Всеки се нуждае от любов се пее в една известна песен. Именно с това чувство са свързани различни истории, разкази и разтърсващи събития (истински и измислени), заклинания и поверия, надежди и мечти от дълбока древност до днес.
По цял свят се носи славата на “Тунела на любовта”. Това не е красива художествена измислица, а истинско място. Намира се в Украйна, близо до град Клеван по линията Ковел- Ровно – на разстояние 7 км. В миналото дърветата, които образуват този тунел, са умишлено засадени по протежение на линията, за да прикрият транспортирането на военно оборудване. Днес под естествената арка от листа се движи частен влак. Той пренася дърва към местна фабрика. Когато няма движение, приказният тунел се превръща в любимо място за разходки. Близо 3-километровият тунел добива популярност с романтичната си функция. Влюбени и младоженци от различни места пътуват до него специално, за да се целунат под зеленината и хванати за ръце да изразят желания си. Поверието гласи, че ако обичта им е искрена всичко поискано ще се сбъдне.
 
Украйна е далеко, затова романтичните любители на красиви символи са намерили български аналог. У нас пътешествениците също са открило подобно място. Подминавайки спирка Разбоище,  иззад един завой над влаковите релсите, клоните на дърветата са се събрали и образуват красив зелен тунел.
 
По същия маршрут се минава, ако се отива до друг интересен обект – Разбоишкия манастир, който се намира на около 55 км от София, след Годеч по пътя за Драгоман. В центъра на село Туден трябва да се следи табелката, която указва отклонението към манастира. Разбоишки манастир е известен с църквата си, която се намира на 50 м високо в скалите над река Нишава. В нея има стенописи на няколко века. Тук е бил отец Матей Преображенски –Миткалото, заради когото Левски е посещавал манастира. Отец Матей е учел монасите как да произвеждат барут.
 
Дали това кътче от България има същата магическа сила, както мястото в Украйна? Това е въпрос на лична “проба” и вяра, но който и път да се избере резултатът трябва да е един – светлината на любовта да блести ярка и непреходна.
 
 
Източник снимки: https://jenite.bg и https://palatka.bg