От първата чаша кафе до днес, кафето безспорно е една от най-популярните напитки по цял свят. Има хора, ценители, за които кафето не е просто напитка, а култура наситена с вкусове и аромати.
Днес пазарът е наситен с алтернативи на кафе, подобни напитки, които също набират голяма популярност – капучино, мокачино, лате и много други.
И така, как дефинираме гурме кафето?
Гурме  кафето е вид кафе или смесица от няколко сорта с превъзходни, уникални вкусови характеристики, отгледани по специални методи. Поради тази причина то е по-скъпо от обикновеното кафе, но носи на гастрономите по-интензивни усещания, носи наслада от нов вид.

Гурме кафето може да бъде и обикновено кафе, в което са преплетени вкусове и аромати, обогатяващи редовният вкус на тази напитка.
Основният вкус на кафето, текстурата и ароматът са все още налице, но с лека нотка мента, карамел, ванилия, шоколад и много други.
Терминът “гурме кафе” се отнася, не само до самите кафени зърна, но и до всички всички аспекти, дейности, техники и опит, които включва производството на този вид кафе.
Как да си приготвим гурме кафе вкъщи?
Използвайте ароматизирани екстракти или подправки. Направете сутрешното си кафе, както обикновено, но добавете малко екстракт от мента например.
 Добавите подправки към кафето си, като канела или индийско орехче, за да придадете един малко по-различен и дълбок вкус. Важно е подправката или екстракта, който сте избрали да не погубват естествения вкус и аромат на кафето.
Рецепта  за Лате с бял шоколад

Необходими  продукти:
40 гр. бял шоколад
280- 290 мл. мляко /соево/
Есенция от ванилия, бадем /по избор/
100 мл. горещо еспресо
15 мл. сметана
10- 15 гр. захар
Начин на приготвяне:
Настържете белия шоколад на ренде. Сложете млякото и сметаната в малка тенджерка и бъркайте докато се стопли и се получи пяна. Махнете от огъня и добавете есенцията от ванилия или бадем и захарта.
В купичка смесете еспресото и белия шоколад и разбърквайте до получаване на хомогенна смес. Разделете получената смес в две чаши и добавете от млякото смесено със сметана.
Съвет: Експериментирайте, добавете повече кафе или по-малко захар, направете напитката изцяло по ваш вкус.