Замъкът Равадиново се намира на около 2 километра от Созопол, в село Равадиново. Представлява истинска приказка, смятан е за един от най-красивите замъци в родината ни. Той е проект на българин, който иска да визуализира детската си мечта и да я сподели с всички. Бизнесменът Георги Тумпалов успява да реализира една необичайна на пръв поглед идея – да построи средновековен замък в България. Така и се появява Замъкът в Равадиново, който носи името “Влюбен във вятъра”.
 
“Странник съм аз от далечна земя
и по пътя те носих в сърцето си.
Пазих те скрито в моята душа,
както майката пази детето си.
Носих те дълго моя мечта
и изграждах те камък по камък.
Виждам те вече пред мен си сега
ВЛЮБЕН във ВЯТЪРА ПРИКАЗЕН ЗАМЪК”
Какво ли не се говореше за замъка и построяването му край никому неизвестното селце. Много хора не биха отделили време да го разгледат, но на нас ни допада идеята да бъде построено нещо красиво, което да остане във времето, а и какво по-хубаво от това да надникнете в нечия сбъдната мечта, построена с много любов.
Замъкът е изграден от 20 000 тона камък, който е специално добит от недрата на Странджа планина. Камъкът е мраморизиран варовик и присъства навсякъде – в оградата, изкуственото езеро, стените и кулите, параклиса и избата. Той съдържа следи от микродиаманти и за това замъкът през различните части на денонощието променя цвета си – сутрин е с оттенък на розово, през деня е бял, а по пълнолуние сияе.
Това, което прави Замъка още по-уникален, е че е построен във формата на кръст – признак за вяра, любов и всеотдайност в неговото изграждане и развитие.
 
Като прекрачите входа на комплекса, ще се озовете в приказките, тъй като навсякъде свободно се разхождат пауни, а въздухът е напоен с аромат на билки и цветя, които растат в градините в изобилие. Високите кули на замъка, обрасли с бръшлян, ще ви накарат да си припомните приказките на братя Грим.
 
Малко след главния ход ще видите сигурно най-красивата част от комплекса – голямо езеро, в което свободно плуват лебеди. Лебедите са бели и черни и спокойно идват близо до туристите. В далечния му край растат големи плачещи върби, чиито клони се спускат точно до нивото на водата. Те, заедно с лебедите придават буквално приказен изглед на езерото до замъка.
Замъкът има свой малък зоопарк! Той се намира точно до езерото с лебедите и помещава няколко вида животни. Обитателите са няколко пауна, зайци, пони и други. Вероятно най-екзотичния представител е пъстроцветен тропически папагал.
 
Друга интересна част е подземието на замъка. То се намира в ляво от входа и до него се стигна по малък тунел, отклоняващ се от алеята. Подземието е на три нива. Има огромна дървена маса, а до нея е и тронът на краля. В най-долното ниво има малък водопад и различни реплики на средновековни инструменти. В най-горното ниво ще откриете още реплики, включително и няколко метални рицари.
Около замъка има интересни фонтани и стълбищата. Голямо впечатление прави плетът, който покрива външните стени на Замъка чак до втория етаж.
 
Истински шедьовър е винарската изба. До нея се стига след преминаване през мрачен тунел, създаващ импулсивно внушение за навлизане в мистичен свят. Самата изба е дискретно осветена, обзаведена с огромна резбована маса и столове от дърво – изящно изработени като за крале. Познавачите твърдят, че вината, които се дегустират там, могат да съперничат по вкус, цвят и аромат на най-фините и изискани еликсири. Виното не се продава, а се подарява. Собственикът се слави с изключителното си гостоприемство и досега нито един човек не е върнат от спиращия дъха замък.
 
За повече информация посетете: http://zamaka.bg/