StudyHub – първото по рода си споделено денонощно пространство за учене, създадено благодарение на ентусиазма на екип от млади хора, които осъзнават нуждата от промени и нововъдения в образованието.
 
Днес на гости в нашата медийна стая е Цветомира Гяурова, част от екипа стоящ зад StudyHub. Следва Стопанско управление с английски език в Софийски университет, а професионално се развива в сферата на Човешките ресурси. В свободното си време се учи да свири на пиано, нейна голяма страст са книгите и психологията.
 
Преди да започне нашият разговор с Цвети, няма как да не представим целия екип, който благодарение за усилия и задружност, успява да създаде първото по рода си споделено денонощно пространство за учене.

Запознайте се с тях:

“Казвам се Йоана Люцканова. В момента завършвам Стопанско управление с английски език в Софийски университет. Работя в сферата на технологиите и обслужването на клиенти. В свободното си време обичам да готвя и да чета книги.”
 
“Казвам се Мартина Георгиева и уча Маркетинг в Нов Български Университет. Занимавам се професионално с PR, а същевременно пиша и снимам.”
 
“Казвам се Ангел Янков и уча във Факултета по математика и информатика в Софийски университет. Работя като програмист и обичам да готвя.”
 
“Аз съм Лъчезар. Уча Комуникации и физична електроника в СУ. Аз съм един от щастливците, които имат възможността да превърнат хобито си в професия, а именно – музиката.”
За екипа Цвети казва: “ Сплотени сме и всеки от нас иска да даде най-доброто, на което е способен в името на успеха на StudyHub.”
 – Здравейте! Благодарим, че приехте нашата поканата за интервю. Първо може ли да минем на ти?
 – Да, разбира се!
 
 – Как ви хрумна идеята за споделено пространство за учене и самите вие изпитвали ли сте нужда от такова местенце?
 – В самото начало аз и Мартина следвахме Софтуерно инженерство във Факултета по математика и информатика. Спомням си, че имахме много трудна домашна , която трябваше да предадем на следващия ден. Тогава живеехме с още едно момиче на общежитие, което ставаше и си лягаше много рано. Тази вечер, ние нямахме къде да учим и трябваше да си търсим място ,където да седнем, да се концентрираме и да успеем да си решим задачите. Не открихме подходящо и единственият ни вариант беше бензиностанция, където хората бяха свикнали и нямаха нищо против да си вземем по кафе и да учим. Интересно бе, че имаше още студенти като нас, даже повече от персонала. Тогава на Мартина и хрумна идеята са споделеното пространство за учене, до което да има денонощен достъп. Тя сподели идеята си с нас и ето ни днес.
 – След всяка добра идея, стои и реализацията. Имаше ли непредвидени ситуации по пътя към създаването на StudyHub?
 – В самото начало ние се допитахме до много студенти посредством анкета, тогава имахме доста положителни реакции, над 75% от 1000 анкетирани одобриха идеята. Започнахме да съставяме план, допитахме се до много социални предприемачи, които ни помогнаха. Първоначално се опитахме да си сътрудничим с университети, но не се получи, тъй като искахме това помещение да се ползва от всички студенти. След това решихме да потърсим частно помещение, което да наемем. След като учредихме организацията, кандидатствахме за отпускане на средства от общината и първото финансиране, което получихме беше в размер на 3000 лева по програма Социални иновации на Столична община. С тези пари наехме помещение и бавно малко, по-малко нещата започнаха да се случват.Към днешна дата се партнираме с много частни компании, но първоначалния тласък ни дадоха студентите. Те организираха базари и концерти за нас и това много ни помогна. Най-трудното бе това, че сме млади,  защото в началото ни приемаха като хора с идея. Никой не си даваше сметка, че сме обмислили нещата и че тази идея е провокирана от това, че знаем какви са проблемите в общността и с какво се сблъсква един студент. Днес, това, че сме млади е по-скоро плюс, защото на първо място всички виждат работата, която сме свършили.
 
 – Днес, когато можем да кажем, че StudyHub e реалност, изпивате ли удовлетворение и как се приема StudyHub от студентите?
 – Изпитваме удовлетворение, защото за тези 2 години от началото до сега постигнахме много. Успяхме да обединим и ангажираме студентите в  нашата кауза и всичко това, което до момента сме постигнали е благодарениe на тяхната помощ и подкрепа. Съвсем скоро на 25 август всички студенти, които имаха време и желание се включиха в боядисването на споделеното пространство. Тогава не просто боядисвахме стените, а всеки остави своя отпечатък при нас. Това  е и нашето голямо желание, всички да оставят по нещо от себе си, да се ангажират с каузата и да приемат StudyHub като повече от пространство за учене.
 
 – Ако трябва да сравните Студентски град с чуждестранните студентски кампуси, какво е най-голямото предимство и най-големия недостатък на Студенстки град?
 – Не съм била в кампусите извън България, но имам приятели, които учат в чужбина и от които съм чувала разкази и впечатления. Най-голямото предимство на Студентски град е свободата, която дава, тъй като по всяко време на денонощието можеш да откриеш отворени магазини и места за хранене. Най-големия недостатък е липсата на място, където да учиш. Да, има места за забавления, за разпускане, но няма пространство, което да предоставя необходимите условия, като например да учиш сам или с приятели, да работите по групов проект, да се изнасят лекции и да провеждат уъркшопове и семинари.
 
 – Бихте ли подкрепили други проекти свързани с образованието и науката?
 – Една от нашите главни цели е да си партнираме с други неправителствени организации, за да организираме семинари и лекции на тема неформално образование, личностно и професионално развитие. В България има много такива организации и ние подкрепяме всички дейности, насочени към подобряване на образованието и учебния процес.
 
 – С какъв капацитет е хъба и ще има ли ограничения, в случай, че някой иска да остане цял ден, а интересът е прекалено голям и местата свършат?
 – Първоначално ще разполагаме с 50 места, а посещаемостта ще се проследява. Ще създадем и програма, която да стимулира студентите да посещават споделеното пространство и извън най-натоварените часове.
 
 – Критични ли сте към себе си и какво други перспективи виждате пред StudyHub?
 – Ние сме екип и всеки един от нас иска да даде най-доброто от себе си, защото това е проект, за който сме дали много време и сме вложили много усилия. Няма как да не бъдем критични, но към този момент сме щастливи и доволни с постигнатото. Следващата ни цел е да създадем второ споделено пространство в Студентски град, а след това и трето извън София.
 
 – По какъв начин можем да допринесем за StudyHub?
 – Всички, които искат да станат част от StudyHub и да допринесат с нещо, могат да ни изпратят съобщение на нашата страница във фейсбук на StudyHub Bulgaria или на имейл: bulgaria@gmail.com Ние сме отворени към идеи и помощ насочена не само към споделеното пространство, а и към това да бъдем полезни на всички студенти. Приемаме и финансова помощ, необходими са ни осветителни тела, система за видеонаблюдение, както и система за контролиран достъп. В момента тече и акция, чрез, която можете да дарите книги, които ще бъдат достъпни за всички посетители на StudyHub.
 
 – Какво е StudyHub за вас? И ако трябва да го опишете с една дума, коя би била тя?
 – StudyHub е като малко дете за мен. Всички, които работим по този проект сме дали много и за нас той е изключително важен. Времето, което сме вложили там е много, това е времето ни за почивка и забавления. Всеки един от нас учи, работи и се развива в съответната сфера и едновременно с това ние успяхме да създадем това пространство. Гордея се, че успяхме да намерим необходимото време и да работим над тази наша мечта. Не бих могла да опиша StudyHub с една дума, както казах за мен това е малкото ми детенце.
 
 – Вие сте сбъднали една мечта, въпреки трудностите и благодарение на усилен труд и много желание. Има ли точна рецепта за успеха?
 – Точна рецепта няма. Трябва постоянство и упоритост. Да, понякога е трудно и коства много безсънни нощи, но в край сметка разбираш, че си е струвало, че всички трудности и изпитания са те довели до успеха. Най-голямото удовлетворение е тогава, когато си постигнал онова, което желаеш.