Това се пее в една прекрасна песен, посветена на известния италиански о-в Капри. Наистина, който веднъж е видял Капри, ще поиска да не си тръгва или просто да се върне отново там, защото ще се влюби от пръв поглед в това малко райско кътче.
 
 
Красивият остров се намира в Южна Италия, в региона Кампания. На север от него е разположен Неаполитанския залив, а на юг Салернския залив. Капри е нископланински остров със средиземноморски климат. Има живописна природа, каменист бряг, а най-високата му точка е хълмът Монте Соларо, който се издига на 589 м. надморска височина. От тази точка се разкрива чудесна гледка към целия остров.
На острова има два града – едноименният град Капри и гр. Анакапри (букв. Над Капри), както и две пристанища – голямото Marina Grande и по-малкото Marina Piccola.
Природните забележителности, които могат да бъдат видени на острова са Лазурната пещера (Grotta Azzurra), чието име идва от цвета на водата в пещерата, създаден вследствие на играта на пречупващата се светлина, която попада в нея. Дъното на Grotta Azzurra се намира под водата и може да се види само от любителите на гмуркането. Всички останали могат да влязат в пещерата с лодка, за да се насладят на тази красота.
Друга интересна природна забележителност са Фаралионите. Те представляват три варовикови скали със сходна форма, а само на няколко минути разстояние от тях, се намира друг скален шедьовър – Естествената арка, от която се разкрива прекрасна гледка към морето.
Освен с уникална природа, о-в Капри може да се похвали още с красивите си вили с богата история, най-известни от които са Сан Микеле и Вила Йовис, популярна още като вилата на император Тиберий. Всяка уличка, всеки камък в двата града на о-в Капри, има своя история, която се преплита с живота и съдбата на различни исторически личности.
Може да започнем от династията на Августите, чиято резиденция е бил именно о-в Капри, да преминем през шведския физик Аксел Мунте, немския поет Аугуст Кьопиш, известните на всички писатели Александър Дюма, Оскар Уайлд, Марк Твен, за да стигнем до наши дни, когато по улиците на Капри можем да срещнем да се разхождат Тейлър Суифт, Том Круз, Марая Кери и много други популярни личности, които спокойно можем да наречем – любители на Капри.
Сред забележителностите на острова се открояват още манастирът Сан Джакомо, градините на император Август и уникалната църква Сан Микеле, чийто под не е за стъпване, а само за гледане, защото е изцяло покрит с прекрасна ръчно рисувана майолика, изобразяваща сцена от Библията. В тази църква спокойно можете да се почувствате като в Рая.
Наистина остров Капри може да даде на всеки по нещо – красиви гледки, китни градини, вкусна храна, чудесни места с богата история, възможности за гмуркане, катерене, плуване. Любителите на пазаруването могат да открият всички популярни модни брандове само на една улица. Тези, които обичат снимките пък, могат да запълнят няколко албума, защото Капри е красив от където и да го погледнеш. Почитателите на нощния живот също няма да останат разочаровани, а тези които обичат тишината, могат да я открият на много места на Капри, въпреки многото туристи по време на летния сезон.
Спокойно може да кажем, че о-в Капри е мечта, която трябва да си подарим, защото всеки цвят и мирис от това място е доказателство, че животът може наистина да бъде зашеметяващо красив.