Млад и много креативен! До момента не сме имали възможността да вземем интервю от човек с толкова разнообразни интереси и съчетаващ толкова много различни дейности като теб. Днес в нашата медийна стая ни гостува Иван Илиев – предприемач, инженер, програмист и преподавател в DCI.
 
– Интересно ни е да разберем какъв човек си. Разкажи на нашите читатели малко повече за себе си и как преминава ежедневието ти?
 
– Здравейте на вас и на вашите читатели! Благодаря много за поканата! Това е първото такова интервю, което давам, така че наистина се чувствам привилегирован!
 
Казвам се Иван, на 31 години. Ще започна с обучението си. Завърших софийската Финансово-Стопанска гимназия с профил Икономика и Мениджмънт и професионална квалификация за счетоводител. След това имам бакалавърска и магистърска степен по Машиностроене на Немски език от Техническия Университет в София. Доста разнородни направления и никога не съм се занимавал професионално с нито едно от тях. Но и двете са ми дали много добра подготовка и обща култура, въпреки че не бях най-добрия ученик. Винаги съм имал високи оценки, но и добре изразено собствено мнение, което не се ценеше много високо. В професионален план – в последните около 10 години активно участвам в семеен строителен и търговски бизнес. Още помня летата, когато бях ученик и баща ми ни даваше възможност да помагаме в склада за алуминиеви профили, който по това време беше доста натоварен. Това ни даде възможност да усетим какво е работа и че, ако човек иска нещо, трябва да се потруди, за да го получи. През годините там съм се занимавал с много разнообразни неща – от административна, през организационна и счетоводна дейност до менажиране и цели проекти. От около 3 години с мой много добър приятел започнахме в свободното си време да правим приложения за мобилни телефони и в момента това вече започва да заприличва на бизнес с външни проекти и добри приходи. Също така правя уеб-сайтове, но основно за приятели и близки, така че може да се каже, че това е хоби.
В начална фаза е и една друга моя идея – да създам медийна агенция, която да помага на брандове (лични и фирмени) да създават адекватно съдържание, с което да комуникират по-добре с аудиториите си в динамично развиващите се среди на социалните медии.
 
В свободното си време обичам да пътувам, да научавам нови неща, да чета биографични книги, да слушам музика и да гледам филми. В последно време се увличам и по снимане и започвам да усещам желание да създам филм в близко бъдеще.
 
Все още не съм семеен. До скоро имах много пълноценна дългогодишна връзка, но дойде време всеки да поеме по своя път и сега съм в процес на търсене на половинката си.
 
Накратко – много съм любопитен и се интересувам от много неща. Това в момента ми е от голяма полза и в комбинация със стремежа ми да култивирам постоянство в действията си, нещата започват да си идват на място и се чувствам добре.
– От колко време се занимаваш с програмиране и какво е то за теб – хоби или работа?
 
– Реално, не мога да кажа, че съм програмист. Никога не съм го учил формално, освен един семестър програмиране на машини в университета. Но за сметка на това любопитството ми помогна да натрупам достатъчно знания и опит и сега мога да програмирам на няколко програмни езика сравнително свободно. От дете се увличам по техника и всичко започна с калкулаторите ЕЛКА вкъщи, които бяха разглобявани и сглобявани по няколко пъти. След това баща ми донесе вкъщи първия компютър, който виждах на живо. Никога няма да забравя в какъв възторг бях от черния екран с бял текст. Отново благодарение на баща ми, който дори ни разпечатваше седмичната програма за училище от софтуер за форматиране на текст, започнах да се интересувам не само по натискането на клавишите. Той водеше вкъщи разни магьосници, които можеха да правят така че този компютър да прави каквото му кажат. Това мисля, че беше моментът, в който бях пленен и може би винаги съм знаел, че това искам да правя. И така, бавно увлечението се превръна в хоби с първия уеб сайт в ученическите ми години и вече се трансформира в доходоносен бизнес.
– 2016 г. ти и още двама програмисти участвате в състезание за създаване на иновативно приложение, организирано от Porsche Holding в Австрия. Състезанието е на много високо ниво, в което участват само топ програмисти от цяла Европа. Какво е усещането да го спечелите?
 
– Наистина е интересна историята, защото точно около това състезание вече бяхме започнали да преминаваме от хоби в свободното време към бизнес ориентирани дейности. Всъщност поканата не беше към мен, а към мой приятел – Георги Къдрев, един от основателите и CEO на Imagga, която е една от водещите компании в софтуерните решения за разпознаване на изборажения. Поканата беше за хакатон, на който за 24 часа трябва да се разработи максимално готов продукт, или конценпция. Описанието беше сравнително рехаво дефинирано, но се искаше да се направи Shazam за коли, а именно снимаш кола и приложението ти казва каква е колата на снимката. Те имаха опита за разпознаване на снимки, аз имах опит с разработване на приложения и без много да го мислим се съгласихме и скоро заминахме. Пристигнахме със закъснение, защото в бързината не бяхме разбрали точно каква е програмата. Останалите екипи вече бяха дискутирали цяла вечер какво мислят да правят с менторите си, а ние отидохме на другата сутрин извадихме компютрите и се заловихме за работа. Вече бяхме започнали да действаме и да събираме снимки, с които да подготвим софтуера, които да разпознава колите. За една вечер постигнахме около 90% успеваемост, което е доста добре за толкова кратко време и се фокусирахме върху приложението. Работихме две цели вечери, и един цял ден почти без да спим. Оставаха няколко часа до презентациите и Жоро се захвана с нея, а аз довършвах каквото имаше по приложението. Имахме лого, име, анимации. Беше в доста завършен вид. Искахме и да направим демонстрация на живо, тъй като в залата имаше две коли, които искахме да ползваме, за да покажем как работи. В последния момент телефона, който ползвахме реши да спре да работи и трябваше да превхърлим всичко на друг. Но бяхме готови и дойде нашия ред да презентираме. С леко майтапчийски тон всичко мина по вода и остана да чакаме. От суматохата изобщо не бяхме обърнали внимание другите какво са направили, но по време да презентациите видяхме, че може би само ние имаме готов продукт. Другите имаха по един екран, или само анимации. Тогава си казахме, или ще сме първи, или изобщо няма да ни класират. След сравнително дълго чакане обявиха трето, врото място…и накрая с голям ентусиазъм изпълнителния директор на холдинга ни връчи първата награда. Почти никога не бях печелил нищо до тогава и това се запечата като един от най-удовлетворяващите моменти в живота ми. Недоспали, предозирали с кафе и захар, но много щастливи!
– Как това промени живота ви? Първо място на такова състезание отвори ли нови възможности за професионалното ви развитие?
 
– Да, определено. Вече почти година работим с тях по вкарване на нашето приложение в техния маркетинг микс. В последствие работим и по други подобни проекти. Имаше и забавна част на наградата – каране на спортни модели на Ауди на писта. Хубаво е да си победител!
 
– Работиш основно в сферата на програмирането и имаш своя собствена фирма, която създава редица успешни приложения? Разкажи ни за част от тях?
 
– Най-много внимание сме обръщали на три за момента. Две от тях са наши проекти, другото е поръчка на клиент от САЩ. Единият от вътрешните ни проекти Kwotify представлява база данни от около 11 хиляди популярни цитата, кото могат да се споделят върху снимка, както е популярно е момента. Другият е Eden Photos, който позволява на потребители на настолни и преносими компютри Apple да организират автоматично снимките си като им поставя етикети и ги класифицира в категории.
– Как се развива Eden Tech Labs в момента?
 
– Както казах, третият и за момента може би най-голям проект, върху който работим е по поръчка на клиент от САЩ. Нарича се Plantsnap и представлява мобилно приложение, което дава на потребителите възможност да снимат произволно растение и да разберат какво е то. За около два месеца има над 30 хиляди потребителя и се класира на първи места по продажби в САЩ и други държави, така че доста се гордеем с работата си там.
 
– Освен тази дейност успяваш активно да я съвместяваш и с преподаване в DCI университет за личностно развитие на базата на философия? Как успяваш?
 
– Да, това също е нещо, с което се занимавам от 3-4 години. Смятам, че всеки трябва да намери своя начин да предава опита си и наученото на останалите, които имат желание да се развиват. Обикаляме доста места с основния екип преподаватели, а от скоро правим и наши обучения в България. Този месец завършихме успешно обиколка на по-големите градове в България и отзивите са много добри.
– Какво е да си учител в DCI и как започна всичко?
 
– Започнах като преводач на основателя на тази система Майкъл Роуч. Постепенно навлизах повече в материала и в един момент той ме покани да преподавам. Най-важното е да се води нормален и смислен начин на живот и да се наслаждаваме на приятните моменти и добрините в него. Теорията е доста проста, но практическото ѝ приложение е по-голямото предизвикателство. Свикнали сме да живеем и да разбираме света по определен начин и често промяната е много трудна.
 
– Как тези учения променят живота ти?
 
– Учат ни да бъдем по-добри хора. Да свикваме, че освен нас има и други хора, с истински нужди като нашите и че трябва да им помагаме. А и да не забравяме да се радваме на всяко хубаво нещо, което се случва на нас или на някой друг, колкото и да е малко. На мен ми дават съвсем различна преспектива и промените в живота ми са факт.
– Звучи невероятно да можеш да помагаш на толкова много хора, като предаваш знанията в лекции, които се провеждат по цял свят. Къде могат да ги посетят и чуят нашите читатели?
 
– Точно на време идва този въпрос. През Септември преподавателите от основния екип ще проведат лекция, а ние с местния екип ще направим семинар уикенда след това. За повече информация можете да се обърнете към организатора Жануа. Ще се радвам да се видим там.
 
– Някакви съвети към нашите читатели? Как да преследват мечтите си?
 
– Бъдете себе си. Прекарвайте време всеки ден да изучавате самите вас, какво ви харесва, какво не ви харесва, какво ви прави щастливи, какво ви мотивира. След това зарежете всичко останало и правете това. Парите и успехите ще дойдат, когато правите всичко с любов и правилна мотивация, така че не ги преследвайте тях. Правете го, защото вие го искате и по начина, по който го искате. Животът е сравнително кратък и ще ви дам моят начин как пресявам какво за мен е важно. Представете си, че сте на 99 години и животът ви приключва. Обръщате се към този момент и се замислете – наистина ли това бих правил. Ако не – сменяйте. Никой не е успял от първия път, никой не е успял за една нощ и никой не е успял без яко бачкане. Всичко в живота трябва да се заслужи!
 
И последно – никога не забравяйте да се кефите на всичко, което се случва около вас. Радостта е въпрос на избор, който всеки от нас прави многократно на ежедневна база – вие избирате!
 
Благодаря и до скоро!