Прекрасният български празник, който „като усукана мартеница свързва българите от цял свят с традициите и съвременността“, и през 2021 година ще се състои навръх Баба Марта в центъра на Търговище.
 
Възпитаниците на Център за специална образователна подкрепа с директор Йорданка Маринкова поставиха началото на Фестивалът на мартеницата, който поради създалата се от Covid-19 обстановка се провежда на няколко етапа, съобразно антиепидемичните предписания. Подкрепяни от своите педагози Иван Иванов, Таньо Даскалов и Радка Йорданова, учениците от ЦСОП подготвят красиви мартеници и рисунки. Те са и сред участниците в   конкурса за детска рисунка „Нарисувай Баба Марта“. Най-талантливите детски творби ще бъдат отпечатани като картички – красиви послания за здраве.
 
Инициативата с детския център стартира от миналата година по идея на Ивайло Христов. От 21 години той изработва мартеници, „като пренася арт импровизацията във възраждането на българските традиции, свързани с Баба Марта“. Христов е автор на Къщичка на Пижо и Пенда, изработена миналата година. Сега, поставена в центъра на града, тя ще бъде изрисувана от ученици от 2-ро СУ „Проф. Никола Маринов“.
 
За 1 март  къщичката “ще бъде украсена с най-хубавите творби от децата, участвали в конкурса – така ще направим „Първомартенска изложба под открито небе“. Самият аз съм завършил това училище – профил „Изкуство“ с пиано, и желая творчеството, благотворителността и красотата да са водещи, още повече след тази тежка пандемична обстановка. Иска ми се да помагам на другите чрез изкуството. Боли ме, че човечността и българщината сякаш закърняха напоследък“ – уточнява Ивайло Христов.
 
Тази година навръх 1 март пред къщичката на Пижо и Пенда  и Националния арт и фолклорен център „Нестия“ ще включи в „Празник на мартеницата в Търговище“ като ще представи пъстра фолклорна програма и  ще прикани жителите на Търговище на Първото антипандемично хоро-мартеница.
 
Снимки: Васил Светулков