В дружелюбната атмосфера на медийната ни стая днес на гости е Марко Косев – един от най-известните и успели български спортисти в чужбина, носител на световна титла по бойно самбо в категория до 57 кг. общо 5 пъти. Хронологията на неговите победи започва през 2009 г. в Гърция и продължава линията си: 2010 г. в Узбекистан, 2011 г. в Литва, през 2013 г. в Русия и през 2015 г. в Мароко. Със своите пет титли надминава по успехи легендата в този спорт – Фьодор Емелианенко, носител на 4. Марко прославя България в целия свят и същевременно е единственият спортист, който става 5 пъти световен шампион в своята дисциплината.
– Здравей, Марко, разкажи на нашите читатели за себе си? Какво е хобито ти?
 – Хобито ми е бойното самбо което всъщност се превърна и в моя професия.
 
– Какво обичаш да правиш в свободното си време?
 – Свободното си време прекарвам с най близките ми и в работа за да мога да се издържам като спортист.
 
– Разкажи ни за началото на твоята спортна кариера. Откога се занимаваш със самбо?
– Първият ми треньор дойде в училището, в което учех и ме попита дали искам да тренирам самбо. Тогава дори не знаех какъв е този спорт. Попитах го, дали ще ме научи да бия хората, а неговият отговор беше: ” – Да биеш хората не знам дали ще те науча, но ще те науча да бъдеш човек.” Така започна всичко.
– Как започна да тренираш бойно самбо?
 – Винаги съм харесвал самбото като спорт и съм го тренирал през целия ми осъзнат живот, но винаги нещо му липсваше. През 2007 се проведе първото европейско първенство по бойно самбо и събираха отбор. Ето това не му достигаше на самбото. Бях млад и исках да се бия, а самбото е само борба.
 
 – Какво или кой те провокира?
– Самия аз се провокирах . Исках да се бия. А това беше идеалното поле за изява. Имах основата от самбото и трябваше само да науча ударните техники.
 
– Как реши да започнеш да се състезаваш и да отидеш на световно?
 – Състезавам се от дете, а за световното… може ли да имаш ферари в гаража и да не го караш с пълна газ. 
 
– Ти си петкратен световен шампион по бойно самбо. Няма по-титулуван в тази категория от теб. Как се става световен шампион?
 – С много труд и лишения. Като лишенията не са само да проливаш пот в залата, а и глад за да пазиш категория. Трябва самодисциплина, самоконтрол, желание за бой. И според мен шампион се раждаш не се става от днес за утре с тренировки. Когато другите казват “не мога повече”, тогава шампионът казва – “аз сега започвам”.
 – Какво ти помага да печелиш?
 – Любовта на моите близки и нетърпимостта да губя в битка. Колкото и нескромно да звучи аз съм роден шампион. Помага ми също и любовта ми към България, определено няма по-хубаво от това да чуеш химна, като спечелиш. Това ме мотивира още повече да печеля.
 
– Как те промени факта, че си петкратен шампион в своята дисциплина?
– Ами промяната е драстична старая се да бъда по-добър човек от преди. Да давам добър пример на подрастващите. Но и аз съм човек и понякога греша.
 
– Какво за теб е бойното самбо – спорт или изграждане на характера?
 -И двете вървят ръка за ръка. Така че и двете.
 
– Каква е тайна ти за успех на едно такова световно състезание?
– Ако я издам всички ще са световни шампиони. Шегувам се. Няма тайна просто всеки път работя да надскоча себе си.
 
– Кое ти помага да се съсредоточиш преди важен мач?
– Молитвата. Преди да изляза винаги си казвам “Господи, моля те,дай ми тази победа” и излизам и той ми я дава, защото знам, че съм тренирал усилено и съм дал всичко от себе си.
 
 – Имаш силна вяра в Господ, как това ти помага?
– Вярата, това е пътят към успеха. Освен таланта и усилените тренировки, трябва да имаш подкрепа и от Господ.
 
– Плъзнали са слухове, че не искаш вече да се биеш за България? Вярно ли е това?
 – Това са извадки от контекста на думите ми за сензация търсена от повечето медии. Просто съм обиден на хората от администрацията на министерството които не правят нищо за развиването на моя спорт, не само на моя, но и на много други.
 
– Какво те задържа в България?
– Българин съм и обичам страната си. Най-лесно ще ми е да си взема билет за където и да е и утре сутринта да съм на летището заминаващ за държава където ще живея достоен живот за световен шампион, а не като тук където се чудя как да извадя пари за да си покривам разходите по спорта.
– Имаш ли предложения да се биеш за други държави?
– И да имам, но те висят във въздуха.
 
– Предстои Световно по бойно самбо, което ще се състои в Сочи, Русия? Как върви подготовката ти за него?
– Тренирам здраво след операция на кръстни връзки. Възстановявах се много бавно,  но правилно и сега съм готов да дам 100% от себе си.
 
– Ще бъде ли това 6-та световна титла, която да донесеш на страната ни?
– Ще бъде това, което Бог реши. Аз тренирам по-усилено от всякога така че …
 
За нас беше истинска чест да ни гостува толкова знаменит спортист. Благодарим от сърце! Гордеем се, че прославяш България по света! Желаем успех и вярваме в твоите бъдещи успехи!