За първи път видях на живо Станислава Дунчева на сцената на Държавното първенство по бодибилдинг и фитнес миналата година. Не знаех името й, но веднага привлече вниманието ми с женствеността и грацията, която буквално “пръскаше” докато се движеше по сцената. Открояваше се с балансираната си физика, лекотата, с която изпълняваше движенията и… класата, която излъчваше с всяка фибра на тялото си!
Реших да ви срещна с нея, защото освен, че ще ни покаже интересни упражнения за долната част на тялото, ще ни разкрие как се храни един фитнес модел, ще ни накара да се замислим колко важна е… походката.
Грижата за външния вид не се изчерпва само с грижата, за това как изглежда тялото ни, а и с това, как то се придвижва. Изправени пред огледалото не можем да добием реална представа, как всъщност изглеждаме в действие. И замислете се… Какво е първото нещо, което забелязвате в минаващ покрай вас човек?! Начинът, по който се движи, походката му.
И така, нека да разберем повече от самата Съни:
 
Грацията вродено усещане ли е? Може ли една жена да се научи да бъде грациозна  ако не е и как?
– Има жени, които я носят в себе си. Някои повече, други по малко…индивидуално е. Разбира се, може да се придобие ..стига човек да се фокусира върху това и да се упражнява.
Много е важно като начало да свикнете да държите гърбът изправен, раменете назад, главата изправена. За да сте грациозни, на първо място, трябва да сте изправени (усмихва се). Една истинска дама винаги трябва да държи гърба си изправен и дори да не се обляга на стола. (смее се)
За да имате красива, грациозна походка е важно преди всичко правилно положение на гръбнака. Затова трябва да внимаваме за осанката си.
 
Водиш курсове по позинг.. На какво се опитваш да научиш момичетата, които идват при теб?
– Опитвам се преди всичко да им дам необходимото самочувствие и увереност, която им е нужна за сцената! Основните тънкости на позинга, както и всичко необходимо за доброто им представяне – изграждаме заедно целият им стайлинг, бански, прическа, грим, бижута и разбира се позинг. Уча ги да се държат достойно, както трябва да се държи всеки шампион, да излъчват класа! Както обичам да им казвам : Главата горе, принцеси, за да не Ви падат короните!
Какво е нужно да прави една жена за да изглежда като теб?
– Нищо особено, просто да се храни чисто и да спортува редовно! (усмихва се)
 
Ти си майка, домакиня, и работеща жена.. Откъде намираш мотивация и енергия да се грижиш за себе си, за външния си вид?
– Малко ми е трудно и се чувствам изтощена понякога, но резултатите от добре свършената работа ме карат да вървя напред. Освен това имам пълната подкрепа на семейството си и най-вече на съпруга ми и това ме мотивира да покорявам нови върхове!
 
Когато не си в състезателен период,
колко пъти в седмицата тренираш? Правиш ли кардио тренировки?

– Тренирам 4 пъти седмично, като през този период кардиото ми е доста по-малко . Правя по 20 минути след тренировка предимно пътека с наклон , като се старая пулсът ми да е 130.
Какво е съотношението кардио – тежести през седмицата?
– Зависи от периода в който се намирам, но като цяло балансирам между двата вида тренировки.
 
Какво ще кажеш на жените, който смятат че тренирайки с тежести ще заприличат на мъже?
– Това е страхотна смешка! (смее се) Както сами виждате, аз все още не съм успяла да заприличам на мъж! Това на практика е невъзможно. Трениращите жени определено НЕ приличат на мъже, но пък ГИ ПРИВЛИЧАТ! (смее се)
 
Как разпределяш тренировките с тежести- горна, долна част?
– Доминиращи при мен са тренировките за бедра и глутеус, обръщам специално внимание на рамо и гръб, бицепс и трицепс при мен са по леки като тренировка!
 
Имаш ли си любими упражнения и такива, които изпълняваш, но не с много ентусиазъм?
– Не съм сигурна, че мога да нарека някое упражнение “любимо”. Обичам всички упражнения, които усещам, че работят добре при мен! Но едно упражнение определено правя задължително без много, много ентусиазъм – ходещите напъди с тежест!!! Това упражнение определено не ми е любимо!
Когато не съм в състезателна подготовка, обичам да експериментирам с упражненията.
Много жени казват, че нямат време да ходят във фитнес зала. Може ли в домашни условия да се правят ефективни тренировки, който да повлияят формата на тялото, според теб?
– Основното което влияе на формата е начинът на хранене. По принцип има доста варианти за домашна тренировка, но аз лично съм на мнение че тя никога не е на 100% ефективна, тъй като у дома има доста разсейващи фактори които да я провалят. Лично при мен не се получава! Изключение прави само кардиото по стълбите на блока, то ми се получава добре!
– С какво се храниш? И как разпределяш храната си през деня?
– Храня се по 5-6 пъти на ден ,
основно с белтъци ,чисти меса , зеленчуци, овесени ядки и риба!
Каква храна може да те изкуши?
– Изкушават ме сладките неща, както всички жени, но тогава на помощ идва волята и някакси се справям .
Ако една жена е решила да започне да спазва хранителен режим – какви насоки ще й дадеш?
– Да се храни често и по малко и да не влиза директно в остър режим, за да си даде време на психиката да свикне с мисълта за лишения и хранене по час .
Кой са грешките, които допускат дамите в страмежа си да се поддържат във форма?
– Най-често дамите гладуват, хапват основно ябълки и салати и правят часове кардио! Това естествено води до няколко свалени килограмии бързо изтощава организма, те не изглеждат здрави и стегнати, а болнави и меки , без никаква форма. По мое мнение това е по-грозно и нездравословно, дори от това да са леко закръглени !
Как си почиваш, когато имаш свободно време само за себе си? Какво обичаш да правиш извън семейството и залата?
-Рядко имам време за почивка, но когато намеря такова обожавам да излизам с приятелки и да се забавляваме заедно. Обичам също хубав филм сгушена до любимия ми съпруг, както и да се разхождаме с дъщеря ми по женски. Това ме зарежда и разтоварва!