Уникалните скални образувания, известни като Стобски пирамиди, са обявени за природна забележителност още през 1964 г. Намират се над с. Стоб, Кюстендилска област, в западния дял на Рила.
 
Самите пирамиди са изградени от пясъчници и конгломерати в жълто и кафяво, на места с червеникави оттенъци. Преобладават образуванията с конусовидна форма. Много от тях са увенчани с каменни „шапки“, които ги оприличават на огромни гъби. Височината им варира между 7 и 10 м. Основите им са широки и често са слети помежду си. Повечето образувания са от пирамидален тип, но се срещат и конусни форми. Под действието на ветровете, дъждовете и други ерозионни фактори, формата на пирамидите се променя, като някои се разрушават, скалните шапки падат и се зараждат нови пирамиди.
 
Живописните им композиции носят различни имена – Кулите, Чуките, Самодивски комини, Зъберите, Братята, Сватовете и др.
 
Село Стоб се намира в община Кочериново, на 5 км. от град Кочериново, на пътя за Рилския манастир. Лесно се стига до самите пирамиди. В село Стоб има табелки указващи пътя към тях. Стигате до църквата и тъй наречения вход, който са направили там. Има информационна табела и малка постройка, в която ще ви дадат информация за пътя на горе. От църквата до самите пирамиди се върви по екопътека. Тя е от кален път, но на сухо време е много приятно да повървите около 40-50 минути до скалните образувания. До първата група на пирамидите има направен дървен перваз, който защитава туристите, но към втората група е нужно да сте по-внимателни. Особено на върха до вторите пирамиди, при които има много тясна пътека и е доста стръмно. Иначе гледката от върха е великолепна и си заслужава изкачването.
Освен със скалните пирамиди с. Стоб и околностите му се славят и с богато историческо минало. На мястото на селото се е намирал средновековен град със същото име, споменат в Рилската грамота на Иван Шишман (1378 г.).
 
Стобските пирамиди, макар и най-живописни, не са единствения подобен скален феномен в България. Най-известните подобни скални образувания са Мелнишките пирамиди, намиращи се в югозападните склонове на Пирин в землищата на град Мелник и близките села Кърланово, Рожен и Сушица.
 
Още един подобен скален феномен, но в значително по-малък мащаб, са Кътинските пирамиди – приятно и интересно място за разходка, съвсем близо до София.
 
Зад всеки природен феномен обикновено стои легенда от минали времена. За стобските пирамиди се носят няколко. Легендите гласят:
 
В селото имало двама много влюбени младеж и девойка. За тяхно нещастие майката на момичето не одобрявала своя бъдещ зет и не искала те да встъпват в брак. Когато младите обявили решението си да се оженят тя решила да не допуска това да се случи и отишла в местността, в която се намират сега пирамидите и проклела дъщеря си по време на сватбата, когато дойде момента булката да целуне свекъра и свекървата си всички сватбари да се вкаменят. Дошло време за сватбата и майката била единствената, която не отишла на нея, като се надявала проклятието и да се сбъдне. Дошъл моментът на целувката, заклинанието се сбъднало и така се образували прочутите Стобски пирамиди.
 
Другата легенда гласи, че над село Стоб имало друго село-Бозовая, но там нямали християнска черква за бракосъчетания и местните слизали до село Стоб, за да венчаят младите там. Когато веднъж сватбената процесия вървяла към Стоб, кумът не издържал пред неземната красота на младата булка и понечил да я целуне. В този момента всички сватбари се превърнали в каменни фигури и останали там вовеки. Този рид се вижда в североизточна посока, към изгрева на слънцето и може да се оприличи на сватба, стига да сте чували за легендата.
 
Носи се легенда и за невъзможната любов между българска девойка и турско момче. Двамата сънували, че обичта им е обречена заради различията в религиите. Отчаяно, момичето се хвърлило от скалата, а на мястото се образувала пирамида, която хората нарекли “Невястата”.
 
Снимки: http://haiduk-tourist.blogspot.bg