Днес със Сияна Йорданова правим едно бързо ревю на ресторант мейд ин блу и си говорим за храната и богатствата на вкусовете.
Сияна Йорданова е от Пловдив и има маистърска степен по Фармация. Тя е изключително позитивен и усмихнат, човек, който е здраво стъпил на земята. Факир в кухнята, както и в живота.
С нея можем да си говорим на изключително много и разнообразни теми, буквално в продължение на часове.
Няма да крием, че е и наш фаворит от Мастър шеф.
 – Каква трябва да знаем за Сияна?
– Обичам много да пътувам и да търся най-добрата улична храна. Мога да измина километри в упознаване на непознати улици и откриване на скрити кулинарни съкровища.
Имам котка.
Правя често йога.
Луда съм по маските за лице.
 
– Каква си в кухнята до голяма степен успяхме да видим, а каква си извън нея?
– Каквато ме виждате. Усмихната и позитивна, такава съм и в живота. Вярвам в силата на добрата енергия и се старая да привличам такава.
 
– Защо точно Мастър шеф, как реши да участваш?
Изключителен фен съм на предаването и след 3-тия сезон в мен се породи желание да участвам, но уви, нямах достатъчно смелост. Смятах, че все още не знам достатъчно, не мога достатъчно, че все още има техники, които не съм изпробвала или  такива, за които изобщо не съм чувала. И така до миналата година, когато най-близките ми хора ме убедиха, че според тях нямам оправдание да не опитам.
 
– Ти си магистър-фармацевт, това помага ли ти в кухнята? Как избра да учиш такъв предмет?
– Разбира се, че ми помага. Готвенето е химия и физика. Работата с желатин или нишесте, на пример, са съвсем типични за фармацевтичната практика.
Избрах да уча фармация след колебание между науката и изкуството. В крайна сметка избрах образование, което ще ми даде добри възможности за развитие, също и богата обща култура, защото фармацията е съвкупност от много науки.
– Кога се роди любовта ти към храната?
– Любовта към храната ми е вродена. Още от детска възраст си спомням, че родителите ми ме учаха да упознавам различните вкусове и ме третираха като възрастен на мастата. Въвличаха ме в готвенето и ме научиха на етикет, за което съм им много благодарна.
 
– Готвенето за теб е хоби или страст?
– И двете. Превърнах страстта си в хоби, и надявам се, скоро хобито си в професия. Готвенето ме прави щастлива. Знам, че това означава сериозно преориентиране в кариерата, но това е едно от най-осъзнатите решения в живота ми и смятам да се развивам в тази сфера.
 
– Какво обичаш да готвиш най-много? Кое е любимото ти ястие?
Много обичам да приготвям различни печива, също така хляб и паста. Другата ми страст са десертите. Имам десетки авторски рецепти, които постоянно доразвивам. Убожавам да екпериментирам с техники и вкусове, да откривам неочаквани комбинации на аромати и текстури.
 
– Разкажи ни за мечтата си – “Кейк и бекон”
– “Кейк и бекон” е моята концепция за перфектното брънч място. Аз съм невероятен фен на късните закуски и искам да създам място, в което посетителите ще се чувстват изключително комфортно похапвайки вкусна, качествена храна.
Четете ревютата на ресторанти, които Сияна ще споделя с нас в рубриката ни “Food Guide Review”, както и нейните подбрани рецепти в рубриката ни “За храната с любов”.