Някъде в Югоизточна Азия, заобиколен от Сулавеси, Южнокитайско и Яванско море, се намира остров, запазил своята непокътната природа и загадъчен дух. Там, в сърцето на дивата джунгла, се крият едни от най-редките и уникални създания на планетата. Там човек може да избяга докрай от външния свят, потапяйки се във фантастичната атмосфера на тропическите гори. Това е едно от местата, които зад повърхността си крият една реалност, по-красива и неизвестна от всяко друго кътче на планетата. Там човек е удивен от Борнео.
Да попаднеш на Борнео означава да се потопиш в мощните тропически гори, да навлезеш в разнообразния животински свят и да се наслаждаваш на удивителните малки острови, които сякаш са част от райска картина. Това е мястото, където природата превъзхожда многократно суетата, а потребността от приключения кара съзнанието ти да се бунтува от вдъхновение.
Борнео е поделен между Индонезия, Малайзия и Бруней и е приютил най-високата планина в Югоизточна Азия – Кинабалу. Наричат го Калимантан, както и ”Остров в облаците”. Вероятно заради усещането, което ти дава планината, за място по-необятно и непокътнато от всички други кътчета на планетата. Това е най-богатият на растителни и животински видове остров в света, а в голямата си част все още е обвит в мистерия. Има райони на Борнео,които и до днес са неизследвани, а тропическите му гори са най-високите на планетата. Напомнят Джурасик парк – възхитителен, тайнствен, истински.
Пристигането ни в град Кота Кинабалу беше късния следобед. След три часов полет със самолет и шест часа път с автобус стигнахме в Сандакан, където главната ни цел беше да посетим Рехабилитационен център Сепило – място, което се е посветило в опазването на орангутана, който в естествена среда днес се среща само на Борнео, Суматра и Сулавеси.
Срещата с това удивително животно в дивата природа е изключително изживяване и една уникална възможност да видиш как тези редки създания живеят независим живот в джунглата и споделят дъждовните гори с множеството маймуни и птици. Въпреки че Сепилок е покрит с гъста джунгла, два пъти на ден хранят орангутаните с плодове и това са моментите, в които наблюдавайки ги можете да се потопите в очарованието на техния свят. Орангутанът е класифициран като силно застрашен и съответно критично застрашен вид. Това е така заради изсичането на дъждовните гори и засаждане на палмови плантации, от които се добива суровина за производство на палмово масло. Няма как  да не забележите хилядите палмови плантации, пътувайки по борнейските пътища. За местните хора това осигурява заетост и въпреки това Борнео е запазил недокоснати от човешка ръка места и непознати територии.
В Сепилок посетихме и центъра за опазване на малайската мечка – Sun Bear. С големината ѝ, достигаща само 120-130 см. тя е най-малката мечка в целия свят. Срещат се на много малко места по света и тяхното оцеляване също е силно застрашено.
Следващото магнетично място, до което се докоснахме беше река Кинабатанган – местност, която буквално кара дъха ти да спре от възхищение. Това място трябва да е приоритет на всеки, който посещава областта Сабах.
За мен това е една от най-изящните картини, които някога съм виждала. Река Кинабатанган е свят, съществуващ сякаш само за себе си. Там  усещаш чистата енергия на природата, а в тишината се чуват хилядите вълшебни звуци на птиците. Там, сред водата и нереалната зеленина на джунглата, оставаш насаме със себе си, потапяйки се още веднъж във възхитетлния свят  на Борнео. Река Кинабатанган е втората по дължина река в Малайзия, с дължина от 560 км.
Круизът е уникална възможност да се види невероятната дива природа. В горите на Борнео се срещат  над 1500 вида птици, орангутани, осем вида маймуни, борнейски опушен леопард, слонове, носорози, над 15 000 вида растения, орхидеи, както и най-голямото цвете на планетата -рафлезия с диаметър на цвета повече от един метър.
Дъждовните гори на Борнео са единственото място в света, където може да се види един от силно застрашените от изчезване видове маймуни -дългоносата маймуна Proboscis. Кинабатанган е уникална възможност да видите цялото това разнообразие от животински и растителен свят,а дивият свят на реката живее сякаш необезпокояван от човешка намеса. Круизите се осъществяват с дълги лодки, а гидовете са истински професионалисти в имитирането на звуците на птиците. Там по течението,в тишината, която е нарушена единствено от звука на природата, човек се чувства възхитен от цялото това величие на Борнео. В небето гордо се носят орли и птици – носорози и ако имате късмет може да видите играта на слоновете по поречието на реката.
Останахме там една вечер, а 3-те круиза които имахме (следобеден, нощен и сутрешен) бяха по различни места на реката. Преминавахме с лодката от малки тесни водни пътища, стигахме до огромни водни пространства, където гледката на залеза и изгрева са изумителна картина. Нощният круиз е фантастично  изживяване, изпълнено с адреналин и вдъхновение. Тогава птиците стоят неподвижно, защото не виждат в тъмното и можеш толкова да се доближиш до тях, че да ги докоснеш, което разбира се е забранено.
Светлината идва единствено от фенера на водачите, които виждаха в тъмното и най-малката птичка или крокодил. Условията в бунгалата, в които отседнахме, бяха страхотни и далеч над очакванията ми. Отличени от National Geographic за еднo от най-добрите места за отсядане и наблюдение на дивата природа в целия свят, тези бунгала бяха рай насред джунглата. И наистина мястото си заслужава, защото дивната и тайнствена земя на Кинабатанган надхвърля и най-невероятните ти мечти.
Следващата цел беше Семпорна, където изкарахме курс по Scuba Diving. Да се докоснем до магнетичните малки острови и да се гмуркаме сред огромното разнообразието от морски създания на Борнео беше едно от най-фантастичните изживявания.
Островът е дарен с едни от най-богатите на живот води в света, а да плуваш и да се гмуркаш сред цялото това разнообразие от корали, акули, баракуди, морски костенурки е незабравимо. Посетителите отиват в Семпорна не за да излизат в града, а за да проучат великолепните острови.
Един от тях е Сипадан. Този остров е в “сърцето” на Индо-тихоокеанския басейн и е един от най-богатите на  морски създания в света. Сипадан е в топ 5 най-добри дестинации за гмуркане на планетата. Ежедневно се допускат само 120 посетители, което прави посещението на острова много труднодостъпно. Формиран е от корали, които са се развили на върха на вулкан. Там се срещат няколко вида акули, сред които и китова акула и акула-чук. По тези места имате уникалната възможност да се гмуркате и сред огромни пасажи от риби, манти, баракуди и още много други.
Друг очарователен остров е Сибуан. На около 45 минути с лодка от Семпорна пред нас се откри очарователна гледка – спиращ дъха плаж с високи палмови дървета и подводен свят с огромно разнообразие от непокътнати коралови рифове. Ако търсите незабравимо гмуркане по екваториалните острови с бели пясъчни плажове с кокосови дървета, съчетани с изключителна морска подводна красота и разнообразие, красивите острови на Сабах имат какво да ви предложат.
Това е истински Рай за гмуркачите. Изобилие от красиви морски създания, корали и кристално чисти води. Гмуркахме се с уникални риби, морски костенурки, няколко вида акули и се удивих за пореден път от красотата на природата. Защото там долу под водата животът е съвършен.
По островите на Сабах живее племето Сама-Бажау или морските цигани. Наричат ги още морски номади. Живеят там – в своя собствен свят, препитавайки се единствено с риболов. Строят къщи във водата, живеят на лодките си или на островите. Изграждат невероятни места за живеене в морето, а много от тях живеят само там и никога не стъпват на сушата. За тези племена времето не съществува, интересуват се единствено от риболов и как да изкарат прехраната си. Разхождат се по уникално белите плажове и вече са свикнали туристите да нарушават тяхната хармония. Срещнахме се с тях и на остров Мабул, където непосредствено до техните домове беше разположен луксозен курорт. Навлязохме в техния свят с фотоапаратите си и уловихме скромния им начин на живот, много различен от нашия.
Друг очарователен остров в областта е Матакинг. Това е най-красивият остров, на който сме стъпвали. Фин бял пясък, хипнотизиращи сини води, гъста зелена растителност и тънка плажна ивица, съединяваща двете части на острова. Това място е едно невероятно творение на природата в нейния най-чист вид. Не случайно именно там е сниман първият сезон на прочутото реалити шоу Survivor. На Матакинг срещнахме и Чарли – близо 2-метрова баракуда, която живее под кея на острова и радва с присъствието си гмуркащите се.
Посетителите на остров Матакинг имат възможността да видят и потъналия кораб. В предната част на кораба има подводна пощенска кутия, в която може да пуснете писмо или картичка, които са запечатани в специален водонепропусклив найлонов плик. Два пъти седмично пощенската кутия се изпразва. Има само пет подводни пощенски кутии в света и тази на Матакинг една от тях. Други невероятни места, където се гмуркахме бяха Тимба Тимба и Капалай – още два острова, част от съвършената система на Борнео.
За десетина дни в Борнео се докоснахме до красотата на един различен свят. Там, където вярата в съвършенството на природата никога не те напуска, там, където дъхът ти спира и се чудиш може ли наистина да съществува такова вдъхновение, там, където можеш да избягаш докрай от външния свят, там, където тишината не може да се обясни,тя може само да се изживее. Някъде там – дълбоко из джунглите на Борнео…
Фотограф: Красимира Илиева
Още пътеписи от Красимира Илиева четете в личния ѝ блог Coconutstories.net