Знаете ли какво е общото между стреса, цигарите, наднорменото тегло, фастфуд и богатите на фруктоза напитки?
Всички те променят отначало функцията, а в последствие и структурата на най-важния орган в човешкото тяло – кръвоносните съдове. Смятам, че именно те са най-важният орган не защото съм лекар, специалист по Кардиология, а защото без добро кръвообращение няма достатъчно снабдяване с кислород на периферните тъкани, а без кислород – няма живот. Намалената му доставка води до забавяне на процесите на растеж и регенерация и до развитие на фиброзна тъкан (това е нещо като некачествена кръпка), а при спрения му приток клетките изпадат в анабиоза и загиват. Звучи страшно? Така е.
Водеща причина за смърт както в развитите така и развиващите се страни са инфаркта и инсулта – две по своята същност съдови заболявания. Атеросклерозата престава да бъде „запазена марка” за хората от третата възраст, „подмладяват” се хипертонията и нарушенията на липидната обмяна, които са двата основни фактора за нейното развитие. Дори активното спортуване и здравословният начин на живот (които са много полезни) не са 100% гаранция за здрави кръвоносни съдове, поради въздействието (понякога недоловимо) на стреса и наследствените фактори.
 
Защо се разболяват кръвоносните съдове?
 
Артериите се състоят от три слоя – най-вътрешният – ендотелът контролира тонуса на средния – гладката мускулатура. В зависимост от този тонус съдът се разширява или стеснява и съответно налягането в него и възможността за кръвоснабдяване на тъканите се променят. Ето пример – високата температура в сауната води до разширяване на кръвоносните съдове на кожата, по-доброто и кръвоснабдяване, повишена възможност за изхвърляне на токсини и спадане на кръвното налягане. Друг пример – когато се ядосат някой хора побледняват, което се дължи на преходно стесняване на периферните кръвоносни съдове. Функцията на ендотела и съдовата мускулатура могат да се увредят под действието на свободните радикали, високия холестерол, повишената пикочна кислина, хормоните, които се отделят при стрес, някой продукти на „вредната” бяла мастна тъкан, разположена предимно в коремната област и между вътрешните органи.
А сега си представете съдовете да са постоянно стеснени както при стрес или да се формират мастни плаки и калциеви отлагания в стените им като при атеросклероза. Дори при такива начални промени съдовете стават по-твърди, кръвното налягане по-високо, кръвотока към важните органи – неравномерен, снабдяването с кислород на тъканите – недостатъчно. Заболяването на кръвоносните съдове е заболяване на целия организъм.
 
Има ли начини за ранна диагностика?
 
За щастие освен вредните храни, нашата епоха ни дава и безболезнени и безвредни методи за диагностика на кръвоносните съдове. Без рентгеново облъчване, без съдов контраст, дори без игли. Без болка и без риск за здравето. Артериалната апланационна тонометрия изследва състоянието на кръвоносните съдове с чувствителен датчик,направен от пиезокристал и специализиран софтуер. Изследването показва какво е състоянието на съдовата мускулатура в момента – има ли начално формиране на атеросклеротични плаки, повишен съдов тонус,ускорено износване или някакво друго отклонение от нормата. Най-хубавият резултат е когато видим, че съдовете са млади, гъвкави и еластични. Но дори когато има някакво отклонение – добре е да знаете, че артериалната тонометрия може да долови незначителни промени в съдовата стена до 10 години преди да започне разитието на атеросклеротичния процес и до 30 години преди да се развият атеросклеротичните усложнения.
10 години – това е предостатъчно време да се научите да се храните и спортувате правилно, да си поставите ясни приоритети, че вашето здраве е по-важно от капризите на началника или срока за … и да елиминирате стресовите фактори, да откажете цигарите, да балансирате теглото си и в края на краищата да забавите или дори да избегнете сърдечно-съдовото увреждане. Всеки ден се срещам с пациенти, които въздишат, че ако няколко години преди сърдечно-съдовия инцидент е можело да научат, че той ще се случи в живота им, изборите и приоритетите им биха били различни, ако са знаели. Можете да промените тази прогноза и то с методи, които почиват на стабилна научна основа. Не случайно медицината на 21 век е наречена медицина на доказателствата. За да научите повече за мен, за артериалната тонометия и за другите методи с които работя можете да посетите профила ми в Гугъл или проекта „Съвети за добро здраве и още нещо”, в който също участвам.
 
 
https://cardiologist-483.business.site/
https://www.facebook.com/pg/Good.Advice.for.Good.Health
Д-р Весела Георгиева, специалист по Кардиология