На гости в нашата Медийна стая е Красимира Дамянова. Една изключително очарователна дама, която е независим продуцент, с няколко музикални проекта зад гърба си. Единият от тях е създаден с цел да популяризира българската култура сред младите, а другият – застава срещу „Войната на пътя“.
Млада, изключително позитивна и с голямо сърце. Днес тя ще ни сподели за новия си проект, който от известно време вече е достъпен в интернет пространството. Той е по-различен, не е музикален, казва се “ВИДИМИ?“ и определено е много специален.
 
– Здравей, Краси, разкажи ни за „ВИДИМИ?“
„ВИДИМИ?“ – в началото си мислех, че го правя за хора в неравностойно положение и техните близки, но след като пуснах пилотния епизод разбрах, че публиката ще е много разнообразна. Получих много съобщения от хора, които са напълно здрави, но са се вдъхновили от историите, разказани в този епизод и с нетърпение очакват следващия. За мен „ВИДИМИ?“ е и ще е предаване за всички, които имат нужда от положителна нотка в живота си, които имат нужда да се усмихнат, които имат нужда от сила да преодолеят себе си и проблема, с който са се сблъскали – както разбирате това сме всички ние.
– Как се зароди идеята ти за този проект? 
Идеята за такъв тип предаване се породи след една от курсовите ми работи в НАТФИЗ. По време на снимките на документалния филм за академията се запознах с Павел Савов, който има физически увреждания в следствие на ПТП. В многобройни разговори с него разбрах, че всъщност хората в неравностойно положение имат нужда от нещо тяхно, пространство, където те да са едно цяло без значение кой с какво увреждане е. Защото колкото и да си мислим, че те са обединени, те не са. За съжаление всяка една общност е отделно от другата, всяка една си има своите проблеми и специфики. Така разсъждавайки стигнах до идеята за едно предаване, в което всички да са едно, да се опитам да ги обединя по много деликатен начин. А вече започвам да мисля, че и здравите ще започнат все повече да се приобщават към хората в неравностойно положение.
 
– Как намираш подходящи истории, които да разкажеш и покажеш?
За момента използвах връзката си с Павел Савов, който ме насочи към глухите, а те от своя страна към слепите. Така се случиха и първите истории. Надявам се след като достигне до повече хора, те сами да ми пращат предложения за история или идеи за разговор с експерт, което също искам да стане част от предаването. Искам то да е освен развлекателно, но и полезно. Надявам се скоро и това да се случи.
Вече заснех една от историите за втори епизод на “ВИДИМИ?“. Тя се случи благодарение на Евгени Митев. Той не е с увреждане, но работи със слепи. Нещо много интересно заснехме с него и негови колежки, като аз станах част от историята, буквално. Не искам да издавам много, за да изненадаме зрителите.
 
– Едно такова предаване изисква доста усилия. Колко хора стоят зад  осъществяването на “ВИДИМИ?”?
Зад проекта стоят малко, но важни хора. Операторът Добри Петров, монтажистката Станислава Стоянова, в първия епизод с жестовия превод ни помогна Борис Банев, а във втория се включи фотографката Яница Генова, която направи мейкинг на едната история.  Разбира се за всичко останало се грижа аз – сценарий, режисура, продуциране, за момента съм и водеща. Да подчертая всички помагат безвъзмезно, за което искам да им благодаря от сърце, без изброените нямаше да се случи нищо!
 
“ВИДИМИ?” определено се отличава от другите ти проетки. С каква цел го създаде?
– Както вече споменах „ВИДИМИ?“ беше създаден за хора в неравностойно положение и техните близки. Идеята ми беше да ги мотивираме да се борят със себе си, да преборят увреждането и въпреки него да постигнат мечтите си. Също така да ги изкараме на светло, да ги видят всички и те самите да видят света. Защото много хора се затварят в себе си, в домовете си и не продължават напред. Тук става дума най-вече за тези, които в последствие придобиват някакво увреждане. Но заради целият негативизъм в медиите и сред хората, дори и тези с рожденно увреждане могат да се подтиснат в някакъв момент, а това може да бъде пагубно. За това е „ВИДИМИ?“ – за повдигане на духа, да дадем една различна гледна точка, защото живота  заслужава да се живее.
 
„ВИДИМИ?“ показва силата и духа, които носи всеки един от участниците. С какво според теб най-много ще допринесе този проект за хората?
– „ВИДИМИ?“ ще направи всеки видим, защото няма друга порода човек!
 
– Разкажи ни малко повече какво предстои и какво да очакват зрителите занапред?
– Що се отнася до предаването – нямам идея. Все още търся интерeсни и полезни истории. Не искам да правя предаване само, защото трябва да го направя на определена дата. Това е най-хубавото да нямаш човек над себе си. В момента готвя и дипломен филм за академията, а след това и магистратура. Разбира се подготвям и нов музикален проект с Алекс Нушев. Но мисля да отделя много от времето си на „ВИДИМИ?“, защото ми е приоритетен проект и защото все повече забелязвам, че хората имат нужда от нещо толкова положително.
Гледайте предаването онлайн: “ВИДИМИ?