Направата на една Градина е творчески процес. Как да превърнете вашата градина или тераса в истинско райско кътче? Казват, че на творците идеите им идват изневиделица или пък сънуват своите бъдещи творения, някои сякаш веднагически визуализират кое, как точно трябва да изглежда, а други след много опити достигат до желания резултат. Не всеки може да сътвори това, което иска или си представя когато става въпрос за цветя, растения, градини и тераси, затова днес при нас на гости е Вержиния Костова и нейната Работилница за красиви градини. Тя ще ни разкаже какво е да си ландшафтен архитект, ще ни помогне със съвети как да се грижим и как да поддържаме нашите цветя, градини, тераси и зелени площи през идващите сезони.
 
– Здравей, Вержи, разкажи на читателите ни малко повече за себе си.
Първо, благодаря за проявения интерес!
Накратко за мен… В личен план съм майка на десетгодишно момче, което е един от най-големите ми житейски учители – всеки ден ме провокира и стимулира да се развивам, опознавам и отстоявам себе си.
Обичам морето, природата, постоянното личностното развие, стилния и концептуален дизайн , модерното изкуство,  смислените разговори,  четенето на книги, партитата на плажа, медитацията.
В професионален план, вярвам, че всеки човек си има призвание, нещо, което  когато го прави, времето спира… И с тази своя дарба може да бъде полезен на другите да имат по-качествен и красив живот. Моят  усет  е  към дизайна и хармоничното, обичам и  растенията. Така че, начинът ми да съм полезна на другите е като създавам  за тях и като ги  уча как те самите  да създават по-красиво работно и житейско обкръжение. Работата ми се състои в това да  правя цялостни проекти на интериорни и екстериорни градински пространства,  да организирам изграждането им. Също така създадох и водя  практически курс по градински дизайн, за тези, които имат афинитет към и желание да получат практични познания относно красивото трансформиране на вътрешните и външни градини.
 
– Какво е да си ландшафтен архитект в България и изобщо?  
Професията е доста обширна, има различни аспекти – дали фокусът ще е върху обществени, индустриални или жилищни обекти. Също така много зависи и за коя държава става въпрос. В много страни проектирането, изграждането и поддържането на обектите се прави  от различни фирми. У нас, обикновено една фирма прави и трите неща.  Има държави в света, където силно се цени качеството на обкръжението ни и  статутът на професията е много висок. Там ландшафтната архитектура е приложно изкуство в голям мащаб,  проектите имат замисъл и послание. У нас, за съжаление, има още много да учим и променяме в отношението си към качеството на заобикалящото ни. Тук все още ландшафтната архитектура се възприема главно като градинарство, което, много подценява възможностите й.
 
Завърших ландшафтна архитектура в Гринуички университет в  Англия и Лесотехническия университет в  България  и вярвам, че имам поне две гледни точки, тъй като отношението към тази професия е коренно различно на двете места. Магистърската ми стетепн  в Лондон беше разработване на дисертация, разглеждаща връзката между екология, изкуство и ландшафтна архитектура – нещо, което е актуално в развитите държави от 60-те години на миналия век.
 
– С какви проекти основно се занимаваш? Какъв тип проекти те привличат  най-много?
Най-често се занимавам с частни градини или офиси на фирми. Най-голямо удовлетворение ми носи правенето на проекти, в които клиентите имат  естетичен усет, пътували са по света и съответно са запознати с големите възможности на ландшафтната архитекура и желаят градинското им пространство освен красиво да има и замисъл. Също така се занимавам с организиране на изпълнението на проектите  на терена.
 
– Искаме да помогнем на повече хора да създадат своите желани градини или тераси. Какви съвети ще им дадеш?
Преди да започнат,  да си изяснят какъв вид дизайн им допада, какво искат да има в градината или балкона им, колко време и средства ще им отнеме поддръжката на пространството т.е.  задължително  да имат предварително обмислен проект преди да се заемат с изграждането на пространството си.  Защото той ще им помогне по много причини:
Така градината ще има красив и хармоничен рисунък на както на общата композиция, така и на отделите елементи в нея.  Тя ще има  цялостност на дизайна. Оптимално ще се е използува пространството и ще се съчетаят различните  функции в нея  т.е. нещата, които ще се случват  в нея.
След като се направи цялостен проект, бъдещата градина може да се остойности съвсем точно и съответно да се прибавят или да се откажат  елементи от нея. Готовият проект с количествени сметки може  да се предостави на различни майстори и фирми и да се съберат оферти за изпълнението.  Също така, когато има готов проект, собственикът ще има яснота за количеството време и материали за поддръжката на градината.
 
В дългосрочен план изпълнението на градина по проект спестява средства по няколко причини: първо, оптимално добре се решават функциите и разпределението на пространствата в нея и второ, предотвратява се  развалянето и правене наново на недомислени неща поради несполучливо  първоначално решение. Когато има изработен проект, ако собственика няма възможност да построи цялата градина наведнъж, може да я изпълнява на етапи и или на части, които следават проекта, а не са отделни случайни “кръпки”.
Всички градини, независимо дали пейзажни или геометрични изскват поддръжка. Добре е още преди проектирането да имаме релистична предства за количеството работа и енергия, които сме готови да инвестираме в градината. Ако искаме минимална поддръжка, трябва да избягваме моравите, които изскват непрекъснато поливане
Полезните съвети са много….С тази цел направих  курса  по градински дизайн. Той  следва последователността, в която се изгражда една реална  градина – от композицията към детайла.  Има съкратена (четири модула) и дълга версия (десет модула) на курса, теоретична и практическа част на всеки модул. В практическата част прилагаме наученото в теоретичната прилагайки го върху конкретното място на всеки участник.
 
– Провеждаш градински курс, какво можем да научим на него? 
Курсът въздейства на различни нива.
Първо – „разширяване на съзнанието“: за да имаме красива градина, не е задължително да разполагаме с голяма площ и много средства. В  „градина“ можем да превърнем всяко място: градски пространства като тераса, балкон, сенчест вътрешен двор, покрив на гараж и дори перваз на прозорец, междублоково пространство, част от интериора.
Също така, актуално за съвременния градския жител е как да се направи градина в  случаите, в които липсва пространство, време, светлина, почва или източник на вода. Освен това артистични и красиви  решения могат да се направят и от изцяло неживи материали – само от настилки, или изцяло с помощта на интересно осветление или като се използавт семпли, но ефектни  дизайн принципи.
 
Предназначението на курса е да стимулира  творческото у всеки , да вдъхновява,  да стимулира позитивно емоционално състояние и по-висока работна ефектичност,  да стимулира  способността за взимане на творчески решения.
Освен вдъхновяващ, курсът е и много практичен. Той дава конкретни  познания за дизайна и последващото поддържането  на растенията и елементите на интериорната и екстериорната градина, за въздействието на  текстурите и цветовете, за лечебните свойства на растенията… и още много.
 
– Как според теб промяната на едно такова място влияе на ежедневието ни?
Вярвма, че освен красиво и подредено място, нашата градска градина може да бъде  източникът ни на вдъхновение в ежедневието. Когато сме обкръжени от красивото, ние се чувстваме и действаме по различен начин – релаксираме, зареждаме се, вдъхновяваме се, взимаме иновативни решения. Градският жител не произвежда храна и не отчита времето спрямо позицията на небесните тела. Направата на градинско пространство с живи растения, макар и да е миниатюрно ни помага да се свържем отново с циклите на природата. Градината се променя през всеки сезон, както и във времето и  по този начин  е индикатор за времето на годината и връзка  с природната цикличност.
Всяка новост и промяна, която правим в обкръжението си прави живота по-вълнуващ и цветен, вдъхновява ни за нови проекти и начинания. За да ни е постоянно „ново и интересно“ психолозите и духовните учители съветват да правим в обкръжението си редовно такива промени – чудесно би било това да се случва на всеки 2-3 месеца. На курса, който преподавам разглеждаме и лесни варианти за такива периодични трансформации и оформяния.
– Как да се погрижим за своите растения през идващите сезони?
Хубаво е, че ми задавате този въпрос. Без адекватна поддръжка се губи ефекта дори и на  най-задълбочено обмислената и стилна градина. Последният модул от курса е посветен на грижите за растенията през различните сезони.
Най-общо мога да кажа, че има два типа градини – пейзажни и геометрични. Геометричните градини имат ниско окосени морави, храстите в тях се подрязват – те изискват по-интензивна поддръжка за да изглеждат добре. Пейзажните градини наподобяват повече дивата природа, но те също имат нужда от  поддръжка, макар и доста по-малка. Така че, е добре още в началото когато планираме една градина да сме наясно с количеството време и средства, което ще разполагаме за поддръжката й.
 
– Къде да намерим повече информация за това как да създадем сами красива градина?
Има много книги и информация за правене на градини в интернет,  някои от тях са добри, други не. В моя сайт има  част от статиите, които съм писала по различни  градински теми  и достъпът до тях е свободен: ТУК
Според мен, обаче, най-правилният подход е  човек да посети курс по градински дизайн, който  и да му даде основни познания, както и принципи как да подходи към едно интериорно или екстериорно градинско пространство и след това той/тя  може да продължи самостоятелно да се доубочава. Но ако няма базовите познания, има опасност да се изгуби в морето от информация или да подбере некачаствена  и най-вече да не пдоходи по правилния начин към пространството, което ще доведе до спорен  естетичен резултат и излишно инвестирани средства в екперименти ти „опит-грешка-следващ опит“.