предполага се, че във Франция кроасаните са пристигнали заедно с Мария-Антоанета през втората половина на 18ти век. В пекарните ще срещнете два вида кроасани – обикновени (с маргарин) и с масло. Различават се по формата си – обикновените са загънати на полумесец, а тези с масло са прави. Вариант на кроасана е „шоколадовото хлебче” („pain au chocolat” на север, „chocolatine” на юг) – четвъртито, в което се крият две шоколадови улейчета. Chausson aux pommes („пантоф с ябалки”) и pain aux raisins („хляб със стафиди”) също са наредени рамо до рамо с кроасаните във витрините на пекарните.
Макарони (Macarons)
Mакароните са един много типичен френски десерт – бисквита с диаметър окoло 4-5 см, на базата на захар, белтък и бадемово брашно. Приличат малко на нашите ореховки, но не са толкова сладки. Хрупкави отгоре и меки отвътре. Предполага се, че са пренесени във Франция от Италия по време на Ренесанса. Съществуват много видове “макарони” – от Амиен, областта Лорен, от Прованс и баския регион и най-известният от тях, т.нар. “парижки макарон” (който е и „лицето” на френския макарон пред света). Той води началото си от началото на 20-ти век – когато Пиер Дефонтен, правнук на основателя на една от най-известните сладкарски къщи (Ladurée), слепва два макарона с ганаш.
Гъши дроб (Foie gras de canard)
„Фоа гра” присъства трайно на френската трапеза, особено по време на коледно-новогодишните празници. Производството му е съсредоточено в Елзас и в югозападна Франция – в Перигор и южно от него. Може да се дегустира студен или топъл (запечен на тиган). Сервира се най-често придружен от препечен хляб, често леко сладък, и конфитюр от лук-шалот и сладко десертно вино. Може да се срещне и в друга комбинация, но почти винаги ще е сладко-солена.
Крем брюле (Creme brulee)
За пръв път рецептата за крем брюле се появява в готварската книга на французина Франсоа Масиело през 1691 година. Крем брюле в превод означава “горен крем”. Десертът се приготвя с яйца, мляко и карамелизирана захар. Сервира се студен в керамични купички. Ако се придържате към оригиналната рецепта, към крема може да прибавите и ванилия. Напоследък обаче в състава на сладкиша се появяват различни продукти като шоколад, плодове, ликьор и какво ли още не.