Трюфелите са известни с това, че са любими на гурме-специалитетите. Те се добавят само в най-изисканите ястия Всеки, който оценява чудесната италианска храна, вероятно е чувал вече за тях. Те се считат за един от най-добрите кулинарни деликатеси и са силно търсени заради уникалния си вкус, аромат и рядкост.
Отличителният аромат може да превърне ястия като –  паста, ястия, ориз и други в най-невероятното изживяване. От древни времена, те са считани от гърците и римляните за естествен афродизиак, въпреки че това остава недоказано днес, със сигурност има любов, граничеща с вкуса на трюфелите.
 
Съществуват над 200 вида трюфели, но само малка част от тях са годни за консумация. Белият и черният трюфел са напълно диви. След откриването им са направени безброй опити да бъдат  култивирани и отглеждани, но това става изключително трудно поради факта, че те изискват много специфична почва, влага и други фактори, които са достъпни само в природата.
Трюфелите растат на няколко сантиметра надолу в земята, в симбиоза с корените на дървета от твърда дървесина като дъбове, кестен, лешник и габър. Неправилно оформените малки сфери варират в размер от един сантиметър до повече от над един килограм (въпреки че трюфелите с такъв размер са редки).
Трюфелите се „ловуват” в определи месеци, според вида си – черния зимен трюфел –  от декември до март. Той е устойчив и е предпочитан от готвачите, заради сравнително непретенциозните си изисквания. Цената му започва от 1000 евро за килограм.
Подобен на него е черният летен трюфел, който се „ловува” от май до септември. По- разпространен е от зимния и затова цената му започва от 200 евро за килограм.
Шампионът на семейството обаче е белият трюфел, наричан още „трюфел от Алба или Пиемонт”. Той е много рядък вид, с изключителен вкус и  невъзможен за изкуствено отглеждане. „Ловува” се от септември до октомври.  Въпреки високата си цена, трайността му е едва няколко дни и трябва да се внимава когато го купувате.
Популярно сред деликатесите от този тип е и маслото произведено от френския бял трюфел. Него можете да го добавите към всяко ястие, за да се превърне то в истинско изкушение с незабравим вкус.