В разгара на дъждовното лято, което въпреки всичко ни глези с някой и друг слънчев ден, улавяме във въздуха един нов и различен аромат… На нещо много вкусно!
Разхождаме се в град Самоков, където ни посреща Димитър Караджинов – създателят на “FranGo
Какво е FranGo ли? Ами FranGo в буквален превод от португалски означава пиле. За мен обаче FranGo е нещо, което се случи преди повече от осем години, когато за първи път посетих Португалия. Държава, която препоръчвам всеки да посети и традиции, които може всеки да усети, както и стана с мен.
Освен тонове от необятна история и смес на култури от целия свят, като любител на различния вкус, аз бях запленен от начина, по който хората там се отнасят към храната. Така пламна и моята идея да споделя с приятелите си за традиционно пиле на дървени въглища – Пири  Пири! Не мисля, че от първия път се получи, но постепенно достигнах до автентичния вкус на Португалското пиле на грил, усещайки това в приятелите си, което аз усетих преди почти десетилетие. И така до днес, и очаквания старт на първия обект.
Така започва нашият разговор, провокиран от желанието на Митко да създаде успешно симбиоза между фаст фууд продукт с високо качество, перфектен вкус и търговски обект, в който думата маркетинг означава природосъобразно.
Това е трудната, част и мисля, че това е въпроса стоящ пред всички нас! Той може да бъде зададен на всеки, защото, ние всички заедно създаваме екологичните проблеми на света в който живеем. Ако не променим нещо днес и сега, то какъв свят оставяме на нашите деца? Екологичните проблеми са безкрайно много, но говорейки за бързо хранене, то всички сме свидетели на това, как елемнтарна  закуска на баничка с айрян или боза, оставя след себе си една полиетиленова торбичка, по-малко пликче и бутилка, които ще се разградят след 200г. Стиропорени и пласмасови кутийки, еднократни чаши, прибори, тарелки, пликчета са един бич за природата и пълно безумие, на нашето консуматорско общество! Именно за това Франго инвестира в био разградими и максимално естествени материали, като дърво, хартия, метал, стъкло, които, хем ще запазят максимално отличния вкус и топлина на продукта дори до Вашия дом, хем ще бъдат щадящи към
Нашата природа и тази, бъдещата, която принадлежи на Нашите деца! Ползването на пластмасови и слабо разградими материали, ще бъде сведена до минимум, с надеждата да изчезне на 100%. Все пак вярваме, че и нашите клиенти, ще поддържат концепцията и ще ценят методите ни в бъдеще, целящи да живеем в една по-чиста околна среда.
С други думи от снабдяването, през приготвянето, до предлагането – всичко във FranGo е максимално съобразено с околната среда. Една от основните и приоритетни цели на Митко е успешно финализиране на преговорите с Vegware и утвърждаването му като един от първите Zero Waste обекти в България, партниращ с “Нулев отпадък – България”.
– Какъв всъщност е вкусът на FranGo?
– Трудно е да се опише такова чувство с думи. Самата вкусова тайна е в марината  на продукта, маринован ден преди да бъде изпечен. Самият грил и разтоянието на продукта от самата жар, както и начина на разрязване преди да бъде маринован, също са от огромно значение за добре изпеченото и сочно пиле. Всички сме опитвали пилета изпечени на газ или ток, но за мен недостатъка на този вид топлинна обработка е в сухотата на крайния продукт, не съм сигурен и колко е здравословен варианта с газ, който все пак е остатъчен продукт от рафинирането на петрол.
Трудно човек може да набави необходимите продукти за отделните видове вкусови варианти от Европа, Южна, Северна Америка и Африка, за това избрахме за наш партньор, Португалска фирма с многогодишен опит и традиции в поддържането на този невероятен вкус. Ще издам малка тайна, че от начало ще започнем с по-съкратено меню, както като вкусови варианти, така и като отделни продукти, но обещаваме постепенно, едно наистина вълнуващо вкусово пътешествие във всички континети които изброих по-горе.
– За обяд или за вечеря?
– Интересено, не си бях задавал този въпрос, защото аз предпочитам FranGo по всяко време. Все пак, човек трябва да живее здравословно, затова FranGo ще предлага и пухкав ориз, задушени зеленчуци, салати и неща, които смятаме, че са важни за едно по балансирано и здравословно хранене. Концепцията Фаст Фууд или Бързо хранене, се разпростира все по-бързо в света който живеем, като всички сме свидетели на проблемите, до които води този вид хранене. Сандвичи с евтини колбаси, гарнирани пити (т.нар пици), тестени закуски с продукти наподобяващи кашкавал и сирене, са малка част от нещата с които се хранят младите, а затлъстяването е факт. Избирайки най-качествените продукти, Франго, ще се стреми да бъде предпочитаната и здравословна алтернатива, да хапнеш на бързо или да „сготвиш“ вкъщи, когато просто не си успял!
– Кое е най голямото предимство на FranGo?
– Аз мисля, че споменах най-важните предимства на FranGo, но нека се опитам да допълня и обобщя. Ако приемем, че печеното пиле е едно от най-любимите ястия на хората, то Португалското пиле на грил заема върха на короната. Всички знаем за ползите от пилешкото месо и ние гарантираме, че то винаги ще бъде от ферми, сертифицирани не само, като качество на отглеждане без хормони, но и с по-естествен начин на хранене. Целият процес ще бъде откит, защото ние нямаме заден двор, или тъмна стая с фризери. Всичко ще бъде прясно, без добавена вода и окрехкотяващи агенти. Нашите пилета идват от фермата пресни и готови за мариноване, като всичкото това, ще можете да видите с очите си. В Португалия, въпроса с гарнитурата, винаги стои на дневен ред, ориз или картофи, картофи или ориз. Ние от наша страна, ще имаме комбинирани менюта в които ще може да имате и двете в различни вариации и с различни добавки. Традиционно в най-западната част на Европа, хората са влюбени в комбинацията FranGo Пири Пири с чипс, така, че ние ще приготвяме прясно изпържен домашен чипс, който ще може да бъде комбиниран с ястие, или просто самостоятелно като снаскс.
Толкова се увлякох, че не мога да не издам една последна тайна, какъвто и беше въпросът за предимството на FranGo. В момента на покупката, печеното пиле може да остане по оригинална рецепта, с лимон и подправки, чесново, лимонено и разбира се пикантно Пири Пири, като за любителите на лютото ще можем да усилваме този огнен вкус с няколко нива нагоре спрямо Вашата издръжливост – гарантираме, че имаме по-лют микс от най лютите чушки в света, колкото някой може да понесе!
Освен FranGo ти се занимаваш активно със ски по време на зимния сезон – откъде минава пътят между ските и пилето?
Знам ли?! Аналогично се сещам за въпроса – от къде минава любовта на мъжа? (смее се)
Може би, готвенето и ските имат нещо общо в моя живот, защото правя и двете неща със страст. Странно, никога не съм бил професионален готвач или пък състезател по ски, но единствено правейки тези две неща, винаги съм се чувствал в центъра на най-хубавото в моя вътрешен свят! И понеже любопитството е черта от мен,  която понякога трудно контролирам, първото нещо, което ще проверя след интервюто е дали в едно хълмче в Португалия, на име Serra de estrella, на което, те казват планина и има изградено ски курортче, съществува място, което предлага Пири Пири пиле на дървени въглища!
Ако се окаже, че няма, то аз ще съм може би първият в света, който е сложил Португалски грил на пистата (смее се)
След като разбрахме какво обичаш да правиш най-много, за финал ще те попитам – а FranGo какво обича?
– Хммм, страхотен, но труден въпрос! FranGo обича вкуса, който е неговата религия. Чистотата, защото тя е робата ѝ. Качеството, защото в него е истината. Здравето, защото, то ни дава възможност да бъдем щастливи и отговорността към природата, защото без нея всичко е безсмислено!
Вкусът на FranGo ще бъде достъпен за всички жители и гости на град Самоков от 29 юли 2018 г. За повече информация посетете Facebook страницата на заведението.