Знаете, че вашият интерес към виното е преминал на следващо ниво, когато започнете да се чудите коя храна ще се съчетае перфектно с виното, което консумирате. Затова си помислихме, че би било полезно да съберем в кратко ръководство за начинаещи, основите при комбинирането на вино с храна.
Сладки вина + сладки храни
Виното трябва да е с еднаква или по-висока сладост от храната. Свинско печено с ябълкова глазура се комбинира чудесно с немски ризлинг. Най-добрите комбинации от десерт и десертно вино обикновено са базирани на комбинация от не твърде сладък десерт, от рода на плодов или ядков тарт, с по-сладко вино. На шоколадов сладкиш могат да партнират само порт, някои стилове шери и подсилени десертни вина като Банюлс, Стики Мускат, Марсала.
Танинови вина + тъмни меса
Танините са химически съединения, които определят цвета, структурата и аромата на виното. С течение на времето взаимодействат помежду си, губят първоначалната си стипчивост и придават на виното омекотен финал.
Танините реагират с протеините. Храни с високо съдържание на протеини, смекчават горчивината на танините. Вина от богати на танини сортове като каберне совиньон са идеалният партньор на печени меса или тежки яхнии и капами.
Каберне совиньон, сира/шираз, малбек, карменер са чудесни със стекове. Танинът и мазната риба са комбинация, която често създава метален вкус на езика ви. Това е доста неприятно и е най-добре да се избягва. Трябва да се отбележи обаче, че е възможно съчетаването на леки червени вина с по-тежки рибни ястия (риби с червено месо). Ибягвайте сервирането на високо танинови вина с маслени / солени храни.
Пикантно вино + пикантни храни 
Силно подправените ястия се комбинират добре със совиньон блан или чилийско мерло. В някои случаи едно пикантно вино може да допълни едно пикантно ястие. Например пикантно ястие може да се сервира заедно с гевюрцтраминер. Пикантното вино обикновено съдържа различни вкусове като черен пипер, бял пипер, канела, индийско орехче, карамфил и джинджифил.
Вина с по-висока захарност (това не означава, че не са сухи) омекотяват и успокояват пикантната храна. Ризлинг (немски, елзаски, австрийски), грюнер велтлинер, пино гри, са чудесни партньори на азиатската кухня.
Шампанизирани и пенливи вина + пушени храни
Пушените храни трябва да бъдат съчетани с вина, които могат да се справят с опушения аромат. Brut шампанско се сервира традиционно заедно с леко опушена сьомга. Общото правило е “колкото по-силен е димът, толкова по-голям е дъбът”. Силните опушени аромати принадлежат на дъбовите вина като австралийския Шираз.
Плодови и ароматни вина + леки десерти и по – тежки ястия
Плодовостта и ароматът на едно вино могат да бъдат съчетани с различни по вид ястия. Добри комбинации са например:
– цветисти вина и такива с мускатов (на грозде) аромат и плодове;
– ароматни вина, като траминер и по-тежки ястия;
барик-вина (отлежавали в малки дъбови бъчви) с пушени меса или сирена; колкото по-силен е опушеният вкус, толкова повече дъб може да има виното;
– десертните вина чудесно хармонират и с ястия с високо съдържание на мазнини, като например пастети.
Кисели вина + кисели храни
Киселинността във виното трябва да съответства на киселинността на храната. Обикновено италианската храна използва силно кисели елементи като домати и лимони, така че обикновено киселото вино се сервира заедно с италианска храна. Или морски език с лимонов сос и совиньон блан – и двете имат цитрусови нотки.
Солени храни
Свежите вина балансират добре соления вкус. Ето защо и свежите совиньон блан, асиртико, (елзаски) ризлинг или грюнер велтлинер балансират добре вкуса на солените маслини и сирене фета.
Сосове
Сосовете са много полезна връзка между виното и храната:
– леки цитрусови сосове вървят добре със совиньон блан, грюнер велтлинер
– тежки гъбени или сметанови сосове – с шардоне и пино ноар
– червени и месни сосове – с мерло, каберне совиньон и сира.