Палитрата от вдъхновяващи вкусове може да превърне и най-простите ястия в вълнуващ и вкусен шедьовър. Но когато трябва да извадите най-доброто в  едно ястие, да добавите дълбочина и контраст основната съставка, а именно солта често се приема за даденост.
Солта без съмнение е една от най-важните съставки във всяко ястие.
Гурме сол
Това е сол, различна от обикновената, гурме солта се използва за завършек на всяко ястие. Поръсена върху добре изпечена пържола, гурме солта образува тънък слой, който ще очарова всеки и това ще бъде идеалният завършек.
Има три основни вида сол:
  • Обикновена сол
  • Кашерна сол
  • Морска сол
Гурме солта представлява най-общо морска сол или нейна разновидност. Например, хималайската розова сол идваща от солна мина в Пакистан е разновидност на морската сол, защото някога на мястото  на солната мина е имало море, което в крайна сметка се е оттеглило и е оставило тонове сол.
Морска сол
Морската сол е изключително подходяща за овкусяване на месо и риба. Съдържа важни минерали и е богата на йод, хубаво е да се редува с други видове сол.
Сол на люспи
В допълнение към минералното съдържание, при избора на подправки трябва да се има предвид и формата и структурата на солта. Кулинарната люспеста сол добавя деликатен, топящ се в устата акцент върху зеленчуците на скара. Подходяща е да се използва при печене.
Сол от целина
Тази смес от смлени семена от целина и традиционна морска сол има силата да отключи естествените вкусове на ястието, докато придава приятен билков аромат. Леките вкусови нотки, които стимулират вкуса на органичната сол от целина, са перфектно допълнение към супите, салати и маринати.
Сол с подправки
Солта с подправки обикновено съдържа смес от морска сол, червен и черен пипер, чесън  на прах и др. Използва се предимно при меса, печени и задушени зеленчуци.
Можете да откриете много разновидности на солта с подправки, от сол с лимон до сол с трюфели.
Пушена морска сол
Трансформираща сила на вкуса! Висококачествената морска сол е бавно опушена с ароматни дървесни стърготини (различни дървесни сортове придават различни вкусове и нюанси), което води до добре балансирана подправка. Чудесна е за предястия на скара.
Хавайската черна морска сол

Черната сол придобива отличителния си цвят и аромат от смемсването на чисти води с черни вулканични скали. Добива се по бреговете на Тихия океан, съдържа голямо количество микро елементи. Подходяща е за почти всички видове ястия, като завършваща вкуса подправка.
Хималайска сол
Превъзходната чистота на хималайската розова сол я превърна в траен фаворит не само на готвачите, но и на холистичните лекари и естетици. Пъстрите и , розово-бели цветове предлагат изключително нежен вкус, който не отнема от естествения вкус на ястията.
Кашерна сол
Името си тази сол получава благодарение на свойството и да извлича добре на кръвта от месото. Тя е с мек вкус и е предпочитана от много готвачи. Кристалите и са едри и груби, а съдържанието на йод е малко. Хубаво е да се редува с други видове сол, но въпреки това е подходяща за ежедневна употреба.