Честита баба Марта казвам на всички наши читатели и на Димитрина Иванова, с която посрещаме новия месец в Медийната ни стая!
Диди е млада дама, майка и съпруга. В ежедневието си няма време да скучае – отдадена е на семейството, децата, на работата си, спорта и всички останали задължения, които има една жена. Възпитана от малка в това колко е важен спортът и правилното хранене, днес тя имя ясно изградена визия относно как трябва да изглежда и да се чувства човек в перфектното си тяло.
Щастлива съм, че до мен стои именно тя! Не я представям като гост, защото Диди е част от екипа ни и както сигурно вече се досещате – има много какво да каже на читателите ни. За това ще говорим след малко… А аз бързам да попитам:
Има ли време за спорт и редовни тренировки една майка с две деца?
– В моя живот винаги се е намирало.
Обичам спорта, израснала съм с него и каквото да е било останалото ми ежедневие винаги съм намирала време да спортувам… Къде по-редовно, къде не толкова (смее се)
Не съм спирала и по време на двете ми бременности.
Преди да продължим разговора, нека разкажем коя е Димитрина Иванова?
– Аз съм от хората, които непрекъснато трябва да правят минимум две неща наведнъж, за да се чувстват пълноценни. Не мога да стоя на едно място. И не мога да живея без посока и следваща цел.
– Това ли е формулата към позитивното мислене и живеенето в истинския смисъл на думата – да ангажираш всяка минута от свободното си време с поне една дейност?
– Трудно ми е да определя, различните хора имат различно виждане за тази формула.
АЗ мисля, че без значение дали човек прави едно или пет неща в ежедневието си, винаги трябва да дава най- доброто, на което е способен в момента, за да се чувства удовлетворен и щастлив от това, което е направил.. А не, обръщайки се назад, да си каже  “можеше и по- добре…”
Именно удовлетвореността, че си избрал да дадеш най- доброто, те прави щастлив.
Щастието е изборите, които правиш всеки ден. То е отвътре-навън.
Да поговорим за майчинството – един от основните избори в живота на жената. Имаш две момчета – в първи клас и в детска градина. Успяваш ли да балансираш в грижите и вниманието си към тях, имайки предвид и малката разлика в годините?
– Старая се да отделям нужното им внимание, да не кажа, че когато не са на детска и училище съм изцяло с тях.. Ти също имаш две дечица – знаеш за какво ти говоря. Не е лесна задача да бъдеш и родител, и да работиш, да домакинстваш, да намираш време и за себе си. Не искам да звучи като оплакване, аз съм щастлива, че това е именно така!
Разчиташ ли на помощ в грижите за децата?
– Оо, разбира се, иначе никога нямаше да успея с всичко. Да е жива и здрава майка ми, която въпреки своите ангажименти и работата си, ми помага много във всеки удобен момент.
Винаги съм се възхищавала на енергията й. Тя е истински боец – приличам на нея.
А баланса между децата, съпруга ти и теб самата?
– За щастие имам мъж до себе си, който ме подкрепя и помага изключително много във всичко.. И за деца, и в работа, в ежедневните задачи.. Нещата мисля, че добре се нареждат. Когато има баланс в отношенията на мъжа и жената, останалото се балансира от само себе си. Благодаря ти ИИ!
Семейството, в частност децата, могат ли да бъдат извинение в живота на една жена?
– Извинение може да намериш винаги, когато не искаш да направиш нещо или просто те мързи.. Дали ще са децата, работата, времето – няма значение.
И на мен ми се случва, но аз съм го превърнала вече в рутина и просто отивам и го правя… Гледам да не се замислям (усмихва се)
Човек, който иска да направи нещо, винаги ще намери начин. Клише… но пък толкова вярно!
Къде е мястото на волята във всичко това?
– Да проявиш желание, да правиш нещо, което не ти се прави, но въпреки това знаеш, че е за твое добро е голяма стъпка. Но само желанието не е достатъчно. Трябва да се мобилизираш и да действаш. Ако искаш нещо да се случи или нещо не ти стига в живота, спри да говориш за това и започни да работиш по въпроса…
Повечето хора отлагат плановете си във времето, и се носят по течението, като се самозалъгват, че някой ден ще им дойде вдъхновението или някак, нещата ще се наредят от само си си. Ако това не стане, си казват “така ми е писано” и продължават, все едно нищо не се е случило.
Как се научи да плуваш срещу това “течение” и да правиш нещата, които зависят от теб дори при липсата на желение?
– С времето си изградих рутина. Ако нещо не ми се прави, но знам, че трябва, просто започвам… И някак си вдъхновението да продължа само идва.
Действието винаги поражда вдъхновение. Но вдъхновението – рядко действие.
За какво са достатъчни 24 часа?
– Стига човек да е организиран, са достатъчни за всичко.
– А за какво не са?
– За времето с децата. С тях колкото и време да имаме, каквото и да правим, винаги има какво още да направим…
Децата ти спортуват ли?
– Разбира се! Дори те сами си избират какви спортове да практикуват. В момента, зимните месеци в учебно време, ходят на теаклондо и двамата, Иван (по- големият) ходи на футбол, ходим на ски зедно.
От пролетта гледам 1-2 седмично да ги водя на плуване, цялото семейство играем голф (страхотно забавление е когато сме четиримата). Освен това и двамата са с мен във фитнеса или на стадиона, когато не са на училище. Вярвам, че децата се учат от примера, който им дават родителите.
Спомена, че играеш голф. Този спорт не е широко практикуван в България – с какво те спечели теб?
– Спечели ме с това, че е прекрасен начин за поддържане на добро физическо здраве, както и за възпитание на характер, честност, постоянство и дисциплина.
Освен спорт, голфът е философия, начин на мислене и поведение. Има една поговорка “ Ако искаш да опознаеш най- добре човек, играй с него голф”. Това е играта, където няма съдия.. И всъщност голфът май е единственият спорт, който се провежда без да има необходимост от съдия. Изискват се не само спортни умения, но и висока етика, уважение и партньорско отношение…
Истинско предизвикателство е когато се изправиш не само срещу останалите играчи, а най- вече срещу себе си.
Вярно ли е че това е спортът на богатите?
– Голфът е дотолкова спортът на богатите, доколкото са и ските. Но изисква много време, може би богатите имат повече време да го практикуват, затова го наричат така. (усмихва се)
Знам, че ходиш и на фитнес. Възможно ли е човек, почитател на голфа – веднага се сещам за една безкрайна зелена шир,  да обича тренировките в зала?
– Да, всъщност те се допълват. Търпението и постоянството, което се изисква в голф играта ми помага във фитнеса. А силата и издражливостта, придобити в залата- в голфа!
Фитнеса е идеално допълнение към всеки един друг спорт!
Как стигна до този извод…
Фитнесът ме държи във фокус през цялото време, не само в залата, а и извън нея… Заради хранителния режим. Кара ме да се чувствам НЕкомфортно,(извън зоната на комфорт) помага ми да израствам освен физически и психически.
Треньорът ми в залата, Валентин Петков, изключително допринесе аз да се запаля толкова много. Може би, защото нямах търпение да видя резултатите, към които съм се стремила винаги. Освен това Вальо е човек, с който може да говориш на различни теми и винаги ще научаваш по нещо ново. С времето станахме приятели и аз съм много щастлива от това.
Казваш хранителен режим – колко важно е неговото място в живота на един човек?
– Според мен, ако човек е решил да промени начина, по който изглежда, първата стъпка е да промени начина си на хранене… И след това да се насочи към спорт, който му харесва да практикува. Храненето не е важно – то е основата!
Превърнала си спорта задължителна част от ежедневнието си, което освен ползи за теб води и до положително влияние върху децата ти, в качеството на тяхна майка и модел на поведение. През твоите очи – колко важно е това да спортуваме?
– Мога да ти изброя много причини, защо е супер важно да се спортуваДори съм сигурна, че няма нужда и да убеждавам никого в това. Но, тъй като ме питаш ще ти отговоря кратко: защото спортът ти дава енергия, тонус, самочувствие, красота и здраве… и още куп други неща.
Това, наистина, е една необятна тема и ще бъде от водещите в рубриката ми “Супер Тялото”. Ще се опитам да ви показвам ползите от спорта на всяка една възраст. Хората вече масово се интересуват от спорт и здрвословно хранене, но повечето се лутат от една диета на друга.. От един вид тренировки, ако нямат ефект, се насочват към друго и така се въртят в кръг.
Ще се опитам да представя различни гледни точки за това как да поддържаме формата си и нека всеки сам да избере кое е подходящото за него.
Наред с всичко това ще представяш и  рецепти – с какво са по-различни от всички останали? 
– Както споменах по- горе, храненето  е първата стъпка, която човек трябва да предприеме ако е решил, че иска да промени начина, по който изглежда. Аз съм от хората, които обичат да си хапват… Особено сладки неща (смее се)
Много трудно ми беше да се разделя с тях (голям смях)
И така започнах да експериментирам, като използвам продукти, които не пречат на диетата ми… Първо беше палачинка, после кекс, хляб, бисквити, киш..
В повечето рецепти използвам протеини на прах. Оказа се, че те могат да се използват за приготвянето на безкрайно разнообразие от здравословни и вкусни десерти и ястия.
Всички с високо съдържание на белтъчини, без глутен, без захар, без празни калории, без рафинирани въглехидрати, без нездравословни мазнини, без консерванти!
Позициониран правилно в диетата -според целта, протеинът на прах допринася не само за постигне на целите, а също и за бързото възтановяване на тялото.
 
Загатнахме, че ще говорим за спорт, ще присъства и темата за правилното хранене… сега е моментът да споделим повече за изцяло новата ни рубрика “Супер тялото”, която стартираш след броени дни в Sublime Media Room. Какво още ще ни кажеш за нея?
– “Супер тялото” е рубрика насочена към хората, които се интересуват от спорт, хранене и здравословен начин на живот. В нея ще говорим за храна, за това как да поддържаме тялото и духа си във форма, като представям различни гледни точки за това.
Подготвила съм много срещи с интересни хора, от света на спорта и красотата, които ще споделят с нас начина си на живот, постиженията си, работата си, ще ни дават много съвети за това, как да изглеждаме и да се чувстваме здрави и красиви.
Ще има много здравословни рецепти, фитнес упражнения, съвети за различни козметични и пластични процедури.
Има ли формула за супер тяло?
– Постоянството. Постоянството в упражненията и храненето, според целта, която си си поставил.
Не мога да не те попитам какво е отношението ти към консумацията на месо и присъства ли в твоето меню?
– Всеки е свободен да избира, с какво да се храни. Нямам нищо против консумацията на месо, особено напоследък покрай фитнеса. Но аз самата не ям месо от 20 години – много малко хора около мен знаят.
Причината за това е комплексна, но ми е останал ярък спомен как на едно обучение във Франция, трябваше да оскубя и да разфасовам кокошка, да й извадя вътрешностите и да я сготвя.. Направих го, разбира се, но не исках да го правя повече… Затова и не станах готвач, а се насочих към сладкарството, където беше къде къде по – приятно…
В последната година, обаче, започнах да ям риба, заради фитнеса и целите, които съм си поставила там.
Това изключва ли месото от менюто на децата ти?
– Не! Всеки ден готвя за тях, държа храната им да бъде разнообразна и прясна. Когато порастнат, те сами ще изберат.
Колко е важен добрият пример за децата?
– Добрият пример е най- важен, особено във възпитанието на децата. Аз съм изключително благодарна на баща ми, че ме научи да обръщам внимание на това, с което се храня още от дете.  Той много и спортуваше и сега продължава да го прави. И двамата с брат ми ни възпита много в духа на спорта.
Смяташ ли, че изразите “живеем под голям стрес” и “ежедневието ни е много натоварено” са актуални? С други думи – ти като човек, който не оставя и секунда “празна” – чувстваш ли се стресирана и натоварена?
– Аз нямам време да мисля, стресирана ли съм. Освен това, правя различни неща от сутрин до вечер и може би затова не се стресирам – почивам си от едното с другото (смее се)
Разбира се, когато се почувствам изморена намирам начин да си почивам.
Например? Как най-често разпускаш?
– Семейно, като ходим някъде. Много обичам.
Тичането сутрин много ме зарежда, зима- лято, няма значение.. каквото и да имам  “на главата” след 10 км вече мисля по различен начин (смее се)
И лятото на голф игрището.
Освен спорт и физическа активност, правилен хранителен режим, съобразен с целите – какво още е нужно, за да изглеждаме и да се чувстваме добре?
– Почивка. Ако само даваш газ на една кола, без да се грижиш за нея, тя накрая ще се счупи.. Така е и с тялото, не може да бъдеш “на педал” непрекъснато.