Нямаш собствен бизнес?! Ще си кажеш – този текст не е за мен. Не си депутат в парламента?! Ще си кажеш – този текст не е за мен. Но плащаш сметки, предявяваш рекламации, ходиш в институции, говориш с роднини, с които отношенията ви са малко или повече обтегнати. При всеки случай, в който си отвориш устата, ти заявяваш себе си.И има разлика дали правиш нещо и дали умееш да го правиш.
 
Като журналист в списание „Блясък“ и репортер и водещ в TV7 овладях това умение. Да,точно така. УМЕНИЕ. Безспорно има хора с вроден талант да бъдат на сцена. Но ако те оставят нещата до там, никой никога няма да чуе за тях. Или поне не положителен отзив. Те притежават единия бонус процент за успех.
 
Казват, че 99% са труд. Не! 100% от успеха е труд. Точно така. За  да си отдаден на процеса, на идеята, на успеха, трябва да дадеш 101% от себе си. И ако нямаш онзи митичен 1% талант да си пред публика, заложи на таланта, който имаш – да си организиран, да си аналитичен, да си бърз в решенията…. Всеки има своя 1% супер сила.
 
Освен умение обаче това да се заявяваш уверено е и СИЛА, но и СВОБОДА. Да въздействаш, да убеждаваш, да постигаш цели. С две думи – да получаваш.
Във фейсбук страницата Представяне пред камера и публична реч с Ива Василева ще откриеш множество ресурни видеа, ноето 3 стъпки за начало:
  1. Подготви се
Бъди наясно с материята. Ако ще презентираш продукт, се запознай с качествата му дотолкова, че да знаеш как да аргументираш недостатъците му. Ако ще обжалваш сметката за парно, разучи казуси, подобни на твоя, законови норми, срокове, обстоятелства. Всичко, което може да бъде не само в твоя полза, но най-вече срещу теб.
  1. Тренирай
Говори си сам – срещу огледалото или срещу камерата. Разгирай ситуацята. Репетирай. Най-големите актьори репетират. С часове. С месеци. Целият им живот е репетиция.
  1. Подреди предразсъдъците
В таблица напиши възможно повече деструктивни твърдения, които твоето обкръжение още от детството ти е вменило. Като: „Ти не ставаш за това“, „Това е само за богати“, „Няма да се справиш с изпита“. А в друга графа напиши уроците, които са ти дали тези твърдения. Например „Ти не ставаш за това“ – Разбрал си за какво ставаш или пък си осъзнал причините, различни от емоционалното „защото ми харесва“, защо искаш да се занимаваш с това.
От 13-годишна съм  посветена на журналистиката. На почти 33 знам, че трудно ще се върна да плавам в нейните бурни води, но пълното ми отдаване на професията тогава днес ми отвори друга врата. Различна, но отново ми позволява да слушам активно, да опознавам хората, да вниквам отвъд думите и да разчитам сигналите на телата, да решавам проблеми, да бъда под светлините на прожекторите и да въздействам. И все така да не се поддавам  на модата.
 
БОНУС СЪВЕТ
 
Виж в моя инстаграм  @iva.vasileva.dimitrova как не се създават последователи. В кръга на шегата, но не съвсем. Тенденцията да се превръщаме в киборги с филтри и корекции е пагубна. И макар вървежна, аз страня от нея и така изграждам образа си в социалните мрежи. Защото нищо не е по-работещо за успешна публична изява от това да бъдем себе си. Отработили слабите и акцентирали на силните си места . Но не измислени.