Ако някой ден решите да си спретнете пътешествие до Мароко задължително трябва да посетите и град Есауира, който се намира на брега на Атлантическия океан. С население 77 966хил.души. Есауира със  сигурност ще ви изненада с красотите, които крие в себе си.
Историята на града датира от 18в., построен като военен град от султан Сиди Мохамед и неговия френски архитект Теодор Корну, които са отговорни за облика му, запазен във вида си и до днес. Настоящем Есауира се радва на голям туристически интерес през цялата година. Климатът е изключително благоприятен през по-голяма част от годината времето е топло и слънчево, освен през месеците октомври и ноември. В този период има повече дъждове, но температурите се задържат около 15градуса. през лятото обаче температурите са доста високи.

Разходка в Есауира

Във вашият план задължително трябва да отделите достатъчно време, за да видите стария град Медината. Медината е лабиринт от малки улички обсипани с магазинчета тип сергия откъдето винаги може да си купите нещо за спомен от вашето незабравимо пътуване. Една разходка из Медината ще ви даде усещане за потапяне в арабската атмосфера. Докато сте там минете и през открития пазар. Това е сърцето на Есауира, най-вероятно там ще ви предложат и да изпиете чашка чай. В Мароко чаената култура е изключително развита, но все пак бъдете внимателни, по-късно ще ви кажа и защо. Пазарът има открита и закрита част, също така е разделен на различни части в зависимост от неговото предназначение: кожена част, това е мястото къде може да се сдобиете със страхотна автентична кожена чанта, има пазар за храни откъде може си вземете плодове или други продукти, стъкларска част и цяла улица с подправки. Нека не забравяме, че подправките са на особена почит в Мароко. Тази част е изключително цветна, а аромата на подправки се носи из цялата улица, със сигурност впечатление ще ви направи и колко цветни са сергиите. Друга интересна гледка в Медината е керамичният пазар една от най-пъстрите части на града
След като вече сте се разходили и града и сте видели пъстроцветния пазар е ред да се запътите към крепостната стена на града. Нейната история датира от 18в. и е изцяло запазена и до днес. Там ще откриете неповторима гледка към океана. Стената е доста дълга и е един чудесен вариант разходка, тъй като от нея се открива прекрасна  гледка на  целият стар град. препоръчвам по залез слънце целият стар град.
 

Кайтсърф и уиндсърф

В случай, че сте фен, любител или искате да опитате нещо ново Есауира има  какво да ви предложи. Градът се на намира на брегът на Атлантическият океан, което го превръща в популярна дестинация за любителите на кайтсърф и уиндсърфа. Но ако желаете да опитате може да вземете урок от местните треньори с включена екипировка.
 

Как да стигнем до Есауира?

За да се придвижвате в Мароко може да използвате линиите „Supra turs”, които имат изключително развита транспортна мрежа, която може да ви отведе до почти всяка точка в Мароко, а билети варират на цена от 15-30евро в зависимост от дестинациите.

Къде да отседнем в Есауира?

Есауира предлага на туристите разнообразие от хостели и хотели в широк ценови диапазон. Аз лично бих препоръчала отсядането в хостел, тъй като те са изключително автентични и дават възможност за потапяне в атмосферата. Разбира се, може да избирате между прайвет стай, както и общи стаи. Другият бонус на хостелите, е че те се намират в сърцето на Медината, скътани в малките улички, а всеки от тях разполага с тераса на последния етаж откъде се открива прекрасна гледка към океана. Цените на хостелите варират между 10-З0евро в зависимост от сезона и изборът на стаята, а в почти всеки е включена традиционна мароканска закуска. Като бонус ще получите и чудесни съвети за града от персонала. Тук имаме една идея по-лично отношение. За разлика от хостели, хотелите се намират извън Медината, но компенсират с една идея повече лукс.
 

Съвети за пътешественика

  1. Колкото по-рано резервирате хостел/хотел толкова по-добре. Не отлагайте до последния момент.
  2. Местните са много дружелюбни и отзивчиви, но внимавайте за всяка помощ те очакват да им бъде заплатено.
  3. Внимавайте къде и с какво се храните. Добре подбирайте изборът си място за хапване, тъй като на много места хигиената не е на първо място.
  4. Проверете автобусните линии и планирайте вашият маршрут