В северозападната част на България, на 30 километра от град Белоградчик, между селата Рабиша и Белотинци се намира уникалния скален ансамбъл – Белоградчишки скали.
Белоградчишките скали са скални образувания, достигащи на височина до 200 метра. Историята на тези скални фигури, води своето начало от преди 230млн. години, когато мястото било покрито от вода. След отдръпвате на водата и благодарение на наслагването на варовици, и нагъването на земната повърхност, мястото се е превърнало в прекрасен скален комплекс.
Тези скални колони, образуват естествена крепост, чийто потенциал е бил забелязан и използван от древни времена.
Скалите са разделени на 3 основни групи – Централна, Фалковска и Збеговска група, като най – голяма е първата.
Всяка скала носи и свое име, свързано с формата, а за някои от скалите се носят причудливи разкази и легенди.
Легендата за скалите Мадоната, Конникът и Метохът от Централната група
 
Някога, отдавна в покрайнините на връх Миджур се родило приказно момиченце на име Вита.
Тя растяла, а мълвата за красотата и се носела навред. Била стройна и слаба със златни дълги коси и дълбоки и бистри сини очи. Всеки ден тя излизала да пасе козите, а сладкопойният и глас галел планинските склонове.
Красивата девойка често срещала в планината левент овчар. Висок и строен, черноок и с буйни тъмни коси. Свирел той ненадминато на своя кавал, а  Вита слушала свирнята му и в сърцето й се изпълвало с чиста любов. Младият овчар щом видел девойката, краката му се подкосявали, а сърцето му започвало да танцува.
Един ден при родителите на Вита се отбил стар калугер и казал
– Тази красота, не е на хубаво. Скрийте хубостта и. Ако ли не, и себе си, и вас     ще почерни. Само манастирът може да опази рожбата ви.
Уплашени родителите на Вита, бързо я изпратили в девическия манастир, затворили свободната и душа в килия, далеч от необятните планински простори. Там и дали името Витиня.
От сутрин до мрак девойката плачела неутешимо в тъмната и студена килия и тъгувала по своя любим.
Колко време минало в безутешен плач, никой не помни.  Една нощ Витиня чула тъжния далечен стон на кавал. Свирнята идела откъм върха, където бил мъжкият манастир. От тази нощ, когато всички заспели Вита присядала тихо и слушала тъжната мелодия, а затворела ли очи отново виждала своя възлюбен.
Една необикновена нощ, зловеща буря се развилняла, вятърът кършел клони, а небето сякаш на две се разцепвало. Вита стояла до малкото отвореното прозорче на килията  и чула името си – бил гласът на овчаря.Изтръпнала от радост девойката.
От тогава, двамата влюбени се срещали тайно всяка нощ. На лицето на Вита разцъфнала усмивка, а очите ли заиграли и калугерките решили, че вече се е примирила със съдбата си и монашеството.
Минало почти година.Неочаквано Витиня отново се затворила в килията си и не излизала с дни от там. Призори, когато всички още спели, силен детски плач закънтял из целия манастир. Монахините бесни, побеснели изгонили Витиня от манастира.
Молила се тя и плакала, но калугерките били неумолими. От върха, наблюдавал и възлюбения на Вита и се чудел как да помогне на своята любима, хем сърцето бясно играело, че му се е родила рожба, хем се късало от болка.
Изведнъж земята се разтресла и с грохот женският манастир се срутрил на едно със земята, като затрупал всичко живо. Вкаменила се и молещата се за милост Витиня с детето си. Вкаменен пред манастирската врата останал и любимият на Витиня.
Скалата Кукувицата и Момина скала

Скалата Кукувицата (Централна група)  е наречена така, защото задуха ли силен вятър, се чува звук досущ като кукувича песен, а Момина скала (Фалковска група) е оприличена на глава на млада девойка.
През 2009 г. Белоградчишките скали бяха номинирани в конкурса „Новите седем чудеса на света” и заеха една от челните позиции, въпреки, че не успяха да спечелят повече от 6.5 милиона души от цял свят гласуваха именно за тях.