Основите на молекулярната кухня поставят физиците Ерве Тис и Никълъс Кърти, те въвеждат понятието “молекулярна гастрономия” през 80- те години на 20- ти век.
Молекулярната кухня можем да опишем като среща между изкуството на това избереш, приготвиш и сервираш храната с науката.
Двамата физици разбират, че технологиите, които разработваме не оказват съществено влияние върху приготвянето на храната по онова време. Това всъщност се оказва нещото, което ги тласка към експериментите. Чрез тези експерименти се установява, че процесите оказват голямо влияние върху храната, върху вкусовите качества и върху структурата.
През следващите десетилетия откритията направени от Тис и Кърти се прилагат не само за усъвършенстване на познати ястия, но и за създаване на нови.
Една от целите на молекулярната гастрономия е да се развенчават старите митове за готвене. Например добавянето на масло към вряща вода може да предотврати слепването на пастата. Не е вярно. Защо? Защото маслото и водата не се смесват, което означава, че маслото остава на повърхността. Вместо това, добавете една супена лъжица нещо кисело, оцет или лимонов сок.
Създаването на нови хранителни текстури е широко затъпено в молекулярната кухня, пяната, която стана доста известна през последните няколко години е дело на молекулярната кухня, тя често се сервира като гарнитура в известни гурме ресторанти.
Въздействието на молекулярната гастрономия върху готварството е довело до създаването на едни от най-впечатляващите ястия – естетически спиращи дъха, изненадващи, иновативни и вълнуващи. Експерименталният готвач не просто приготвя ястие – той създава произведение на изкуството и незабравимо, мултисензорно преживяване.
Експерименталната, модернистична кухня изисква не само познания, но и изключително богато въображение, защото за да можеш да приготвиш макарони от вино, салата във вид на желирано кубче или коктейл под формата на сфера е необходимо първо да можеш да го видиш в съзнанието си.
Смята се, че молекулярната кухня е много здравословна,  тъй като изключва пърженето, освен здравословна и вкусна, ястията на молекулярна кухня приличат на малки произведения на изкуството.