Ако търсите спокойно място сред природата, недалече от столицата, то имаме добро предложение за вас.
Разбоишкият манастир „Въведение Богородично“ се намира в дефилето на река Нишава, близо до село Разбоище, на около 55 км. от София. Уникалността му се крие в това, че е изграден в скалите.
Според някои сведения манастирът датира от XVI век, а според други, той е много по-стар. Възникването му се свързва със скалното отшелничество в България, а историята му е истинска загадка, поради факта, че по време на османското робство манастирът е многократно разрушаван и ограбван.
Това, което се знае е предавано от уста на уста под формата на легенди и предания през годините. Известно е, че мястото е било обитавано още XII – XIV век от монаси , които са живеели в пещерите в близост до манастира. При последния обир те били изклани. Само един от тях останал жив и тъкмо той по-късно възстановил манастира след последното нападение.
 
Според популярно предание, в този край са били разселени разбойници, откъдето произлязло и името на селото, както и на манастира. Според друго предание, произходът на името е свързан не с разбойниците, а с думата „разбой“, която означава тъкачен стан. Истината за произхода на името на селото и на самия манастир остава загадка.
Друга история твърди, че Васил Левски е използвал манастира за свое убежище, като монах Матей е този, който води Апостола в Разбоишкия манастир. По това време игумен на манастира е племенникът на Филип Тотю – Йоан. Историята продължава, разказвайки, че тъкмо на това спокойно място е произведена и крита голяма част от използвания през Априлското въстание барут.
Години по-късно в манастира заживяват три монахини, които с помощта на хората от селото се грижат за него. След смъртта им Разбоишкият манастир продължава своето мълчаливо съществуване сред скалите.
Днес той не е дом за никого, но може да бъде посетен в петък и през уикенда, когато на място идва човек, който да отключи вратите, водещи към манастира и намиращата се до него всечена в скалите църква „Въведение Богородично“.
За църквата също се носят легенди като най-известната е, че един от монасите, населяващи манастира, сънувал сън, в който Богородица се явила и поискала на мястото да бъде изградена църква. Така се появява малката постройка, която днес е призната за Археологически паметник на културата. Интересен е фактът, че по време на едно от нападенията на турците, когато редица манастири в областта, включително и Разбоишкият, са били разрушени и опожарени, църквата „Въведение Богородично“ остава незасегната.
Ако искате да посетите място, от което да почерпите енергия – това е вашето място. Прегърнати от природата, Разбоишкият манастир и  скалната църква днес ни предлагат да се откъснем за миг от света, за да останем насаме със себе си и да открием истинския вътрешен мир.