Винаги ще има човеци, които ще употребяват евтин цинизъм, за да привлекат внимание. Вниманието е опиат.
Ще съществува обаче и една друга категория хора, за които понятията: чест, достойнство и морал – винаги ще са облечени в дълбок смисъл.
Хората на изкуството би трябвало да подкрепят тази втора група от хора. За да не се чувстват те като давещи се.
Не съм авторът на песента. Само я изпях. Певци много. Хората, които я създадоха, сега не могат да я представят.
Павел Дюлгерски в момента е в кома, Николай Николов – Ni.co почина. Пострадаха при пътен инцидент. Няколко дни след записа на „Прощално“ и броени дни преди заснемането на видеото към песента.
Всичко започна в деня, в който чух една непозната да рецитира вяло стихове на Вапцаров на фона на ориенталско латино и разголени тела. Чух „изпълнителката“ да споделя, че в прощалните стихове на осъдения на смърт поет съзирала еротика. Страхувам се да си помисля какво още би могло да възбуди тази жена… Още повече след твърдението ѝ, че поетът се е „самообесил“ в ареста. Вероятно след това са го реанимирали, за да го разстрелят. И това само, за да се доближи ситуацията до историческите факти…
Не съм моралист, камо ли безгрешен мъж, но пошлостта трябва да бъде усмирявана в някакви граници. Това си мисля като се замисля за децата си…
В момент на афект се обадих на Павел Дюлгерски и му споделих, че искам да създадем един интелектуален отговор. Да направим песен от тези два стиха. Тези от „Прощално“ на Вапцаров.
– Чичо Коце, не се дразни. Ще измислим нещо. – отвърна ми той.
Павел Дюлгерски има звукозаписно студио. Добър китарист. Работи заедно с Николай Николов – Ni.co. Създават музика, снимат клипове. Те са от една рядка порода творци, които колкото са талантливи, толкова са и дисциплинирани. Имат цели и воля да ги следват.
Затворих телефона и забравих за разговора ни. Струваше ми се нелепо – Кацаров да изпее Вапцаров. А и на „изпълнителката“ вече не бях ядосан. На болните не се сърдиш, а им помагаш, с каквото можеш.
След няколко дни Павел Дюлгерски и Николай Николов – Ni.co ми се обадиха.
– Чичо Коце, отвори си пощата и чуй нещо.
Направих го. Чух нашето „Прощално“, но изпято от Николай Николов – Ni.co. Под файла ми бяха написали:
„Свикни с вокалната линия и ела да записваме“
Не бях въодушевен. Музиката ми харесваше, но все още смятах, че е нелепо да пея тези стихове.
След няколко дни, в една спокойна вечер, записвахме песента в студиото на Павел Дюлгерски. Той беше зад пулта, Николай Николов – Ni.co ми дирижираше изправен зад голямото стъкло пред мен. Много спокойно и фино момче.
Записите в това студио за мен винаги са били емоционална наслада за съзнанието.
И тази вечер не беше по-различно. Това е мястото, в което съм се чувствал най-уютно докато съм пял.
За първи път в живота си си тръгнах без да съм чул какво съм изпял. Просто бях предубеден в неуспеха на начинанието.
След няколко дни се случи дежа вю.
„Чичо Коце, изпратили сме ти нещо. Чуй го и ни се обади.“
За първи път в живота си не бях човекът, който пръв ще чуе песента си. Предоставих тази възможност на приятелката ми. Но да го направи със слушалки. Не исках да слушам провала.
След известно време я видях да излиза от апартамента разстроена – приятелката ми. Сякаш беше плакала. Нямах обяснение. Помислих, че се е сблъскала с компромат по мой адрес вместо песен…
След половин час тя ми се обади и ми сподели, че песента е страхотна, но я е разстроила.
Добре. Взех си слушалките. Скъпите. И си пуснах файла. Не бях ужасен. Хареса ми. Направих нещо, което правя от години. Винаги споделям новата песен с тримата си братя. Направих го и сега. Получих одобрение. Последен я чу най-големият от тях – Христо Шопов.
„По-добра песен не си правил“ – написа ми той.
Само, че песента не я бях направил аз.
Обадих се на Павел Дюлгерски и му казах, че всички са одобрили „Прощално“.
– Чичо Коце, молбата ни е с Нико да направим видео и тогава да я пуснеш. Моля те! – отвърна ми той.
Чувах и гласа на Николай Николов – Ni.co.
Добре. Имах нещо предвид. Харесвам едно място. Студиото на фотографа Георги Неделчев. Невероятен професионалист. Сигурен бях, че ще помогне.
Срещнах се с Жоро и се разбрахме за сряда. Но преди сряда предстояха петък и събота… В тези два дни моята група Ренегат и Ni.co имахме покана за два концерта в Русе.
В петък – 29 юни имах рожден ден. Разбрахме се с Павел Дюлгерски и Николай Николов – Ni.co те да свирят в петък, за да мога да се видя с близките ми през деня, а вечерта да дойда направо на сцената, за да „покажем“ за първи път „Прощално“. После щях да почерпя. Съботата оставаше за Ренегат.
Дойде и петък – 29 юни. Приемах поздравления от приятели и стягахме малко честване в хижата на брат ми в полите на Витоша.
В 14:00 часа, обаче, реших да проверя Павел Дюлгерски и Николай Николов – Ni.co докъде са стигнали. Казват, че съм като стара свекърва. Не те… В 16 часа трябваше да са на сцената за звука. Телефоните им даваха свободно. Реших, че слушат музика и не ги чуват.
В 15 часа отново позвъних. Повтори се. Накарах приятелката ми да им се обади от нейния телефон. Нищо.
В 16 часа вече бях сигурен, че имам повод да се притеснявам. Нямаше ги на сцената. Не бяха и в хотела. Телефоните им даваха свободно. В Русе пристигна басистът на групата им, който имал работа и отложил пътуването с тяхната кола.
Накарах  и други да им звънят. Роднините им също не бяха ги чували.
Помолих приятелката ми да отвори нета и да прегледа за някакви инциденти. Буквално. Тя го направи и останалото не се забави. Показа ми статия със снимка. Видях колата на Николай Николов – Ni.co. Беше снимана странично. Удар с тир. Надявах се да не е тя. Текстът под снимката „крещеше“, че колата е с пловдивска регистрация, момче на двадесет  и осем е починало на място, а „съдружникът“ му е откаран в старозагорска болница в тежко състояние.
Бащата на китарист от групата ми е уважаван хирург точно в същата болница. Случайност. Обадих му се. Не беше на работа. Помолих го да провери страховете ми. Върна ми отговор, че името на Николай е в регистъра, но Павел Дюлгерски няма. Изброи ми други имена, които впоследствие се оказаха пострадали от друг инцидент. И аз, и той знаехме, че той трябва да отиде до болницата. Щом Павел Дюлгерски липсваше, това и за Николай Николов – Ni.co можеше да не е така. Все още никой от роднините и на двамата нищо не знаеше. Тълкувах това със знак плюс.
Нещо се беше случило, надявах се обаче щетите от това да бяха по-малки.
Не бяха. Разбрах го петнадесет минути по-късно, след като моят приятел хирург беше отишъл на работното си място и се бе уверил с очите си каква е действителността.
Вече карах по магистралата за Стара Загора. Обадих се на брата на Павел.
В болницата бяхме безсилни да върнем времето назад. Просто от първо лице бяхме принудени да приемем фактите. Павел Дюлгерски водеше битка. Николай Николов – Ni.co я беше загубил.
Прибрах се през нощта в София. Не можах да заспя и тръгнахме с приятелката ми за Русе.
Смятах да отменя концерта на Ренегат. Концерт имаше. Не винаги мълчанието е злато. Посветихме го на Николай Николов – Ni.co и Павел Дюлгерски. Поговорих с публиката. Вярвам, че имаше защо.
В сряда снимахме видеото.
В четвъртък погребахме Нико.
Днес видеото вече е факт.
 
Павел още спи. Пораженията са тежки, но имаме надежда.
На първи септември в Пловдив ще направим голям концерт, за да помогнем на семейството на Павел в грижите.
Около един емоционален бунт и два стиха на поет се създаде история.
Хора помогнаха това скромно начинание да се сбъдне. От този тип хора – онези с вярата, морала, честта и достойнството.
Сега мечтая за посланието! Да се сбъдне!
Да, „Прощално“ има послание. Изкуството не е само за забавление, прикриване на слабости и побутване на егото. Според мен то променя.
Пазете се! Заради тези, на които ще липсвате.
Виж видеото към песента “Прощално” тук: https://www.youtube.com/watch?v=u0rpm66Biso