На 10-тина километра от Русе, в село Басарбово, разположено в долината на река Русенски Лом, се намира единственият действащ в България скален манастир – “Св. Димитър Басарбовски”.
Първите сведения за него датират от XV век, намерени в османски данъчни регистри. Официално манастирът води началото си от Второто Български Царство, когато се появили много скални манастири, особено по темението на река Русенски Лом.
През 1978 година манастирът е обявен за археологически паметник на културата с месно значение.
Легендата разказва как преподобният Димитър Басарбовски е живял през XII век край с. Басарбово. Отглеждал е овце и имай лозя край р. Русенски Лом. Забележително било отношението му към животните и обичта, с която се отнасял към тях. Веднъж, по невнимание, настъпил малко пиленце с единия си крак – той дал обет от този момент нататък да ходи бос постоянно – и зима, и лято. Водейки скромен и смирен живот, той решава да отиде в манастир. И тръгнал по р. Лом, където намерил скала с манастир. Там той продължил да живее отшелническия си живот. Когато станал немощен старец и изкачването по скалата вече му се струвало непосилно, повторил колиба край реката и кладенец, чиято вода днес се смята за лековита.
Мощите на светеца извървяват дълъг път. Починал, лежейки между два камъка край коритото на реката, където тялото му останало нетленно дълги време. Водите на реката придошли и отнесли мощите му, а след 33 години те били открити по чудодеен начин на дъното на реката. Поставени били в църква в близост до реката и до бащиния дом, а след това преместени в скалния манастир.
Уникалната “архитектура” на манастира е другата причина да бъде толкова посещаван и интересен обект за туристите. Невероятното съчетание с природата му през пролетта го превръща в място за уединение и смирение. Още с встъпването в двора на манастира човек остана с притаен дъх и усещането за един топъл и хармоничен свят.
В момента мощите на Св. Димитър Басарбовски са положение в манастира “Св. Св. Константин и Елена” в Букурещ, а Басарбовският манастир привлича посетилите от всяко кътче на Балканския полуостров.