Българският черноморски бряг е сравнително слабо нарязан на север и по-разнообразен на юг, като в него са очертани Варненският и Бургаският залив. Той е висок, горист, живописен. Цялата крайбрежна ивица е изпъстрена с приречни долини и лимани (плитки заливи), старинни градчета, плажове с прекрасен пясък. Бреговата ивица на Северното ни Черноморие е висока и стръмна с наличие на бял и розов варовик и пясъчник. Средната част е предимно планинска, обрасла с гори (тук Стара планина стига до морето, живописно извивайки се навътре при нос Емине). Южното крайбрежие е хълмисто и също гъсто залесено (Странджа планина в своята северна част простира снагата си до морския бряг). Туристи, пътешественици, любители на морето и приморските пейзажи  и дюни от страната и чужбина посещават Българското Черноморие. Те са привлечени от природните красоти, благоприятния климат, курортите, емоциите на един пълноценен релакс на море, от привлекателните плажни ивици.
 
Традиционно в  топ класациите попадат плажовете към големите курорти Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена и обособените ваканционни селища (Дюни, Свети Влас).  Други пък са предпочитани, защото са запазили очарованието си на „свободни от бетона“  природни оазиси за спокойна почивка и воден спорт. Ето 5 от  тях:
Един от най-красивите заливи у нас е Силистар. На близо километър се простира красив плаж, предпочитан заради златистия си пясък, чистото, тихо, спокойно море, възможностите за каране на сърф при появата на вълни, изолираността си от големите и пренаселени курорти. Летовниците го избират заради плавно преминаващия в дълбочина бряг. Районът е предпочитан от водолазите. В различни класации това място попада на челни места сред най-добрите плажове в Европа. То е на 5 км от Синеморец и последната по-голяма пясъчна ивица преди границата с Турция. До него се достига чрез отбивка от пътя за Резово. Намира се в защитена зона, което го пази от застрояване. В Синеморец се намира един от малкото останали девствени плажове по българското Черноморие – Липите. Той е слабо посещаван и до него се стига само пеша. Заобиколен е от гора, подходящ за неопитни туристи.
 
Друга плажна ивица, която е определена за една от най-красивите по Черноморието е Иракли. Дълга 3 км тя е разделена от река Вея, която се влива в морето и оформя широк лиман. Оформят се две зони – плаж – Иракли северно от реката и плаж Вая на юг по посока нос Емине. Плажовете са чисти, с бял пясък. Централният плаж разполага с малък ресторант, с душове и питейна вода, с чадъри, спасители и всеки условия за спокойна почивка.
Аркутино, или Мечешкото блато, се намира в община Приморско, северозападно от устието на р. Ропотамо. Блатото е част от резерват “Ропотамо”. Срещу него се намира един от най-красивите български плажове, наричан също Аркутино, който открива уникална гледка към остров Свети Тома. Плажът е закътан между буйна горска растителност и пясъчни дюни, по които расте застрашената от изчезване пясъчна лилия.
Болата е малък залив с пристанище край Калиакра. Морето е спокойно и красиво. Плажът е чист, приятен с естествен произход, а водата плитка, бистра и прохладна. Заливът е отлично място за гмуркане и подводна фотография. Това е и единствения резерват в България, включващ в пределите си и акватория (воден участък). Туристите могат да се полюбуват на скалните масиви с издълбани в тях пещери. През Болата протича къса рекичка, която се подхранва от множество извори. На мястото, където тя се влива в морето, се образува живописно устие на лагуна. Заливът е част от защитена зона “Комплекс Калиакра”. Той е член на Клуба “Най-красивите заливи в света”.
В така направената субективна извадка на топ 5 на плажовете по Българското Черноморие попада и Перла. Плажът се намира между Приморско и Маслен нос. Той е известен с широката си ивица и ситния си пясък. Районът е запазен, чист и сравнително непознат на масовия турист. Морето край плаж Перла е плитко и лазурно. При спокойни води може да се влезе десетки метри навътре в него.