Ако все още не сте се наситили на морския вкус на лятото, а ви се иска едно последно приключение за сезона, то следващите редове са точно за вас.
Този път нашето предложение е българско –  прекрасният остров Света Анастасия. Той е разположен в Бургаския залив в Черно море, на 6,5 км. югоизточно от гр. Бургас, между нос Св. Анастасия и нос Атия. Островът е третият по големина в Черно море след о-в Св. Иван и о-в Св. Кирик.
Остров Св. Анастасия съществува още от IV-VI век, а за първи път е картографиран през XVII век от холандския учен Николаос Витсен. Островът е изграден от вулканични скали, някои от които много интересни по форма. Едно от скалните образувания се нарича “Корабът”, заради облика си. Легенда разказва, че в миналото скалното образувание е било кораб на пирати, които са искали на ограбят и опожарят острова, но монасите, живеещи на него, се помолили на Св. Анастасия и тя изпратила буря, която потопила морския съд. Така пиратите се издавили, а корабът им се вкаменил.
 
История 
Историята на остров Св. Анастасия е пълна с мистичност и драматизъм, защото носи отпечатъка на българската съдба. На територията му се намира запазеният манастир “Св. Анастасия Фармаколитрия” (Лечителката).
Смята се, че обителта съществува от XV век. Многократно опожаряван и отново възстановяван, благодарение на дарители от Бургас, манастирът устоява на пиратски набези, на Руско-турската освободителна война, а по-късно през 1923 г. е превърнат в затвор за политически опоненти.
В сградата на манастира днес има интерактивен музей, а една от най-интересните находки е спасеното съкровище от потъналия пиратски кораб. Днес островът предлага освен красиви гледки, също и място за отсядане, ресторант, лекарна, където може да опитате лимонада от лековити билки, и още един древен храм, доказващ богатата история на острова – църквата “Възнесение Господне”, чийто дървен иконостас датира от 1802 г.
Любопитно  
Името на острова и манастира идва от името на реална личност – римлянката Анастасия, която е една от малкото жени -мъченици. Омъжена насила за богат сенатор, Анастасия се престорила на болна, за да запази своята девственост. Това разгневило съпруга й, който превърнал живота й в ад, подлагайки я на много унижения.
След смъртта му, Анастасия останала богата вдовица. Така започнал нейният път, посветен на добротворство и лечителство във времена, в които християните били подлагани на мъчения, заради вярата си. Анастасия раздавала богатството си, за да освобождава християните, затворени в тъмници. Лекувала ги, хранела ги и им давала утеха до мига, в който самата тя получила смъртна присъда.
Анастасия била разпъната и изгорена жива. Според предание тя загинала, но тялото й останало незасегнато. Така се превърнала в мъченица и светица, а денят в който се почита е 22 декември.
Ако историята на остров Света Анастасия ви е допаднала и не сте били там, то все още имате време да го посетите.