Италия е красота, топлина, вино, паста, капучино и много усмивки. Хората там са изключително гостроприемни и накъдето и да тръгнете има какво да се види, всички градчета и селца са забележителни.
Днес ще ви разкажем за Чинкое Тере – в превод петте земи или “Ривиерата на цветята”, истинско райското кътче на земята. Всички снимки, които можете да видите в интернет не могат да пресъздадат колко приказно е мястото в действителност.
Чинкое Тере е най-красивата част от Лигурия, обявена от ЮНЕСКО за национален парк на културата. Петте селца / Риомаджоре, Манарола, Корнилия, Вернаца и Монтеросо/ са пъстри и живописни, със спиращи дъха гледки. Къщите са боядисани в ярки цветове и са разположени стъпаловидно по стръмните планински склонове. Уличките са малки, криви и тесни, а между искрящите в жълто, червено, розово и синьо къщи се разкрива гледка към морето.
Достъпът до тях не е толкова лесен, тъй като влизането с кола е забранено. Можете да разгледате петте селца тръгвайки с влак от Милано прехвърляйки се в Ла Специя на друга ЖП линия до Чинкое Тере, където да слезете на всяка една от гарите в селцата или да тръгнете по еко пътеките и така да ги обиколите всичките. Който и вариант да изберете ще си заслужава.
Първото населено място по нашия маршрут е Монтеросо ал Маре, то е най-голямото и любимото на всички туристи, известен с единствения истински пясъчен плаж от петте селца.
Следващото село Вернаца е може би най-привлекателното в Чинкуе Терре. Всичко от неговите исторически атракции и размери правят този пристанищен град безспорно най-приятен от петте селца. Там можете да обядвате в заведение на главния площад. Непременно посетете църквата Santa Margherita d’Antiocha, построена е през 1318 г. от морски камък. Интересни са наблюдателните кули от ХІ век Castello Doria, от където можете да се насладите на чудесните гледки на целия регион.
Корнилия е най-малкото от петте селца в Чинкуе Тере. Тук сградите са още по-ниски и приличат на типичните постройки за село от вътрешността. Интересна забележителност е плажът Гувано, който се слави с уединение и потайност. Не случайно е така, за да стигнете до него трябва да преминете доста стълби, за да достигнете до рампа, която преминава покрай сградите в селцето, тя води до затворен железопътен тунел със звънец, на който като позвъните ще ви отворят. След 10 минутно ходене по слабо осветения тунел стигате до плажа.
В Манарола пък впечатлява импровизираното пристанище върху купчина голи скали. Мъничкият град е нещо, което трябва бъде видяно, той е и един от най-сниманите от туристите. Крайбрежието е забележително, вижда се огромен тунел, който отвежда водите и ги насочва към морето. Над тунела има пешеходна пътека, която е част от площада на град. В много ресторантчета можете да опитате прекрасно приготвена храна с морски специалитети.
 
Последното селище от нашата обиколка е Риомаджоре, което е най-голямото.
Тук не пропускайте да видите замъка, църквата Сан Джовани Батиста и Светилището на Дева Мария от Монтенеро. То е най-южната точка, от него тръгва Пътеката на любовта (Виа дел’аморе), която е много романтична. Докато минавате по нея, можете с любимия да „заключите” на парапета катинарче, на което сте написали имената си, като според вярванията така любовта ви ще бъде вечна.