Южното Черноморие също предлага вълнуващи български летни дестинации. Мекият климат, чистият въздух, възможностите за спа, екотуризм, селски и винен туризъм правят региона предпочитан до късна есен.
Бургас е най-големият административен, икономически и културен център в южната част на българското Черноморие. Намира се в дъното на дълбоко врязания в сушата едноименен залив (заливът е най-големият по нашето Черноморие). Той е морското пристанище на цяла Южна България. Тук има слънчево, топло лято и мека зима. Исторически Бургас е нов град, макар съдейки по научните проучвания, географското положение на местността да е оценено още в далечното минало. При археологически разкопки в праисторическа могила в местността Солена нива са открити уникални предмети, датиращи от епохата на ранния халколит. Австрийският дипломат Венцел фон Броняр през 1786 е категоричен: „Това място намирам за най-удобно за построяване на пристанище между Созопол и Месемврия – спокойно и сигурно и за най-големите кораби, подобно на пристанището на Цариград“. Той споменава и за „неговата превъзходна търговия с дърва, дървени въглища, жито, плодове, масло и сол, която се добива край самия залив“. Днес Бургас и околностите му са един от най-развитите и мащабни курортни центрове не само по Черноморието ни, но и в цялата страна. Материалната база за туризъм в Бургаска област е концентрирана на територията на града и в курортната инфраструктура по прилежащия черноморски бряг – в комплекси, ваканционни селища, частно квартирно настаняване, фамилни пансиони и др.
Бургас е модерен и красив град. Заради малките улички; старите къщи, някои сгради са запазени още от началото на XIX в; морската градина (Приморски парк) мнозина го определят като едно от най-романтичните места в България. Изпети са много песни за морето, за Бургас и неговите прочути вечери. Централният плаж на града е изграден върху пясъчна ивица под Приморския парк, като до плажната зона се достига по няколко красиви стълбища. Характерен тук е тъмният цвят на пясъка, което се дължи на неговото богато съдържание на магнетит.
Бургаския мост(ик), наричан българският Сан Франциско, e най-голямата забележителност на града и един от най-желаните обекти за посещение от местните жители и туристите. Други интересни обекти в града на Апостол Карамитев, Петя Дубарова, Тони Димитрова, Христо Фотев са Драматичният театър „Адриана Будевска“, Оперно-филхармоничното дружество – Бургас, Регионалният историко- археологически музей, Бургаската художествена галерия, Храмът „Св.Св Кирил и Методий“, черквата „Св. Иван Рилски“ и др.
Слънчев бряг е разположен край залив във формата на полумесец, обърнат на изток. Северната част на курорта опира в полите на Стара планина, а на юг от него е древният град Несебър. Името му се свързва с факта, че на това място средната лятна температура е между 25-30 градуса и има много малко облачни дни. Близо 8 км е бреговата му ивица, която е с фин златист пясък и предлага топло и безопасно море. В комплекса има луксозни хотели с 5-звезден лукс, вили, къщи за гости, множество клубове, барове, ресторанти с българска и интернационална кухня, базари. Предлага и различни атракции – разнообразни видове спорт и развлечения. Слънчев бряг, най-големият наш морски курорт въпреки застрояването, си остава място с едни от най-красивите и просторни плажове по Черноморието, място, където могат да се видят внушителни пясъчни дюни. Това е и курортът за любителите на нощните заведения и по-динамичната почивка.
Курортното селище Свети Влас е сгушено между морето и южните склонове на Стара планина. То впечатлява с архитектурата си, която наподобява възрожденски стил, с яхтеното си пристанище, с 33 каменни параклиса, дело на местния свещеник Петър Цанков, със съоръженията за забавления. През последните години се развива като модерна дестинация за почивка през лятото.
Елените е друг ваканционен комплекс. Разположен на брега на морето, на южния склон на най-източната част на Стара планина в красив залив в близост до нос Емине. Това е единственият наш курорт с изцяло южно изложение. Луксозните вили са подредени като мозайка върху овални хълмове. Предлага на своите гости спокойствие, лукс, чист въздух, красива природа, спортове на открито – сърфинг, ветроходство, кану, плажен волейбол, водна топка и др.
Несебър, друга предпочитана морска дестинация, е включен в Списъка на световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО, като един от древните градове в Европа. Старият град е също архитектурен и археологически резерват. Освен от морето селището е било защитено от крепост с кули и укрепления, които са се разширявали и изграждали многократно. След консервация и частична реставрация крепостните стени днес определят силуета на града. Самият вход на града е през порта в крепостна стена, някога обграждала града. Дървените къщи от XVII – XIX век са многобройни и добре запазени паметници на културата. Легендата разказва, че на малкия полуостров през вековете е имало повече от 40 църкви. 18 от тях са добре запазени и до днес. Черквата „Свети Стефан“ е до пристанището и датира от XI век. Това е най-пищно украсената църква, включително с вградени емайлирани плочки във фронталната част. По стените личат фрески от XVI век. В действащият храм „Успение на Св. Богородица“ пък се съхранява чудотворната икона, известна като Черната Богородица.
През Средновековието Несебър е бил известен като Месемврия. Археологическите находки свидетелстват за многовековната история на града. Те могат да се видят в Археологическия музей, който се намира в самото начало на полуострова. Различните музейни зали предоставят информация за съществуването на града под контрола на траките, Римската империя, Византия, както и Българската държава. В Несебър може да се видят и ранновизантийските терми, близо до черквата „Св. Иван“; Старата митрополия – трикорабна базилика, широка около 20 м и дълга 26 м; да се разгледа Вятърната мелница – един от символите на града, копие на оригиналната, разрушена от земетресение през 1929 г; да се купи прясна  от пазара; да  се поседне в уютните ресторанти, изкушаващи с морски деликатеси.
Созопол е другият курорт предпочитан от българските летовници и най-вече от родната бохема. Особено пъстро, оживено и вълнуващо става през септември по време на празниците на изкуствата „Аполония“. Тук отново се съчетава традиционен плаж (на един от двата Централен и Хармани, които предлагат добри условия за безгрижен отдих) с архитектурни и исторически артефакти, минало с динамично настояще.
Най-старият град по българското Черноморие очарова с калдъръмените си улички със съхранения дух от минали векове. Градът на спасението, както също е известен, е възникнал през V в. пр.н. Негови първи заселници били рибари, земеделци и металурзи, които добивали руда от близкия Меден рид. Първоначалното му име Антея, впоследствие било променено на Аполония в чест на древногръцкия бог Аполон. Днес автентично запазените къщи в Стария град му придават неповторимо очарование. Там се намира черквата „Св. Богородица“ – паметник на културата от национално значение под закрилата на ЮНЕСКО. Тук се намира и най-големият храм в Созопол – “Св.Георги“, както и църквата „Св.Св. Кирил и Методий“, в която се съхраняват мощите на Йоан Предтеча, открити на близкия остров Св. Иван. Забележителни са разкритите основи на древния храм „Св. Николай“, намерената малка керамична капсула, положена в ниша под основен камък в храма „Св. Николай“ с миро и три малки костици, за които се смята, че са мощи на Николай Чудотворец. Така Созопол се оказва шестото място в света с мощи на светеца. Археологическият музей на града съхранява най-интересните артефакти, открити през годините. Посетителят може да се разходи и по панорамната алея, където се намира внушителна крепостна стена и кула, да се отбие в Градската художествена галерия (т.н. Старо или Гръцко училище от втората половина на XIX в.) с колекция живопис и графика от наши и чужди творци; да разгледа Центъра за подводна археология; да се запознае с традиционните костюми, обичаи и занаяти на тракийските преселници в Созополско в Тракийската къща.
Патрон-покровител на Созопол е Св.Марина. Затова на 17 юли, денят на светицата, е празникът на града. Тогава местните жители се събират в местността Св. Марина край града, в едноименния параклис, пред иконата на великомъченицата. Има няколко легенди свързани с нейното име: за спасението на жителите на града в пещерите на о-в Св. Иван през 1878; за прогонването на зли духове, които през лятото вещаят несполучлив риболов и силни бури; за изцелението на неизлечимо болни и др.
Туристите освен в Стария град и новата му част могат да летуват и в близките култови къмпинги. Те могат да предприемат романтични морски пътувания до близките два острова – Света Анастасия – единственият обитаем остров у нас, и Свети Иван.
Любителите на приключения и пътешествия могат да се спуснат на още юг и да открият очарованието на пленителните плажове след Приморско, Китен и Ахтопол – Синеморец, Бутамята, Силистар, Липите.
 
Източници: https://www.24chasa.bg ; „Атлас на патриота“ кн. 2, 2009; „Българското Черноморие“, Бисер Попов, ИК „ Стено“, 2014