Има филми, които гледаме веднъж и бързо забравяме за тях, защото те не оставят нищо у нас. Но има и такива филми, които гледаме веднъж и това не стига, искаме да ги гледаме за втори, или дори трети път, защото ни карат да мислим. Те ни предизвикват да си се представим в необичайна ситуация и да се запитаме – “Какво бих направила аз, ако бях на нейно място?”.
Настоящият кратък списък от филми ще предложи на нашите читателки няколко забележителни, поне според авторката на статията, филма, които сякаш са създадени само за жени.
Ако не сте ги гледали, го направете, а ако сте, ще се радваме да споделите мнението си за тях.
Ето и нашите предложения:
1. Where the Heart Is (“Там, където е сърцето”) – един филм за любовта, прошката и истинската сила на приятелството. Това е една впечатляваща история за изпитанията, с които може да се сблъска всяка жена в своя живот. В главните роли ще видите Натали Портман и Ашли Джъд.
2. Steel Magnolias (“Стоманени магнолии”) е една красива и вечна комедия с лек горчив привкус, напомнящ, че в живота освен щастие има и тъга. Това е история за шест различни по характер приятелки, които показват колко силни могат да бъдат жените, когато се подкрепят една друга в сполуките и несполуките, които животът им предоставя. В ролите на “стоманените магнолии” влизат Джулия Робъртс, Сали Фийлд, Доли Партън, Шърли Маклейн, Дарил Хана и Олимпия Дукакис.
3. The Help (“Прислужницата”) – това е историята на няколко жени от американския Юг (на български филмът е преведен под името “Южнячки”) , които се сприятеляват, въпреки социалните различия помежду им. Действието във филма се развива през 60-те години на миналия век и засяга вечната тема за предразсъдъците, които стоят в основата на почти всяка несправедливост в живота. Изпълнен с хумор и житейски истини, филмът получава 4 номинации “Оскар” за женските образи, които представя. В главните роли ще видите Ема Стоун, Вайола Дейвис и Джесика Частейн.
4La ciociara (“Чочарка”) – едва ли този филм има нужда от представяне, предвид факта, че е класика. Филмът е с участието на забележителната София Лорен и е по известната книга на Алберто Моравия “Две жени”. Това е история за съдбата на една майка и нейната дъщеря, на фона на Втората световна война, която ще ви покаже, че истинските герои на войната са всъщност жените.
5. Mona Lisa Smile (“Усмивката на Мона Лиза”) – това е забележителна история за отношенията на една учителка в елитно женско училище в САЩ и нейните ученички, в средата на миналия век. Това е филм за жените и битката им за равноправно място в общество, пълно с предразсъдъци и ограничения. В главните роли ще видите Джулия Робъртс, Кирстен Дънст, Джулия Стайлс и др.
 
Ако колекцията ни ви е харесала, ще се радваме да споделите вашето мнение за изброените заглавия. Ще очакваме и още предложения от вас за филми, които всяка жена трябва да гледа поне веднъж в живота си.