Лятото е в разгара си. То се свързва с почивка, с пътешествия, с много слънце, приятни емоции, с приповдигнато настроение и най-вече с морето. България е от страните, които имат развит морски туризъм, свързан с Черно море и наличието на атрактивни ваканционни селища по неговото крайбрежие. Безценното природно богатство на страната е плажната ивица, простряла се от нос Картал при границата с Румъния до устието на Резовска река при границата с Турция. От Дуранкулак до река Камчия, от нос Емине до Ризово, могат да се открият спокойни или луксозни курорти, диви плажове, древна история, минерални извори, морски бриз, златист пясък, приказни дюни, прекрасен климат. Ето няколко дестинации, който си заслужава да бъдат посетени.
Варна – морската столица на България
Градът се намира в североизточната част на България. Той е третият по-големина град в страната и най-големият на брега на Черно море. Един от най-важните наши транспортни центрове, разполагащ с модерно пристанище, железопътни линии, международно летище. Със стратегическо си разположение на картата на Югоизточна Европа, със своята богата история, добра инфраструктура, минерални извори, Варна е притегателно място за туристите, които търсят здраве, релакс край морето.
 
Неслучайно го определят като топ курорт на 99 г. „Варна, хубава Варна“, както се пее в една популярна стара песен, още в средата на XIX век привлича пътешественици, учени, дипломати, гости от цялата страна и чужбина. Официално градът придобива статут на морски курорт през 1921 г., когато с правителствен акт се поставя задачата да се построят морски бани (построените много години по-рано от кмета Кръстьо Мирски първи солидни морски бани са били разрушени от морската стихия).
 
Варна е европейски град, който пази най-старото обработено злато в света, датирано към 4200 – 5000 г.пр.Хр. Накитите са на вожд – жрец от Варненския халколитен некропол и могат да се видят в Археологическия музей. Там има и римско съкровище, керамика и мраморни артефакти от античния Одесос (древното име на града) , както и възрожденска иконопис. Градът привлича и с други забележителности. В Музея за история на Варна се съхранява роялът, на който Панчо Владигеров композира рапсодия „Вардар“ за музикалните празници – днес Международен фестивал „Варненско лято“. Един от символите на Варна, който също придава неповторим чар, е Морската градина. Любимо място на деца, възрастни, влюбени двойки, тя е великолепен образец на парковото изкуство. Оформена е през 1884 г. от чеха Антон Новак. Той създава аквариума, алпинеума с японския мост, сади дървета покрай алеите. Тук могат да се видят дървесни видове от Япония, тропиците, Странджа и др. В парка са Военноморският музей, аквариумът, сцена за концерти, Летният театър, Алеята на възрожденците, Пантеонът, Планетариумът и др. В него е и Делфинариумът, единствен на Балканите. Гостите на Варна мога да се насладят и на Римските терми, запазени архитектурни паметници от античния период, играли голяма роля в древния Одесос (част от Римската империя – 15 в. пр.Хр.) , a днес сцена на театрални постановки. Сред впечатляващите места в града са също прекрасния Драматичен театър, градският часовник, паметниците на цар Калоян и на капитан Петко войвода, парк-музеят Владислав III Ягело, убит в бой с османската армия в битката за Варна, катедралата „Свето Успение Богородично“, Фестивалният и конгресен център и др.
 
 
Наблизо е дворецът „Ексиновград“ – някогашната лятна резиденция на Цар Фердинанд. Той привлича посетителите с историческата си значимост и с великолепния си парк, изпъстрен с ели, кедри и кипариси, рози, рододендрони и азалии. Обявеният за паметник на градинарското изкуство парк впечатлява и със своя слънчев часовник, подарен от британската кралица на Фердинанд, и с останките от ранновизантийска крепост от V-VI в., и с каменният царски трон, и с винарската си изба.
 
 
В село Неофит Рилски, на около 35 км западно от Варна, се намира Исторически парк (www.ipark.bg). Той е замислен като мащабен атракцион, който предлага на своите посетители вълнуващо пътешествие в миналото – от няколко хиляди години преди новата ера до Средновековието. Изграден е на площ от 130 декара и официално е открит на 22 юни 2019.
На 8-10 км северно от центъра на град Варна се намира курорта „Св Св. Константин и Елена“. Разположен в парк (проектиран също от Антон Новак) с кипариси, лилии и смокинови дървета, той предлага удобни апартаменти, хотели, вили и къщи за почивка.  Най-старият български черноморски курорт в миналото е познат като Дружба (с 112 г. история). Той съчетава модерен стил с екзотика. Автентична природа, малки заливи и скали по начупеното крайбрежие, екстремни/любителски спортове (риболов, подводно гмуркане), прекрасен климат, спа, всякакви удобства за туристите.
 
Курортът носи името на едноименния манастир. Още преди Освобождението варненци са избирали това място, изобилстващо от минерални извори, за почивка и лечение, като са отсядали в светата обител или са строили в района летни вили.
 
Идеята за курортно селище възниква през 1908 год., като първият хотел е изграден върху сградата на стария манастир. Тази сграда е представена, за първи път в историята на българския туризъм, в международно туристическо изложение в Прага през 1928 г. Истинското развитие на курорта започва през 50-те години на 20 век. Интересът на българи и чужденци е предизвикан от забележителната природа, топлото и гостоприемно море, златният пясък и чистия въздух. Днес „Св.св. Константин и Елена“ е морски и спа курорт, чието най-голямо предимство е, че съчетава силата на прекрасен климат и минералната вода. Той предлага отлични условия за морелечение, климатолечение, балнеолечение, спа, калолечение, целогодишни почивки, морски уикенди и ваканции, рехабилитация. Грижата за здравето и красотата укрепва имунитета, редуцира стреса и преумората. На уникалното съчетаване на природни красоти и релакс могат да насладят и посетителите на новия термален комплекс край брега на морето, предлагащ целогодишно балнеопрофилактика, спорт, лечебни терапии и програми за цялостно възстановяване. Той обединява лечебната сила на минералната вода с приятното усещане от полъха на морския бриз, с ползите на морската вода и морския климат.
3,5 километра златен пясък в сърцето на природен парк. Това е курортът Златни пясъци. Той е носител няколко пъти на „Син флаг“ – престижна, международна и екологична награда. Мястото съчетава по неповторим начин девствена гора и просторен плаж. Прохладното лято тук започва през май и продължава до октомври. Прозрачната морска вода в широкия залив достига до 24-25 градуса и е подходяща за плуване дори след залеза на слънцето. От първоначалните малки, главно двуетажни хотели, през хотелите на втора и трета линия, днес комплексът разполага с над 70 хотела (много от които с висока категория), с база от над 30 хил. легла, подобрена инфраструктура, многобройни места за развлечение и отдих. Той привлича български и чужди туристи с прекрасната плажна ивица (100 м ширина на някои места), с зеленината на естествения природен парк, с възможностите за спорт, с яхтения пристан, с предлаганите атрактивни забавления (Акваполис, сърф, концерти, фестивали, детски програми и др.).
 
Съществуващите минерални извори превръщат Златни пясъци и в място за развит медицински туризъм (предлагат се над 100 вида процедури). Комплексът предлага, както развлечения за младежите, така и условия за спокойна почивка на родители с деца. Златни пясъци е и място, където любителите на природата могат да се насладят на прекрасни и редки дървесни и растителни видове в парка – снежното кокиче, кавказката иглика, както и няколко вида орхидеи, а почитателите на историята да се потопят в миналото – в уникалния Аладжа манастир( XII – XIII в.) обявен за паметник на културата през 1957, пещерите Катакомбите, останките от базилика и късноантична крепост в местността Калето, останки от славянско селище.
Албена е друг много красив курорт в Северното Черноморие. Разположен е в живописен залив и се намира северно от Варна, в подножието на зелени хълмове. Името произлиза от героиня на известния разказ на българския писател Йордан Йовков. Има близо 6-километров плаж, множество хотели 2-5 звезди разположени до брега или на близките хълмове с великолепна гледка към морската шир. Това място е привличало още от древността, а днес се счита за спокоен, семеен курорт. Перфектен за фамилна морска почивка, той предлага освен плаж и екотуризъм, конна база, балнеологичен център, богати възможности за спорт и развлечения. Има също воден атракцион, който забавлява и децата , и възрастните. Албена е символ на модерен морски курорт. Природни богатства като минерална вода, лечебни билки, разнообразни натурални продукти се съчетават с професионалния опит на екипи от висококвалифицирани специалисти, които извършват медицински и балнеоложки услуги. Специфичният морски климат, чист въздух, богат на соли, озон, бром, калций и йод високо се ценят от специалистите от цял свят. С грижа за природата са и обособените зони за паркиране на автомобилите, които са отдалечени от плажа и парковете. Създадени са пешеходни и велозони. За гостите има безплатен електрически транспорт и ескалатор, свързващ парковата зона с плажа.
Близо до Албена се намира Балчик. Двете дестинации са свързани посредством морска плажна алея, наречена Дамбата. Тя започва от яхтеното пристанище, преминава покрай Двореца и достига до Албена. Курортът е един от най-красивите дори извън пределите на България. Разположен терасовидно над малък залив, той е третото по значение пристанище в България след Варна и Бургас. През летния сезон се избира от наши и чуждестранни туристи – от Русия, Чехия, Полша, скандинавските страни. Красивите плажове в района, около града, както и свежата природа привличат много посетители.
 
Балчик е основан през V-VI в. пр.н. е. от гръцки колонисти, наречен поради многобройните карстови извори Куруной – извор. По-късно е кръстен на гръцкия бог на виното и радостта – Дионис – Дионисополис. Името на Балчик се споменава за първи път през XVI в. По време на турското робство е бил „любимо пристанище на Южна Добруджа“. След Освобождението за известно време е бил към територията на Румъния. Днес Балчик е една от най-популярните дестинации за морски туризъм у нас. Освен с яхтеният туризъм(предлагат се разходки по Северното Черноморие), градът e известен и с Двореца на румънската кралица Мария, който се състои от ботаническа градина, централен дворец, вили, терасовиден парк, алеи, пътеки и беседка с изглед към морето. Сега резиденцията на кралица Мария се намира в пределите на университетската ботаническа градина – звено на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Територията в по-голямата си част е със статус на защитена местност, тъй като тук има естествени екосистеми и богато биоразнообразие. Могат да се видят тропични и субтропични растения. Въздействаща е колекцията от кактуси и сукуленти (растения, притежаващи повече от нормалното удебелени и месести части, където обикновено задържат вода и хранителни вещества, за да оцеляват при сухи климатични или почвени условия), експонирани на открито през топлите месеци на площ от 1 декар. Балчик е известен и с минералните си извори с температура на водата 20 градуса. Те са полезни при чревни и стомашни заболявания. Топлото лято, слънчевата есен и меката зима превръщат курорта в място не само за почивка, но и за лечение на различни заболявания.
 
 
Към така представените курорти по Северното Черноморие като прекрасни места за летуване и посещение можем да прибавим още няколко. В списъка е региона на Каварна и Камен бряг, където може да се посрещне изгрева на слънцето и да се посетят първите у нас мидени ферми; Шабла – най-девственото място, Нос Калиакра – обвит с легенди и възможност да се видят делфини; китната Бяла, къмпинг „Иракли“; Кранево с фестивала на цацата (най-малката риба по Черноморието), комплексът Русалка.
 
 
Източник: https://www.24chasa.bg; „Атлас на патриота“ кн. 5,7, 2009; „Българското Черноморие“, Бисер Попов, ИК „ Стено“, 2014