Според Робърт Луис Стивънсън няма чужди земи – само пътникът е този, който е чужд. Дали това е така?
Днес в Медийната ни стая е момичето, за което Светът няма граници, защото кракът ѝ е стъпвал в повече от 30 страни, фотоапаратът ѝ е заснел гледки от Шри Ланка, Индонезия, Тайланд, Малайзия, Гърция, а сърцето ѝ е “попило” ароматите на Малдиви, Италия, Испания. И това е само началото!
Още много са местата, които Краси е посетила и със сигурност вече е планирала следващото си пътуване! Защото да пътуваш е магия, която става все по-голяма и силна със всяка следваща дестинация!
Здравей Краси, щастливи сме, че човек като теб, който спокойно може да бъде наречен жител на света е тук при нас. Разкажи ни малко повече за себе си!
– Здравейте! Благодаря за поканата! За мен мога да кажа, че съм голям мечтател и пътешественик. По професия съм графичен дизайнер и художник. Обичам да рисувам, да снимам, да пиша и да бъда на нови, непознати и интересни места.
Какво е да пътуваш и как се събуди тази страст в теб?
– Смятам, че пътуването е не просто бягство от ежедневието. Пътуването  е едно особено състояние, в което човек среща различното и опознава света такъв, какъвто е. Това се усеща най-вече при срещите с местните, когато съм се докосвала до техния бит и култура. Пътуването ме научи да ценя малките неща и осъзнах, че ни е нужно много малко, за да сме щастливи. Мисля, че за да усетиш очарованието на всяко едно място трябва да оставиш всички очаквания и претенции вкъщи,  за да се потопиш напълно в атмосферата. При мен всичко започна с филмът на Дани Бойл ”Плажът”.
-От няколко години насам отделяш по един месец ежегодни за голямо околосветско пътуване. Какво те ръководи в избора на дестинации и колко време по-рано планираш всичко?
– Обикновено предпочитаме дестинации, при които можем да бъдем близо до природата, до културата и до бита на хората. Планираме далечните пътувания около година по-рано, защото чакаме да излязат промоции на самолетните билети, а и за да съберем средства.
Как се справяш с багажа за толкова дълго пътуване?
– Взимам най-важните неща.
– 5 неща без които не тръгваш на път?
– Фотоапарат, електронна книга за дългите полети, четка и паста за зъби и тефтер.
Най-вълнуващите места на които си била?
– Много ме впечатлиха река Кинабатанган на остров Борнео, националният парк Ko Ang Thong в Тайланд, както и плажът Maya Bay рано сутрин, когато няма грам туристи. Очаровах се и от парка Yala в Шри Ланка, както и от гмуркането при Hanifaru Bay и Madivaru Corner на Малдивите. Много ми хареса и едно малко синьо градче в Мароко. Казва се Chefchaouen.
Има ли място извън България където се чувстваш като у дома си?
– Да, има две места, на които бих прекарала голяма част от живота си. Това са  Тоскана в Италия и остров Бали в Индонезия.
Подготвяш собствен блог – разкажи ни повече за него?
– Целият блог представлява сбор от пътеписите ми и фотографиите от пътешествията. Ще има полезни съвети при пътувания и повече за организирането. Бих искала да покажа, че пътуването е много по-прекрасно, изключително лесно и значително по-евтино, когато го организираш сам. И се надявам да вдъхновим хората да пътуват.
Има ли кътче, за което мечтаеш, но все още не си посетила?
– Да, има. Мечтая да посетя Кения в Африка, Куба и архипелагът Raja Ampat в Индонезия.
Какви пътувания планираш – групови или индивидуални?
– Индивидуални.
С кого най-често пътуваш?
– С мъжа ми Тони. С него споделяме най- вълнуващите приключения.
Самолет, влак или кораб?
– Влак. Винаги съм обичала да пътувам с влак. Има особена роматика в този вид транспорт. Преди 11 години се запознах с Тони във влака между Пловдив и София. Интересното е,че и родителите ми също са се запознали във влак.
Когато разгледаш целия свят – космосът ли ще бъде следващата ти дестинация?
– Надявам се тогава вече да съм открила своето място, а и не обичам тъмнината.
Как ще го познаеш?
– Мисля, че това се усеща. Но трябва много да ме впечатли, имайки предвид факта, че живеем на толкова красиво място като България.
Какво е важно да знаем от здравословна гледна точка преди да тръгнем на път?
– Моя съвет е винаги да си правите застраховка. Независимо дали пътувате в Европа или друг континент. За щастие ние никога не сме използвали нашите, но е добре да си имате. Носете нужните лекарства, репеленти против комари. Препоръчвам храната да бъде от места, където местните се хранят. Там винаги е вкусно и евтино.  Винаги конумирайте бутилирана вода, особено в тропическите страни.
България като туристическа дестинация?
– Прекрасно място за туризъм и приключения е България. Любими мяста са ми Родопите и Черноморието.
Как реагират хората на изток и запад, север и юг когато разберат, че си от България?
– Изключително позитивно. Хората се интересуват много за страната ни. Не всеки е чувал за България, но в Шри Ланка и Тайланд сме популярни с гимнастиката.  В Малайзия и Дубай със сиренето и киселото мляко.
Случвало ли ти се е да се изгубиш?
– Да, преди години се изгубих пътувайки сама в едно градче в Испания, където заминах, за да уча. Беше около 23:00ч. вечерта, хванах последния автобус в грешната посока, нямах батерия в телефона си, нямаше и хора по улиците и се наложи да ходя пеша няколко часа, докато намеря пътя.
Какво изпитваше тогава?
Много е изнервящо в първия момент.  Но нямаш друг избор, освен да се успокоиш и да повървиш няколко часа.  В един момент дори ми стана смешно.
– Вражеско място ли е светът?
Не мисля. Изключително важно е мястото, което сме избрали да се проучи добре и да бъдем подготвени. Според мен има дестинации, които не трябва да се посещават в определени моменти, ако нямаме нужния опит. Например колкото и да ни се иска с Тони да посетим Афганистан, който е рай за фотографите, все още не чувстваме, че моментът е подгодящ за това пътуване.
Защо човек трябва да пътува?
– Защото пътуването дава свободата да бъдем себе си, да се докоснем до непознати и неопитомени светове, а спомените за това изживяване са завинаги. Пътуването много те променя, променя начина ти на мислене, вдъхновява те. И когато се прибереш вече не си същия човек.
Карта или речник ще спасят изгубения турист?
– Карта.
Какво най-често вземаш за спомен от местата, които посещаваш?
– Магнитчета , тефтери и малки статуетки на божества. Имам колекция от тефтери от почти всяко място, на което съм била.
Къде планираш следващата си почивка?
– Имаме планове за обиколка из Африка и други страни в Азия. Но най-скорошното пътуване е до Амстердам.
Какво е това, което само пътувайки човек може да усети?
– Аромата на всяко място. Още си спомням как мирише джунглата на Борнео след дъжд и парфюмният аромат на франджипани в Бали.
Довърши изречението: Пътуването е?
Пътуването е много повече от гледане на забележителности. То е приключение, което си струва да изживееш!