Въпреки, че всеки знае: бялото вино се сервира студено, а червеното на стайна температура, фините вина изискват и по-специално внимание по отношение на температурата.
 
Малко известен е факта, че дори няколко градуса в повече или по-малко могат да променят цялостния вкус на виното.
Ценителите и гурме специалистите обикновено предпочитат да съхраняват своите вина в специални виноохладители, които са с  повече от една температурна зона.
Температура на виното
Сервирайки виното твърде студено рискуваме да прикрием аромата и вкуса му. Студът носи и горчивина във виното.
Правилната температура за сервиране на червено вино
За да се предпазим червеното вино от изпаряване и загуба на букет, то се сервира при малко по-ниска температура от средната за една стая, или около 17- 18 ° C.
По-светло червените вина следва да се сервират между 14- 15 градуса.
В никакъв случай не трябва да сервираме червено вино с температура над 19 градуса, защото с покачването на градусите, съдържанието алкохол започва да превъзхожда вкусовите качества и аромата на виното.
Правилната температура за сервиране на светли вина
Като цяло, колкото по-сладко е трапезното вино, толкова по-студено се сервира; това намалява нюанса на сладост. Въпреки това, ако се охладят твърде дълго, светлите вина губят своя букет и вкус.
Охладете бялото вино или розето  в хладилник за 30 минути до 3 часа преди сервиране.
Най-добрата температура за съхраняване на бели вина и розе е между 6 и 8 градуса.
Температурите варират, защото както при белите, така и при червените правилната температура на съхранение се определя и от сорта на виното.