Все повече компании се стремят да реорганизират производствения си процес като се съобразяват с влиянието на техния продукт върху околната среда и здравето на хората. Грижата за планетата и всеки един човек на нея излиза на преден план и определя приоритетите на фирмената политика. Garnier, марката, която залага на биологичните продукти за масовия пазар и е ангажирана с идеята за устойчиво развитие, предлагайки естествени формули с устойчиви съставки, стартира Green Beauty инициатива. Според Адриен Коскас, президентът на компанията, това означава трансформиране на начина на работа. Това на практика означава дейност, която ще намали влиянието върху околната среда и ще създаде възможности за устойчиво бъдеще. Подкрепени от своите партньори, от експертите и самите потребители, те си поставят реални цели, с които да трансформират не само Garnier, но и цялата козметична индустрия. Стартът ще бъде даден с пускането на серия от нови продукти на фирмата.
 
С 37 хиляди тона годишно до 2025 година Garnier иска да намали производството на пластмаса. Това ще се постигне като се преустанови използването на нерециклирана пластмаса“ при опаковките и те бъдат заменени с рециклируеми, за многократна употреба или разградими.
Какво включва една така ясно заявена концепция? На първо място – цялостен подход към устойчивост. До 2025 г. се поставят целеви задачи, които трябва да бъдат изпълнени. Те включват:
– Произведените от марката продукти ще бъдат изцяло без нерециклирана пластмаса (Virgin Plastic).
– Рециклируеми, разградими или за многократна употреба ще са опаковките на всички Garnier.
– Техните фабрики ще бъдат CO2 неутрални.
 
Относно самите продукти се предвижда те да са също добивани от устойчиви източници и с растителни и възобновими съставки. Чрез тази инициатива – Green Beauty, компанията се стреми от една страна да информира потребителите за значимостта на теми като рециклирането, а от друга да им помогне за устойчив избор при покупка. Garnier ще подкрепи и 800 общности по света в рамките на програмата Solidarity sourcing.
 
Green Beauty инициативата включва и Доклад за развитието в областта на устойчивостта. Така се осигурява и прозрачност за дейността на фирмата. Чрез свободния достъп до информацията може да се види къде е днес Garnier, да се проследят проектите, които са реализирани и стъпките за постигане на заплануваното за 2025 г.
 
Garnier ще въведе и ново етикетиране на продуктите, както и информация за въздействието им в обществото и околната среда. Това е част от глобалната програма в тази посока – L’Oreal за бъдещето. Целта е да се постигне по-устойчив избор на потребителя при пазаруване и той да бъде информиран за въздействието на предпочетения продукт върху околната среда. По скалата от „А до Е“ ще бъдат етикетирани продуктите, като „А“ ще са най-добрите . Така предложеното деление е на базата на 14 фактора, които оказват въздействие върху околната среда: снабдяване, производство, транспорт, употреба и рециклиране и т.н. Методът е тестван във Франция при продукти за грижа за коса. Етикетирането на продуктите на Garnier ще бъде достъпно на уебсайта на компанията.
 
Като част от инициативата Green Beauty и за да подкрепи борбата срещу замърсяването с пластмаса, Garnier се обединява и с две неправителствени организации: Ocean Conservancy и Plastics For Change.