Тасос е екзотичен гръцки остров, в непосредствена близост до България, което го прави изключително желана и много достъпна дестинация. Той е разположен в северната част на Егейско море, на няколко километра от континента. Най-близка точка е Керамоти, а разстоянието по вода от Кавала е около 20 км.
 
Тасос е богат на история, на култура и пейзажи, а гостоприемството на местните е отличителна черта. Пясъчни, скалисти и мраморни плажове опасват острова и едно безкрайно, кристално синьо и  чисто море. Освен красотата на  природата, Тасос крие в недрата си и множество руини от антични градове, обвит е в легенди, които му придават допълнителен чар.
 
От Керамоти до Тасос пътят с ферибот отнема около 30 минути, а от Кавала за около час и 45 минути с ферибот. Информация за актуалните цени и разписанието на фериботите можете да намерите тук –  http://www.thassos-ferries.gr/
За богатата история на града свидетелстват археологически находки из целия остров. Град Лименас е най-големият град на острова, разположен в живописен залив. В града можете да посетите археологическият музей, където ще видите множество предмети от VII век пр. Хр. до началото на миналия век. В Стария град се намират светилищата на Артемида и Дионисий, а на хълма са разположени Античният театър, Акрополът и храмът на Атина.
 
Все пак не пропускайте да видите и два от най-красивите гръцки манастира, които се намират на острова – „Свети Пантелеймон Принос“, който се намира на връх Ипсарио, и „Архангел Михаил“, разположен на около 20 км. от главния град Лименас по пътя за Алики.
 
Друга интересна дестинация е старата столица на острова – Панагия. Разходката там ни връща в миналото – тесните улички, белосани къщурки покрити с каменни плочи вместо с керемиди. Интересни забележителности са местната църква и Пещерата на дракона.
 
Островът е известен със своите маслинови гори (над 1 млн. дървета), добивания млечнобял мрамор и с прочутия със своя аромат студено пресован зехтин. Особено внимание заслужават и виното, пчелният мед и гостоприемството на местните хора. Населяван още през каменната ера, Тасос е известен от дълбока древност, когато островът се славел със златните си мини и бил наричан „Атина на Севера”.
Най-хубавите плажове на Тасос са:
 
Giola представлява естествена морска лагуна, издълбана в скалите до морето. Прилича на плувен басейн с размери около 20 на 15 метра. Този природен феномен се намира близо до Астрис. Мястото е идеално за млади хора, които са готови да понесат несгодите в името на красотата и да си опънат кърпата директно върху скалите. Самите скали около него са терасовидно разположени и не е трудно да се ходи по тях.
Saliara Beach – Наричат го още Marble Beach (Мраморния плаж) заради белия пясък и мраморните камъчета по дъното. Гледката на бялата плажна ивица плавно заливана от морската вода е пленяваща. Водата там е кристално чиста и прозрачна с уникален тюркоазен цвят, а пясъкът и камъчетата там остават хладни дори в най-големите жеги, благодарение на мраморния си произход.
Makryammos  – Намира се в непосредствена близост до Лименас /на около 2 км./ Оборудван с шезлонги и чадъри, той е единственият плаж, където се заплаща такса за вход. Там можете да откриете увеселителен парк, басейни и много атракции.
Golden Beach е най-известният плаж на Тасос. Той се намира между селищата Скала Панагия и Скала Потамя, югоизточно от Лименас. По-голямата част от неговата ивица е широка и покрита със златист пясък,  а морето е сравнително плитко. Там се предлагат шезлонги, чадъри, водни атракции и игрища за волейбол.
Paradise Beach – Определено е един от най-известните плажове на острова. Намира се на около 26 км. югоизточно от Лименас. Плажът се намира в уединен залив, заобиколен от зеленина, а срещу него има малко островче наречено Kinira. Плажът заобикаля малък залив, а ивицата му е доста широка, водата е кристална, а пясъкът бял и ситен. Заливът е подходящ за уинд сърфинг.
Aliki Beach e малък плаж и се намира  на 35 км. югоизточно от Лименас. Няма как да го пропуснете, пейзажът там е наистина забележителен. Живописен полуостров с кристални води, златист фин пясък, обграден от високи кедри. Южният залив е пълен с яхти и лодки, а северният плаж с археологически разкопки.
Trypiti Beach е сравнително малък пясъчен плаж с богата растителност и фауна във водите си. Намира се на 35 км. от Лименас в югозападна посока. Той е добре организиран, с шезлонги и чадъри. Естествената красота на Трипити е свързана с околните стръмни скали, покрити с гъста растителност и високи дървета.
 
Pachis Beach – в близост до Лименас. Тук боровата гора е прегърнала пясъчната ивица, а водата е кристално синя и бистра, с леки златисти частици в нея. Тук можете да си намерите естествена сянка под някой от огромните борове осеяни по плажната ивица. Има страхотен плажен бар и вкусна храна в местната таверна.