Фондация „Прочети София“ ще представи новосъздадените пейки от проекта “Скритите букви” в деня на „Св. св. Кирил и Методий“ и професионалния празник на библиотекарите11 май от 20:00 ч. В 20:30 ч. от Националната библиотека ще започне Визуално-поетичният маршрут.
 
Той ще мине през няколко спирки. На всяка от тях ще присъстват поети, участващи в проекта „Скритите букви“, които ще четат свои стихотворения. Допълнителен и доста съществен компонент от него ще бъде преносимата интерактивна инсталация която представлява кутия, позволяваща, с помощта на проектор и сензорна писалка, да се рисува и пише по всякакви повърхности в града без следа. Чрез нея специално поканени за маршрута художници ще създават визуалната среда на всяко от отделните камерни четения.
 
През 2021 г. „Скритите букви“ доразвиват единството между поезия, град и типография. Новата визуална идентичност на проекта, обединяваща тези три линии, ще продължи и с представянето на новия комплект от пейки-букви. Те ще бъдат изработени от по-устойчив и здрав материал, като графичния стил, сътворен от Костадин Кокаланов, ще бъде пренесен и върху самите пейки. Експозицията ще остане пред Националната библиотека до 21 май, а след това ще отпътуват за Брюксел. До края на годината пейките ще бъдат още в Подгорица, Мюнстер, Франкфурт и Единбург.
 
„Скритите букви“ добиха широка популярност и станаха един от най-разпознаваемите проекти на фондацията „Прочети София“. През 2018 г. пейките, създадени под формата на буквите (Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, Ь, Ю, Я), които нямат графичен аналог в латинската и гръцката азбуки, бяха разположение на различни места в града. Тогава те обособиха малки литературни кътчета за четене. Към всяка пейка имаше и стихотворение на съвременен български поет, написано специално за проекта. Поетите, които участваха в него бяха Мирела Иванова, Георги Господинов, Силвия Чолева, Цочо Бояджиев, Надежда Радулова, Иван Ланджев, Марин Бодаков, Красимира Джисова, Стефан Иванов, Мария Калинова, Петър Чухов, Галина Николова, Никола Петров и Анна Лазарова. В следващите години пейките-букви започнаха да пътуват на различни места извън България, под името „Българските букви“. Досега проектът е гостувал в Париж, Берлин, Будапеща, Рабат и Пловдив.
 
„Скритите букви“: Визуално-поетичен маршрут се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и Министерство на културата.
 
Проектът се реализира и с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития.
 
Партньор на събитието е Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” и Държавният културен институт към МВнР.